Paylaş
Heredot, Aydın’ı “Bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzünün altı ve en güzel iklimin bulunduğu yer” diye anlatıyor. Evliya Çelebi ise “Dağlarından yağ, ovalarından bal akar” sözleriyle tarif ediyor. Böylesi bolluk ve verimin olduğu bir yerin mutfağının da zengin olması kaçınılmaz. Zeytinyağlı yemekleri, inciri, narenciye ürünleri, turunç reçeli, çipura, mercan ve barbunya gibi zengin balık çeşitleriyle Türkiye’nin bol ve lezzetli mutfakları arasında yer alıyor.
Nohutlu Dolama Börek / Nohutlu Kol Böreği
MALZEMELER
* 1 adet hazır yufka
İç Harcı için:
* 2 su bardağı haşlanmış nohut (konserve kullanabilirsiniz)
* 1 demet maydanoz
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber, kimyon
* 1 adet kuru soğan
* 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
Sosu için:
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı su
YAPILIŞI
Böreğin iç harcı için isterseniz nohudu çok az tuzla yumuşayıncaya dek haşlayın. İsterseniz de suyu süzülmüş konserve nohut da kullanabilirsiniz. Nohudu robotta çekip büyük bir kasenin içine aktarın. Soyulmuş soğanı da robottan kuru fasulye tanesi olacak şekilde irice çekin. Sonra da nohudun üzerine ekleyin. Tuz, baharatlar ve çok ince kıyılmış maydanozu da ilave edin. En son zeytinyağını katıp iyice karıştırın. Şimdi tezgâha yufkayı serin. Hazırladığınız nohutlu harcı yufkanın her tarafına dağıtarak yayın. Sonra da yufkayı 3 eşit parçaya kesin. Her bir parçayı uzun-düz kenarından başlayarak sıkıca rulo şeklinde sarın. Şimdi ufak bir tepsiyi zeytinyağıyla yağlayın. Birinci ruloyu kendi etrafında gül gibi sararak tepsinin ortasına koyun. Diğer parçaları da rulo şeklinde sarıp, ortadaki böreğin etrafına dolayın. (Bu aslında kol böreği gibidir. Aydın, Bergama yöresinde dolama börek olarak adlandırılır). Sosu için ufak bir kaseye; su ve zeytinyağını çatalla iyice çırpıp, fırçayla böreğin üzerine sürün. Isınmış 200 derece alt-üst ayarlı fırında en az 30 dakika, üzeri kızarıncaya dek pişirin. Çıkarın, sıcak servise sunun.
Tavuklu Börülceli Arapsaçı
MALZEMELER
* 500 gr kuşbaşı tavuk eti
* 1 su bardağı haşlanmış kuru börülce (isteğe bağlı)
* 2-3 bağ arapsaçı
* 1 adet iri boy kuru soğan
* 1 adet domates (isteğe bağlı)
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 4-5 su bardağı sıcak su
Kestirme sosu:
* 2 tatlı kaşığı tepeleme un
* 1 adet limon suyu
YAPILIŞI
Geniş bir tencereye tavuk etlerini koyup orta ısılı ateşin üzerine koyun. Kendi suyu ve yağıyla 7-8 dakika kavurun. Arapsaçını iyice yıkayıp, süzdürün. İri boy dereotuna benzeyen, anason kokulu arapsaçını 2 cm boyunda doğrayın. Sonra da kaynayan suda 15 dakika haşlayıp, süzün (anason kokusunu azaltmak için bu yöntemi kullanabilirsiniz). Kavrulan tavukların üzerine incecik yemeklik doğranmış soğanı, varsa küp doğranmış domatesi ve zeytinyağını ilave edip 5 dakika daha kavurun. Süzdüğünüz arapsaçını ilave edin. Sıcak suyu ve isterseniz haşlanmış börülceyi ekleyip karıştırın. Arapsaçı iyice yumuşayıncaya dek pişirin. Bu arada kestirme sosu için bir kasede; un ve limon suyunu çatalla çırpın, azar azar yemeğin içine ekleyip, karıştırın. Tuz ve karabiberi serpin, karıştırın ve 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. Sıcakken servise sunun.
Paylaş