Paylaş
Şeker Bayramı olarak da anılan bu bayramda “Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım” sözü gerçek olur adeta.
Eğer geçen ay boyunca oruç tuttuysanız, bugünlerde size ikram edilebilecek lezzetli yiyecek ve içecekleri tüketirken dikkatli olmanızı öneririm.
Bir ay uzun sayılabilecek bir süre. Bu nedenle dinlenmeye alıştırıldığımız bedenimizi birdenbire aşırı yüklememek için, birkaç önerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Örneğin misafirliğe gittiğiniz yerlerde ikram edilen yemeklerin cazibesine kapılmayıp sadece tatlarına bakacak kadar tüketirseniz, hem yedikleriniz rahatsız edici bir şişkinlik yaratmaz hem de üzerinize yemek sonrası rehaveti çökmez.
Herhangi bir öğünün sonunda, hele ki bol şerbetli tatlılar yemek, sindiriminizi zorlayacaktır. Vücudunuzun sizi gün içinde uyanık tutmak için ihtiyacı olan enerji kadar, yediklerinizi sindirmek için de enerjiye ihtiyacı vardır.
Öte yandan kahve veya çay gibi sıcak içecekler aşırıya kaçmadığınız sürece midenize de iyi gelir. Eski bir Türk geleneği olan ve yüksük bardaklarda servis edilen çeşit çeşit meyve likörleri de sindirimi kolaylaştırır, üstelik ağzınızda hoş bir rayiha bırakır.
Sevdiklerinizle doya doya hasret giderebileceğiniz bu bayram günlerinin tadını çıkarırken, hepinize birbirinden lezzetli tatlılar, onlardan daha da tatlı sohbetler diliyorum.
SUCUKLU SEBZELİ HATIRA BÖREĞİ
· 3 adet hazır yufka
· 1 su bardağı yoğurt
· 2 adet yumurta
· 5 yemek kaşığı sıvıyağ
· 300 gr ıspanak
(yaklaşık 1 demet)
· 1 adet büyük boy havuç
· 12-14 dilim sucuk
Yufkaların arasına süreceğimiz sosu hazırlamak için yoğurt, yumurtalar ve sıvıyağı derin bir kapta çatalla iyice çırpın. Köklerini kestikten sonra yıkayıp süzdüğünüz ıspanağı incecik doğrayarak derin bir kaba aktarın. Üzerine 1 çay kaşığı tuz serptikten sonra elinizle ovarak yumuşatın ve bir kenarda bekletin.
Havucun dışını kazıyıp ayrı bir kaba rendeleyin. Sucuk dilimlerini de tavla zarı formunda küp küp doğrayıp bir tabağa alın.
Yufkalardan birini tezgaha serip, hazırladığınız yoğurtlu sostan 2 yemek kaşığı kadar alarak yufkanın üzerine kaşık ya da fırça yardımıyla sürün. Rendelediğiniz havucu serpiştirip üzerine ikinci yufkayı kapatın. Üzerine yoğurtlu sostan bir kat daha sürün.
İkinci yufkanın üzerine ıspanak serpiştirip bir yufka daha serin. Üzerlerine tekrar sos sürüp küp küp doğradığınız sucukları da en üste serpiştirin. Yufkaların hepsini birlikte uçlarından başlayarak sıkıca sarıp rulo yapın. Ruloları 2 eşit parçaya bölüp kalan sosu ruloların üzerine sürün.
Yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 40-45 dakika, üzerleri iyice sararıncaya kadar pişirin.
Fırından çıkarıp ılık hale gelmesini beklediğiniz böreği 2 santimlik parçalar halinde dilimleyerek servise sunun.
Paylaş