Hele alışverişin pusulası giyim kuşamı gösteriyorsa daha da artar aldığımız tat... Hatta bazen yanımızdaki erkek "yeter" dediğinde fark ederiz, o ana kadar hiçbir şey almadığımızı. Alışverişe çıkmadan önce ne alacağımızı bilmek ve hatta en çok ihtiyaç duyduğumuz şeyin en üstte yer aldığı bir liste yapmak, hem zaman kaybını hem de para kaybını önleyecektir. Küçük bir fiyat araştırması yapmak da bizi "son pişmanlık"lardan koruyacaktır. Çünkü bazen hepimizin yaşadığı bir şeydir aldığımız ürünün aynısını başka birinin daha ucuza aldığını duyup hayıflanmak. Nereden neyi alacağımızı bilmek de sanırım alışverişi kolaylaştıran unsurların başında gelir. Hele hele gıda maddesi alırken çok daha dikkatli olmak ve örneğin son kullanma tarihlerine bakmadan almamak gerekli. Alışveriş deyip geçmeyin, her şeyin bir püf noktası var.
Kaparili somon füme salatası
Malzeme listesi
á 7-8 dilim somon füme
á 1 adet göbek marul
á Yarım demet dereotu
á 3 yemek kaşığı kapari
Sos için;
á 2 yemek kaşığı dolusu mayonez
á 2 çay kaşığı hardal
á 1 yemek kaşığı ketçap
á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sızma zeytinyağı
á 1 adet limonun suyu
á 2 çay kaşığı tuz, karabiber
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Göbek salatayı ortadan ikiye bölüp iyice yıkadıktan sonra süzün. İri parçalar halinde dilimleyip salata tabağına yerleştirin. Üzerine incecik doğranmış dereotunu ve kapariyi ekleyin. Mayonez ve hardalı geniş bir kaseye koyup üzerine ketçabı ilave edin. Sızma zeytinyağı ve limon suyunu da aktardıktan sonra tuz ve karabiberi serpin. Malzemeleri çatal ya da tel çırpacak yardımıyla iyice özleşinceye kadar karıştırın. Hazırladığınız bu sosu göbek salatanın üzerine gezdirin. Somon füme dilimlerini 2-3 parmak eninde dilimleyip salatanın üzerine yerleştirin. Salatayı sosu çekmesi için 10 dakika beklettikten sonra karıştırarak servise sunun.
Çam fıstıklı kurabiye aydede
Malzeme listesi
á 4 adet yumurtanın akı (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
á 200 gr. tozşeker
á 1 paket kabartma tozu
á 1 paket vanilya
á Yarım çay kaşığı tuz
á 200 gr. çekilmiş toz badem (un gibi çekilecek)
á 150 gr. çamfıstığı (dolmalık fıstık)
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Yumurta akları ve tuzu derin bir kaba koyup sonra mikserin yüksek devriyle kar gibi olup muhallebi kıvamına gelinceye kadar, en az 15 dakika çırpın. Üzerine tozşeker, vanilya, toz badem ve kabartma tozunu da ekleyerek tahta kaşıkla 1 dakika kadar karıştırın. Orta boy bir teflon tavayı kısık ateşte kızdırın. Yumurtalı karışımı kızgın tavaya aktarın. Karışımı, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 3-4 dakika, suyunu iyice çekene kadar kavurun. Hamur miktarı kavurdukça azalıp neredeyse yarıya düşecektir. Bu aşamada tavayı hemen ocaktan alın ve hamuru soğuması için bir kenarda bekletin. Çamfıstıklarını bir tabağa yayın. Kulak memesinden çok daha yumuşak olan hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Hamur parçalarına tezgahın üzerinde yarımay şekli verin. Hazırladığınız kurabiyeleri tabağın içindeki fıstıklara iyice bulayın. Kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında renkleri açık kahverengiye dönüşünceye kadar, 20 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğumalarını bekleyip servise sunun.