Fas deyince

Fas denince aklınıza ne geliyor? Şaşıracaksınız ama benim aklıma birbirinden tamamen bağımsız iki şey geliyor: Kuskus ve Kazablanka.

Haberin Devamı

“Bu kadar alakasız iki şey nasıl aklına gelir” demeyin. Benim aklıma meşhur aşk filmi “Kazablanka” ve Faslılar’ın geleneksel yemeği kuskus geliyor işte.
Hem eski aşk filmlerine duyduğum ilgi hem de yemeğe duyduğum aşk sanırım, beynime birbirinden alakasız gibi görünen iki şeyi birlikte çağıran.
Hem nasıl akılda kalmaz ve nasıl Fas deyince insanın aklına gelmez ki, “Kazablanka”nın en önemli barlarından birinin sahibi olan Rick’in yıllar sonra tekrar karşılaştığı eski sevgilisine duyduğu tutkulu aşk?
Hiç Fas’a gittiniz mi bilmiyorum ama gitseydiniz anlardınız bu ülkenin adı ilk söylendiğinde aklıma gelen ikinci şeyin neden kuskus olduğunu...
Hemen her gün kuskus yer Faslılar. Değişik malzemelerle yapılmış ama temelde aynı olan bir sürü kuskus çeşidi...
Tipik bir Kuzey Afrika yemeğidir kuskus.
Hazır “Kuzey Afrika” demişken diğer bir yemekten söz etmemek mümkün değil sanırım. Bizim güvece çok benzer onların “tajin”i.
Toprak kaplar kullanırlar bu yemeğin yapımı için. Aradaki tek fark, toprak kapların şeklidir desek
yeridir hani.

Haberin Devamı

EKŞİLİ NOHUTLU BAMYA

Nohudu bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün süzün ve üzerine çıkacak kadar suyla haşlayın. Bamyaları temizleyip yıkadıktan sonra limonlu suda bekletin.
Eti beş bardak suda haşlayın. Sonra süzüp suyunu bir kenarda bekletin. Soğanları incecik, sarmısağı pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Soğan ve sarmısağı bir tencerede kavurun.
Soğanlar pembeleşince haşladığınız eti ekleyip beş dakika kavurun. Salçayı da ilave edip 5 dakika daha kavurmaya devam edin.
Kavurma işlemi bitince bamya, tuz, karabiber ve haşlanmış nohudu ilave edip yavaşça karıştırın.
Ayırdığınız et suyunu da ekleyip orta ısılı ateşte, 30-35 dakika pişirin.
Ocaktan almaya yakın, limon suyunu ilave edip bir taşım kaynatın ve yemeği ocaktan alarak servise sunun.

Malzeme listesi

- 1 kg bamya
- 2 su bardağı nohut
- Yarım kg kemiksiz koyun eti
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 6-8 adet  sarmısak
- 1 yemek kaşığı domates salçası (Tatlı biber salçası da kullanabilirsiniz.)
- 1 adet limonun suyu
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yazarın Tüm Yazıları