Bulgur ayranla daha faydalı

Çok severek yediğimiz kısır, batırık ve mercimekli köfte gibi bakliyat esaslı yemeklerimize; domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini açısından zengin sebzeler eklememizin ve bu tür yemeklerin yanında ayran içmenin çok doğru bir beslenme şekli olduğunu biliyor muydunuz?

Çünkü protein, demir ve enerji deposu olan, içlerinde kuru baklagiller ve bulgur bulunan yemeklerimizin, vücudumuza C vitamini sağlayan taze sebze ve kalsiyum kaynağı yoğurtla birlikte tüketilmesinin kansızlığın önlenmesinde büyük payı var. Ancak bütün bu söylediklerimize bakıp da baklagillerden alınan proteinle yetinmeye kalkmayın. Çünkü hayvansal kaynaklı protein, özellikle küçük çocuklar ve ergenlik çağındaki gençler için önemlidir. Hepinize sağlıklı yemekler yiyebildiğiniz sevgi dolu sofralar dilerim.

Mercimekli tutmaç çorbası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

á 1 su bardağı ev eriştesi (hazır erişte ya da hazır Kayseri mantısı da kullanabilirsiniz)

á 25-30 gr. tereyağı

á Varsa 1 su bardağı dolusu kavrulmuş kıyma

á 8-9 su bardağı et ya da tavuk suyu

á 1 su bardağı süzme yoğurt (katı kısmından alacağınız 2 su bardağı yoğurdu da kullanabilirsiniz)

á 1 yemek kaşığı kuru nane

á 2 çay kaşığı pul biber

á 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

Tereyağı ve et ya da tavuk suyunu orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Diğer taraftan, süzme yoğurdu bir kaseye koyup yarım su bardağı soğuk su ilavesiyle ezin. Normal yoğurt kullanacaksanız, bir kaseye aktarıp çırpın. Bu çorba için ev eriştesi ya da ev makarnasının kırık kısımları kullanılır. Küçük Kayseri mantısı da bu çorba için uygun olabilir. Eğer ikisi de yoksa 1 su bardağı hazır erişte kullanabilirsiniz. Çorbanın suyu kaynamaya başlayınca varsa kavrulmuş kıymayı ekleyin. Haşlanmış yeşil mercimeği ve erişteyi de tencereye aktarıp, sürekli karıştırarak 1 dakika kadar pişirin. Hazırladığınız süzme yoğurdu ya da yoğurdu da karıştırarak çorbaya ilave edin. Tuz, kuru nane ve kırmızı pul biberi serpiştirip çorbayı 10 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Fasulyeli Horasan dolması

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Kurutulmuş kabakları, üzerlerini kapatacak kadar sıcak suda 1 saat kadar bekletin. Kabakları 10 dakika kadar haşlayıp süzün. Taze kabak kullanacaksanız soyup her birini ortadan ikiye bölün. Kabak oyacağıyla oyup içlerini çıkarın. Diğer taraftan, dolmanın harcını hazırlamak için kıymayı, yıkanıp süzülmüş pirinci, ince bulguru, haşlanmış fasulyeyi ve yemeklik ince doğranmış soğanları derin bir kapta karıştırın. Üzerine domates salçasını ve zeytinyağını ekleyip yoğurmaya başlayın. İsterseniz zeytinyağı yerine bitkisel margarin ya da tereyağı da kullanabilirsiniz. Tuz ve karabiberi de serpiştirip iyice yoğurun. Haşlanmış kuru kabakların ya da temizlenmiş taze kabakların içlerini hazırladığınız bu etli harçla doldurup bir tencereye yerleştirin. Üzerine 3 su bardağı sıcak su ekleyip orta ısılı ateşte 25-30 dakika pişirin. Sosu hazırlamak için; sıvıyağ, pul biber, kuru nane ve dövülmüş sarmısağı çukur bir kapta çatal yardımıyla çırpıp, pişmekte olan dolmaların üzerine gezdirin. 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Malzeme listesi

á 7-8 adet orta boy yeşil kabak (Kurutulmuş dolmalık kabak da kullanabilirsiniz.)

Dolmanın harcı için;

á
250 gr. orta yağlı dana kıyma

á 1 su bardağı pirinç

á 1 çay bardağı ince bulgur

á 1 çay bardağı haşlanmış kuru fasulye

á 2 adet kuru soğan

á 1 yemek kaşığı domates salçası

á 2 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Sosu için;

á
5 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1 yemek kaşığı kuru nane, pul biber

á 3 diş sarmısak
Yazarın Tüm Yazıları