GAK veya KAK

Bugün yurtdışında hemen hemen her büyük markette, kurutulmuş elma, ayva, şeftali, üzüm, erik, incir, dut paketleriyle sıkça karşılaşabilirsiniz.

Yaz mevsiminde taze iken kurutulan meyveler, zorlu kış günlerine hazırlık olarak saklanırdı. Bu kuru meyvelere ‘KAK’ adı verilirdi. Kış geldiğinde bazen çerez şeklinde, ancak çoğu kez su ve şekerle karıştırılarak pişirilen ve ‘HOŞAF’ denilen bu sulu tatlı çeşnisi, günümüz Türk mutfağında da bilinmektedir.

İnce Noktalar

Balığı una bulamanın nedeni, unun kızarıp kabuk oluşturarak, balığın yağı emmesini engellemektir.

HAFİF VE KEYİFLİ

Tavuklu Avrupa sevdası

Yapılışı:

Rokayı ayıklayıp yıkayın, ince ince doğrayıp süzgeçte bekletin.Tencerede kızdırdığınız sıvıyağın içinde tavukları çevirerek 5 dakika kızartın. Sarmısakları ekleyip, 1- 2 dakika daha pişirin. Hardalı, unu, tuz ve karabiberi ılık suyun içinde iyice karıştırarak eritip, tavuğun üzerine aktarın. Rokaları da ekledikten sonra kısık ateşte 15 dakika daha pişirip, pilavla birlikte servise sunun.

6 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 20-25 dakika

Malzeme listesi


6 adet baget tavuk

1 demet roka

6 diş sarımsak (incecik

kıyılmış)

1 tatlı kaşığı hardal

2 su bardağı ılık su

1 yemek kaşığı un

3 yemek kaşığı sıvıyağı

Tuz, karabiber

Sarı mercimekli salata

Yapılışı:

Mercimeği sıcak suda 30 dakika haşlayıp, süzün ve derin bir kabın içine alın. İçine maydanoz, yeşil soğan ve dereotunu ekleyin. Sos için, zeytinyağı, nar ekşisi veya limon suyu ile sirkeyi, tuzunu da ekleyerek iyice karıştırın. Şimdi de sosu salatanın üzerine gezdirin, hafifçe karıştırıp, servise sunun.

8 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı sarı mercimek

6 dal yeşil soğan (incecik kıyılmış)

Yarım demet maydanoz (incecik kıyılmış)

Yarım demet dereotu (incecik kıyılmış)

Sosu için

1 kahve fincanı zeytinyağı

2 yemek kaşığı nar ekşisi (veya 1 adet limonun suyuna karıştırılmış 2 yemek kaşığı sirke), tuz


Vişneli pankek


Yapılışı:

Süt, yumurta ve toz şekeri derin bir kabın içinde birkaç dakika çırpın. Üzerine kek-unu ekleyerek, pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpmaya devam edin. Üzerini kapatıp, buzdolabında 30 dakika bekletin. Tavaya sıvıyağı koyup, kızdırın. Hazırladığınız karışımdan bir kepçe alıp tavaya yayın. İki tarafı da kızaran pankekleri servis tabağına alın. Üzerlerine vişne reçeli veya herhangi bir reçel gezdirerek servise sunun.

8 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika

Pişirme süresi: 15 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı kek-un

1,5 su bardağı süt

1/2 su bardağı toz şeker

2 adet yumurta


Kızartmak için

3 yemek kaşığı sıvıyağ

Üzeri için

1 su bardağı vişne reçeli

Pudra şekeri (arzu edilirse)
Yazarın Tüm Yazıları