Balık sosu ve polenta

Zaman zaman değiniyorum sizlerden pek çok elektronik posta aldığıma ve bu postalarda bu köşede yazdığımız makaleler hakkında yaptığınız yorumlara.

Mutfak kültürüyle ilgili sorularınızı, merak ettiklerinizi de soruyorsunuz bazen. Bu aralar gelen iletilerde en çok sorulan sorulardan biri balık sosu. Bir kere şunu söylemek gerekiyor; balık sosu Çin mutfağına ait bir sos. Adından da anlaşılacağı üzere tuzlanıp mayalanmış balıktan yapılıyor. Keskin bir kokuya sahip olduğundan, bizim damak tadımıza uygun olmadığı söyleniyor ama yeniliklere açık olan damaklar için biçilmiş kaftan. Sık sorulan sorulardan biri de polentanın ne olduğu. Yapılışı bizim Karadenizlilerin nefis kuymağına ya da mıhlamasına çok benzeyen bir İtalyan yemeğidir polenta. Mısır unu kaynar suya aktarılır ve pişirilir. Böylece elde edilen püremsi yemeğe polenta adını verir İtalyanlar. Bugün kısaca balık sosunu ve polentayı anlatmaya çalıştık. Önümüzdeki günlerde ara ara sizden gelen sorulara cevap vermeye çalışacağız.

ebzeli fırın makarna

Büyük bir tencereye 15 su bardağı su koyulup 1 tatlı kaşığı tuz atılır. Tencere orta ısılı ateşin üzerine oturtulup suyun kaynaması beklenir. Makarnalar 3 eşit parçaya bölünerek kenarda bekletilir. Erişte makarna kullanılacaksa işlem yapılmasına gerek yoktur. Makarna kaynayan suya aktarılıp arada sırada karıştırılarak 7-8 dakika kadar haşlanır ve süzülür. Süzülen makarna tekrar aynı tencereye aktarılıp üzerine rendelenmiş beyaz peynir, istenirse rendelenmiş kabak ve incecik kıyılmış dereotu ilave edilip karıştırılır. Diğer taraftan, oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar derin bir kaba kırılıp çırpılır. Un ya da irmik, tuz ve karabiber eklenip tekrar çırpılır. Üzerine süt azar azar ilave edilip iyice karıştırılır. Orta boy, kenarları 7-8 santim yüksekliğinde olan bir fırın kalıbı sıvıyağla iyice yağlanıp kenarda bekletilir. Yumurtalı karışım tenceredeki peynirli makarnanın üzerine aktarılıp iyice karıştırılır. Hazırlanan bu karışım, tıpkı pasta hamuru gibi, yağlanmış fırın kabına aktarılıp üzeri kaşıkla düzeltilir. Üzerine kaşar peyniri serpiştirildikten sonra fındık büyüklüğünde parçalara ayrılmış tereyağı ya da bitkisel margarin yerleştirilir. Makarna 5 dakika önceden ısıtılıp 175 dereceye ayarlanmış fırında 40-45 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilip çıkarılır. Henüz sıcak haldeyken dilimlenip servise sunulur. (İstenirse makarna büyük boy kelepçeli pasta kalıbında da yapılabilir. Eğer kek kalıbı kullanılacaksa sosun dışarıya akmaması için altına bir tepsi koyulması gerekir.) Makarnaya 100 gr çiğ brokoli ve 3-4 yemek kaşığı konserve bezelye de eklenebilir.

Malzeme listesi

á 1 paket spagetti makarna

(Fırın makarna ya da 2 paket erişte makarna.)

á İstenirse, 1 adet orta boy dolmalık kabak

á 2 demet dereotu

(1 demet maydanoz da kullanılabilir.)

á 1 su bardağı rendelenmiş orta yağlı beyaz peynir

(150-200 gr rendelenmiş taze kaşar da kullanılabilir.)

Sos için;

á
4 adet yumurta

á 1 yemek kaşığı dolusu un

(İrmik de kullanılabilir.)

á 4 su bardağı süt

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1/2 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

á 4 çay kaşığı tereyağı

(Bitkisel margarin de kullanılabilir.)

ikolatalı halka tatlısı

Un ve pudraşekeri derin bir kaba koyulur. Varsa, tatlıya hoş bir lezzet katacak olan lor peyniri ilave edilir. Oda sıcaklığında yumuşamış margarin katılıp, vanilya ve kabartma tozu serpiştirilir. Malzemeler iyice yoğrulup ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur toparlanıp oda sıcaklığında 30 dakika kadar dinlendirilir. Diğer taraftan, mutfak tezgahına bolca un serpilir, derin bir tavaya sıvıyağ koyulur. Dinlenen hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. Parçalar unlu tezgahın üzerinde başparmak (1 santim) kalınlığında ve 10-12 santim uzunluğunda şeritler haline getirilir. Şeritlerin iki ucu birleştirilip halka şekli verilir. Diğer taraftan, yağ kızdırılır ve hazırlanmış olan halka şeklindeki hamurlar kızgın yağa atılıp orta ısılı ateşte, altın sarısı oluncaya kadar kızartılır. Kızaran hamurlar el süzgeciyle tavadan alınır ve kağıt peçete üzerine koyulur. Üzerlerine pudraşekeri serpilip varsa çikolata sosuyla süslendikten sonra servise sunulur.

Malzeme listesi

á 2 su bardağı un

á 1 su bardağı pudraşekeri

á 3 adet yumurta

á 75 gr bitkisel margarin

á 1 paket vanilya

á 1 paket kabartma tozu

á varsa 1/2 su bardağı lor peyniri

Üzeri için

á
3-4 yemek kaşığı pudraşekeri

á 1 su bardağı hazır çikolata sosu

Kızartmak için

á
1 su bardağı sıvıyağ
Yazarın Tüm Yazıları