Yüzyıllardan beri kültürel kimliğini ve geleneklerini bozmadan devam ettirmiş olan yaranlar diyarı Çankırı’nın, içe dönük tavrını hızla üzerinden attığını farkettim.
Son kitabım için yaptığım çalışmalar nedeniyle, yıllar önce yaran sofrasında tadı damağımda kalarak yediğim nefis yemeklerin peşine takılarak Çankırı’ya gittim. Yaran sohbetlerinde yüzyıllardır ikram edilen yemekler değişmeyen bir mönü olarak önümüze geldi. Çankırı’nın fırın güveci, etli pilav, yaprak sarması ve tatlıyla devam etmesini beklediğimiz mönü, bamya çorbasıyla son buldu.
Yemeğin çorbayla son bulmasının nedeniyse, bamyanın hazmettirici olduğuna inanmaları. Tadını bütün gün ve gece boyunca damağımda hissettiğim meşhur Çankırı eyşilisinden kibarca almayı da ihmal etmedim. Hele bu yemekte ikram edilen bir kızılcık şerbeti var ki; sanırsınız ab-ı hayat. Şekerden astıma kadar pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan bu kızılcık şerbetine Çankırılılar "eyşili" adını vermişler. Çankırı’ya ait her türlü kültürel mirası yaşatma gayretiyle çalışan Belediye Başkanı İrfan Dinç’i ve yörenin toplumsal değerlerini ortaya çıkarmak amacıyla onlarca proje üreten sevgili Ethem Can’ı gönülden kutlar, başarılarının devamını dilerim.
Pastırmalı Beykoz yahnisi
Malzeme listesi
á 15-20 dilim pastırma
á 6 yemek kaşığı zeytinyağı
á 2 adet orta boy kuru soğan
á 1-2 adet taze yeşil biber
á 4 adet orta boy patates
á 1 su bardağı konserve mısır
á 3 adet orta boy domates
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırdıktan sonra pastırmaları kızgın yağda, tahta bir kaşıkla karıştırarak 1 dakika kadar kavurun. Pastırmaları tencereden alıp incecik kıyılmış soğanları aynı tencereye aktarın. Üzerine incecik dilimlenmiş yeşil biberleri de ekleyip karıştırarak orta ısılı ateşte 2 dakika kadar kavurun.
Kabukları soyulmuş domatesleri tavla zarı formunda doğrayıp tencereye aktarın. Patatesleri soyup kuşbaşı et formunda dilimleyerek yemeğe katın. Tuz ve karabiberi serpip yaklaşık 2 su bardağı sıcak suyu da tencereye ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin. Tencerenin kapağını açıp suyu süzülmüş konserve mısırları ve hafif kızartılmış pastırmaları ekleyin. Ocağın altını biraz daha kısıp patatesleri iyice yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin. İsterseniz kırmızı toz biber serpiştirerek ve sıcak sıcak servise sunun.