Çekoslavakya mutfağı

Aslında Çekoslavakya bu ülkenin, komünist rejim iktidardayken kullandığı isim.

Artık demokrasiyle yönetilen Çeklerin yeni adı Çek Cuhuriyeti. Başkent Prag’a yaptığımız gezi, tarih ve kültür görmek isteyenler için muhteşemdi. Çeklerin mutfağı ise benim için tam bir hayal kırıklığıydı. Ağır bir sosla servis edilen büyük boy domuz ya da dana etine çoğunlukla patates eşlik ediyordu. Komşuları olan Almanlardan öğrendikleri lahana ağırlıklı garnitürler de et yemeklerinin bir başka eşlikçisi olmuştu. Diğer komşuları Macarlardan öğrendikleri bol etli, sebzeli ve acılı Gulaş çorbası ise başka bir önemli spesiyalleriydi. Uzun yıllar komünist rejimle yaşayan ve dış dünyaya yeni yeni açılan Çeklerin servisi ise kibarlık ve güler yüzden çok uzaktı. Bir yemekçi olduğumdan Çekoslavakya’nın yöresel tatlarını bulmak için çok çabaladım ve tüm şartları zorladım. Yerel ürünlerle yapılmış, lezzetli bir mantarlı çorba bulduğumda ise çocuklar gibi sevinmiştim. Çorbadan sonra yediğim dumping ise, ki bu bir çeşit mantıydı, ne yediğimi bile algılayamayacağım kadar lezzetsiz bir yemekti. Ben de dahil olmak üzere tüm Türkler İtalyan restoranlarına koşuşturuyorduk. Zaten dünyanın neresine gidersek gidelim, biz Türklerin kurtarıcısı pizza ve makarna oluyor değil mi?

Kremalı sütlü makarna

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 paket spagetti

2 su bardağı süt

1 su bardağı hazır süt kreması

1 paket tavuk suyu tableti

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 tatlı kaşığı tereyağı

Yarım demet kıyılmış maydanoz

10 su bardağı suyu makarna tenceresine aktarıp üzerine 1 çay kaşığı tuz ekledikten sonra kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca makarnayı ilave edip bir kez karıştırın. 10 dakika sonra ocaktan alıp süzün. Sosu hazırlamak için; süt, tavuk tavuk suyu tableti, tuz, tereyağı ve karabiberi makarna tenceresine aktarıp orta ısılı ateşte, tablet eriyinceye kadar karıştırın. Kaynamaya başlayınca kremayı ekleyip 2-3 dakika daha kaynatın. Süzdüğünüz makarnayı da sosun üzerine aktarıp harmanlayın. Yaklaşık 2 dakika daha pişirip ocağın altını kapatın. Hiç bekletmeden servis tabağına aldığınız makarnanın üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirip servise sunun.

Not: Kremalı makarna ısıtmaya gelmez.

Bademli kremalı İspanyol pastası

12 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

4 adet yumurtanın sarısı (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

1 su bardağı tozşeker

1 su bardağı ince dövülmüş badem

1 su bardağı hazır süt kreması (200 ml)

1 su bardağı un

1 su bardağı toz frambuaz

1 çay bardağı pudra şekeri

1 su bardağı kremşanti

Yumurtalar, yumurta sarıları ve tozşekeri derin bir kapta, 8-10 dakika, krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Dövülmüş bademleri ekleyip 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Karışımı buzdolabında 10 dakika kadar bekletin. Buzdolabından çıkarıp un ve kremayı ekledikten sonra 4-5 dakika daha çırpın. İki adet orta boy yuvarlak cam kabı yağlayıp, kek karışımını kaplara paylaştırın. 175 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika pişirin. Pişip pişmediğini kontrol etmek için kürdan batırın. Frambuaz ve pudra şekerini frambuazlar ezilene kadar çekin. Kekler soğuduktan sonra, sosu keklerin ortalarına gelecek şekilde paylaştırın. Son olarak, buzdolabında bekleyen kremşantiyi sıkma torbasına koyarak, kenarlarını süsledikten sonra, dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları