Çocuklarınızı enginarla barıştırın

Çocukların kokusundan ya da görünüşünden ötürü sevmedikleri, yemekten hoşlanmadıkları sebzeler vardır.

Haberin Devamı

Henüz altı aylıkken bile bazı sebzelerin pürelerini iştahla yiyip bazılarını püskürten bebekler olduğunu biliyorum.

İşte enteresan kokusu ve tadıyla enginar da bu zor sebzelerden biridir. Bırakın bebekleri ve küçük yaştaki çocukları enginarın tadını bilmeyen, “Bir tek küçükken annemin zoruyla yemişim, bir daha tövbe” diyen yetişkinler tanıyorum. Önyargılarımız bazen çok önemli lezzetleri ya da deneyimleri kendimizden uzak tutmamıza neden oluyor .

Bahar bitti artık. Hatta üç ay sürecek olan yaz mevsiminin başlangıcındayız. Baharla birlikte manavların sebze kısmı da şenlendi. İşte bu şenkliğin baş aktörlerinden biri enginar. Körpecik enginar çanakları, üstelik fiyatları da uygun vaziyette tezgahlara geldiğinde biz enginar aşıkları pek seviniyoruz doğrusu. Ben “fırsat bu fırsat” deyip manav raflarında gördüğüm şenliği mutfağıma da taşıyorum ve özellikle bahar ve yaz aylarında sık sık çocuklarıma enginar yediriyorum.
Benim çocuklarım da enginarı severek doğmadılar. Çocukken hatta sadece sebze püresi tüketebilen birer bebekken bile, enginara burun kıvırdıkları zamanlar oldu elbette. Fakat yılmadım ve zorlamadan onlara enginarı sevdirmenin yollarını aradım. Enginarın değişik yerlerini; yapraklarını, gövdesini ve çiçeğini farklı pişirme teknikleriyle defalarca koydum önlerine. Bu muhteşem sebzeyi pilav, zeytinyağlı ya da dolma olarak karşılarına tekrar tekrar çıkarmak da onlara enginarı sevdirmek, en azından yedirebilmek için uyguladığım taktiklerdendi.

Haberin Devamı

Yulaflı kurabiye

· 1 su bardağı kahverengi tozşeker
· 1 su bardağı tozşeker
· 2 adet yumurta
· 3 su bardağı un
· 3 su bardağı yulaf unu
· 250 gr yumuşamış margarin
· 2 su bardağı kuru sarı üzüm
· 2 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
· 2 tatlı kaşığı tarçın
· 1 paket vanilya
· 1 paket kabartma tozu

YAPILIŞI: Kahverengi tozşeker, beyaz tozşeker, vanilya ve margarini mutfak robotuna aktarın.  Karışımı, beyazlaşıp krema haline gelinceye kadar, 2-3 dakika çırpın. Üzerine kabartma tozu, tarçın, kuş üzümü, ceviz içi, un ve yumurtaları ekleyip yoğurun. Yulaf ununu da ilave edip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurmaya devam edin. Hamuru oda sıcaklığında 20 dakika kadar bekletin. Hamurdan kaşık yardımıyla parçalar koparıp yağlanmış ya da yağlı  kağıt serilmiş fırın tepsisine eşit aralıklarla yerleştirin. Kurabiyeleri 10 dakika önceden175 dereceye ayarladığınız fırında  üzerleri sarı- kahverengi oluncaya kadar en az 20 dakika  pişirin. Fırından çıkarıp soğumasını bekledikten sonra servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları