Paylaş
Bilindiği üzere, Osmanlı mutfağı denince bahsedilen mutfak, saray mutfağıdır. Elbette ki Osmanlı halkına ait bir yemek kültüründen de söz etmek mümkündür ama halk pek çok etnik kökenden oluştuğu için yenen yemekler de çok değişkendir.
Saraya gelince, burada ne yenilip içildiğine dair en büyük ipuçları hep malzeme kayıt defterlerinde var olmuştur. Bu kayıt defterlerine bakarak, hangi malzemenin ne kadar kullanıldığını öğreniriz ve bu da bize sarayın hangi dönemde nasıl bir mutfağı olduğuna dair fikir verir.
Saray mutfağıyla ilgili bir başka kaynak da o dönemin üst düzey görevlileri tarafından yazılan anılardır. Dışarıdan gelen elçiler de, saraylarda yiyip içtiklerini anılarında yazdıkları için saray mutfağıyla ilgili bilgilenmemizi sağlarlar.
İşte bu elçilerden biri de anılarında Türkler’in ekmeğe verdikleri değeri anlatmış ve hatta sarayın en üst düzey görevlisinin bile düşen bir ekmek parçasını önce dudaklarına sonra alnına götürerek basılmayacak bir yere koyduğunu yazmıştır. Anılarında, aynı zamanda sarayda kendilerine verilen değerin onlara sunulan ekmek sayısıyla paralel olduğuna da değinmiştir.
Evet, sarayda kime ne kadar ekmek verileceği o kişinin saraydaki göreviyle ilgiliydi. Her göreve ayrılan bir ekmek sayısı vardı ve ekmekler günlük olarak dağıtılırdı. Tabii, padişahın yediği ekmeğin, alelade bir saray çalışanına verilenle aynı undan yapılmadığını söylemeye bile gerek yok sanırım.
EKMEK AŞI
· 3 yemek kaşığı tereyağı
· 4 baş orta boy soğan
· 5 adet orta boy domates
· 2 su bardağı su
· 1 çay kaşığı tuz
· 1 çay kaşığı karabiber
· 1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
· 5 adet yumurta
· Tandır ekmeği (Yeterince)
YAPILIŞI
Derin bir tavada eritilmiş tereyağına ilave edilen soğanlar hafif sarartılır. Küp doğranmış domatesler, ardından da su, tuz, karabiber ve kırmızıbiber eklenerek pişirilmeye devam edilir.
Yumurtalar bir kapta iyice çırpılır, ateşte kaynamakta olan yemeğin üzerine aktarılır ve karıştırılarak 7-8 dakika pişirilir.
Bu arada geniş ve derin bir kabın içine tandır ekmeği kuşbaşı doğranır, üzerine yukarıda hazırlanan yumurtalı karışım gezdirildikten sonra yemek sıcak olarak servise sunulur.
Yemekçinin notu: Tandır ekmeği yoksa bazlama, kuru yufka, esmer köy ekmeği de kullanılabilir. Yumurta sayısı ise kişi başına 1 ya da 2 yumurta şeklinde hesaplanır.
Paylaş