Tatlıyı sevmeyen var mıdır... Peki, çok eski zamanlarda, ta Antikçağ’da insanlar tatlı yerler miymiş?
Bu sorunun cevabı tabii ki “evet. Hem de bütün yemeklerden sonra. Bugün olduğu gibi, tatlı sadece bazen ya da can isteyince yenen bir şey değilmiş o zaman. Yemeğin bir parçası olarak algılanan tatlı ise genellikle meyvelerden yapılan pelteymiş. O mevsim hangi meyveler varsa keyfe uygun miktarda balla karıştırılıp bir çeşit pelte elde edilirmiş. Karıştırma işleminin iyi yapılması çok önemliymiş tabii ki. Hele karıştırma işlemi için şimdiki gibi aletler olmadığını da düşünecek olursak Antikçağ insanının işinin ne kadar zor olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Meyve peltesi üzerine eklenen birtakım baharatlar ve kokulu bitkilerle yemek sonrasının vazgeçilmez tatlısıymış. Ayrıca, şimdilerde uzmanların “mutlaka tüketin” deyip durdukları keçiboynuzu ve ondan yapılan pekmez de Antikçağ insanının vazgeçilmez tatlıları arasındaymış.
HAMSİ KUŞU 6 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ 20 DAKİKA PİŞME SÜRESİ 20 DAKİKA MALZEME LİSTESİ 1 kg hamsi 4 yemek kaşığı mısır unu 2 yemek kaşığı dolusu un 2 çay kaşığı tuz, karabiber Kızartmak için; ½ su bardağı sıvıyağ
YAPILIŞI : Hamsilerin kafalarını koparıp attıktan sonra kılçıklarını çıkarın. Bol suyla yıkayıp süzülmeleri için süzgeçte bırakın. Diğer taraftan, mısır unu ve unu geniş bir tabakta karıştırın. Tuz ve karabiberi ekleyip malzemeleri iyice harmanlayın. İyice süzdüğünüz balıkların iki tanesini alın ve açın. İki balığı, derileri dışa gelecek kuyrukları da karşılıklı olacak biçimde birbirine yapıştırın. Tüm balıklara aynı işlemi uygulayın. Balıkları önceden hazırladığınız unlu karışıma iyice bulayın. Sıvıyağın yarısını 25-30 santim çapındaki teflon tavaya aktarın. Balıkları, kuyrukları dışa gelecek şekilde güneş ışını şekli vererek ve tek sıra halinde dizin. Balıkları orta ısılı ateşte sallayarak kızartın. Kızaran balıkları bir tepsi yardımıyla ters çevirip diğer taraflarını da kızartın. Kızarttığınız balıkları bir tabağa yerleştirin. Kalan sıvıyağı tavaya aktardıktan sonra kalan balıkları da aynı şekilde kızartın. Hamsi kuşu bol yağda kızarmaz. Yanında piyaz, kırmızı soğan, limon veya yeşil salatayla birlikte servise sunulur.
İrmikli hanımgöbeği 10 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ: 25 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 35 DAKİKA MALZEME LİSTESİ 6 su bardağı su ½ çay kaşığı tuz 2 yemek kaşığı tereyağı 4 su bardağı irmik 3 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.) Şurubu için; 3 su bardağı su 2,5 su bardağı tozşeker 1 tatlı kaşığı limon suyu
YAPILIŞI : Su ve tereyağını orta boy bir tencereye koyup, orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Tuzu da serpiştirdikten sonra kaynamasını bekleyin. Su kaynamaya başlayınca ocağın altını iyice kısıp irmiği azar azar tencereye aktarın. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, irmik suyunu iyice çekinceye kadar 1-2 dakika pişirin. Hamur iyice katılaşıp kaşıkla çevrilmez hale gelince ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Soğuyan hamuru tezgahın üzerine alıp ortasını açarak yumurtaları tek tek kırın. Hamuru kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğurun. Elinizi sıvıyağa batırarak hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Hamur parçalarının bazılarına parmak, bazılarına ise simit şekli verin. Orta boy bir tavaya bol miktarda sıvıyağ koyup kızdırın. Ocağın altını kısıp hamurları, ılık yağda üzerleri sapsarı oluncaya kadar çevirerek kızartın. Diğer taraftan, şurubu hazırlamak için; su ve tozşekeri küçük bir tencerede karıştırın. Orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyip, 2-3 dakika sonra ocaktan alın. Soğumasını bekleyip kızaran sıcak hamurları soğuk şurubun içine atın. Şurubu iyice emmiş olan tatlıları servise sunun.