Anavatan değil ama...

Bazı bilgiler vardır, yanlış öğrenilir. Doğrusunu ne kadar tekrarlarsanız tekrarlayın, o yanlış bilgiyi düzeltemezsiniz.

Haberin Devamı

Kahvenin anavatanının Brezilya olduğu da işte bu yanlışlardan biridir. Denir ki, kahve orada keşfedilmiş ve dünyaya yayılmıştır.
Oysa kahvenin bitki olarak ilk kez Etiyopya’da bulunduğu bilinen bir gerçektir.
Daha sonra Arap Yarımadası’na, Osmanlı topraklarına ve Avrupa’ya yayılmıştır.
Kahvenin Brezilya’ya yolculuğu ise yüzyıllar sonra gerçekleşmiştir.
Brezilyalı bir subayın Fransa’ya yaptığı bir ziyaret dönüşünde getirdiği kahve bitkisi kahvenin bu memlekete ilk girişi olmuştur.
Kahveyi çok sevmiş olacaklar ki, Brezilya kahve üretiminde sayılı ülkeler arasına girmiştir.
Brezilya’nın kahve tarihindeki önemi ise (belki de yukarıda bahsettiğimiz yanlış bilgilenmenin sebebi budur) 19’uncu yüzyılda diğer ülkelerde kahve yapraklarına yayılan bir hastalığın Brezilya’da görülmemiş olmasıdır. Böylece kahve bu hastalıktan sağ salim çıkmış ve yaşamına devam etmiştir.
Bazen bir bitkinin yaşamaya devam etmesini sağlayan topraklar, o bitkinin tarihinde anavatanı kadar önemli olabiliyor...

Haberin Devamı

TENCEREDE TİKE KEBABI

Kuşbaşı kuzu etinin terbiye sosu için dövülmüş sarmısak, salça, zeytinyağı, tuz, kimyon ve biberleri derin bir kaba koyun.
Çatalla karıştırın ve etleri bu sosa aktarıp yoğurarak karıştırın. Ağzını kapatıp buzdolabında bir gece bekletin.
Patlıcanları yıkayıp saplarını kestikten sonra alacalı soyun ve uzunlamasına ikiye bölün.
Parçaları 2,5-3 santim kalınlığında dilimleyin. (Acı suyunun çıkması için bol tuzlu suda 20 dakika bekletip süzebilirsiniz.)
Patlıcanları iyice kurulayın. Çöp şişlere sırasıyla bir patlıcan bir et dizin. Geniş bir teflon tavaya ya da yanmaz yapışmaz tavaya 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Çöp şişleri kızgın yağda çevire çevire 7-8 dakika kızartın. (Pişirme işlemini mangalda da yapabilirsiniz.)
Diğer taraftan sosu hazırlamak için zeytinyağını başka bir geniş tavaya koyup orta ısılı ateşte kızdırın. İncecik yemeklik doğradığınız soğanları tavaya aktarıp karıştırarak 5 dakika kadar kavurun.
İncecik doğradığınız sivribiberleri de ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Tuz, karabiber, soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri katıp kaynatın.
Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp nar ekşisini ekleyin.
Hazırladığınız bu sosu çöp şişlerin üzerine gezdirin. Ağzı kapalı olarak etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp yanında pideyle servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

* 500 gr kuşbaşı et
* 4 adet ince uzun patlıcan
Etin terbiyesi için;
* 4 diş dövülmüş sarmısak
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar
Sos için;
* 2 adet orta boy kuru soğan    * 5-6 adet orta boy domates
* 3-4 adet yeşil sivribiber * 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı (30 gr tereyağı da kullanabilirsiniz.)
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber
* 2 yemek kaşığı nar ekşisi (Yarım limonun suyu da olur.)

Yazarın Tüm Yazıları