Bin bir tat bin bir surat: Peynir

Peynirle ilgili beni en çok heyecanlandıran şeylerden biri de onun birbirinden bu kadar farklı tatlara ve görünüşlere nasıl sahip olduğudur.

Haberin Devamı

Temel olarak 18 adet peynir çeşidi olduğu kabul edilse de pek çok kişi tarafından ısrarla vurgulanan bir başka gerçek daha vardır: Dünya üzerinde farklı tatlara sahip 200’e yakın peynir bulunmaktadır.

Peynir çeşitlerini belirlemekte kullanılan pek çok kriter vardır. Bunlardan en bilineni peynirin; çok sert, yarı sert, sert ve yumuşak olarak sınıflanmasıdır. Bu sınıflandırma şekli, bahsedilen peynirin besleyici değerine de işaret ettiğinden, en çok bilinen sınıflandırmadır. Ancak elbette ki böylesine farklı kriterlerle sınıflandırılabilecek bir ürün için bir açıdan değerlendirme yetersizdir.

Peynirin bu kadar çok çeşidinin olmasının bir nedeni, yapımında kullanılan unsurların değişiklik göstermesidir. Üretim aşamalarının farklı olması da peyniri çeşitlendirir.

Biliyoruz ki peyniri süt, peynir mayası, mikroorganizma gibi başka başka maddelerle pıhtılaştırabilmemiz onun bu kadar çok çeşidi olmasına da zemin hazırlar. Üretim aşamasında kullanılan teknikler ve aşama sıralamaları (işleme, olgunlaştırma, tuzlama, ambalajlama) da bu çeşitlenmeyi artırır.

Haberin Devamı


ZEYTİNYAĞLI KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

Malzeme listesi

· 30-40 adet kabak çiçeği
İç harcı için;
· Türk kahvesi fincanıyla
2 fincan zeytinyağı
· Türk kahvesi fincanıyla
2 fincan pirinç
· 2 adet orta boy kuru soğan
· 1 yemek kaşığı dolmalık
kuru üzüm
· 1 yemek kaşığı tozşeker
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 adet limonun suyu
· 1 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI
Pirinci sıcak suda 20 dakika kadar bekletip yumuşatın. Dolmalık üzümü iyice yıkayıp süzün. Soğanları incecik doğrayın. Zeytinyağının yarısını orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın.

Soğanı tencereye koyup sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurun. Hemen suyunu süzüp yıkadığınız pirinci ekleyip karıştırmaya devam ederek 2 dakika daha kavurun.

Üzerine tozşeker, tuz ve karabiberi serpip üzümü de katın. Limon suyunu ve sıcak suyu gezdirip karıştırın. Kısık ateşte, pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirip ocaktan alın. Harcı ılık hale gelinceye kadar bir kenarda bekletin.

Diğer taraftan, kabak çiçeklerini fazla hırpalamadan yıkayıp süzün. Çiçeklerin uç kısımlarını elinizle açarak içlerine dolma harcından ikişer çay kaşığı kadar doldurun. Kabak çiçeklerinin uç kısımlarını alta doğru katlayıp geniş bir teflon tencereye yan yana sıralayın. Kalan zeytinyağını dolmaların üzerine gezdirip 1 su bardağı kadar ılık suyu ekleyin.

Dolmaların pişerken yerlerinden çıkmaması için üzerlerine küçük bir porselen tabak kapatın. Dolmaları tencerenin kapağı kapalı vaziyette, orta ısılı ateşte, 20-25 dakika kadar pişirip ocaktan alın. (Kabak çiçeği çabuk pişen bir sebzedir.) Ilık hale gelen dolmaları servis tabağına alıp servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları