Üzerine; rendelenmiş soğan, haşlanıp ezilerek püre haline getirilmiş patatesler, lor peyniri, tuz, karabiber ve yumuşamış tereyağını ekleyerek iyice yoğurun.
Haşladığınız pazı yapraklarını ikiye ya da üçe bölerek hazırladığınız bulgurlu harçla dolma şeklinde sarıp 3 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirdiğiniz fırın tepsisine
yerleştirin. Üzerine 2 su bardağı sıcak su gezdirip 175 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika pişirin. Sarımsaklı yoğurtla birlikte servise sunun.
Afiyet olsun...
Malzeme listesi
* 1 kg pazı yaprağı
* 1 su bardağı ince bulgur
MALZEMELER
* 5 su bardağı un
* 1 paket kabartma tozu
* 250 gr margarin (oda sıcaklığında yumuşamış olmalı)
* 2 adet yumurta
* 1 çay bardağı yoğurt
* 1 çay kaşığı tuz
MALZEMELER
* 300 gr tuzsuz lor peyniri
* 3 adet yumurtanın sarısı
* Yarım su bardağı un
* 1-2 yemek kaşığı irmik
* Yarım paket karbonat
* 3 yemek kaşığı tozşeker
MALZEMELER
* 250 gr dana döş kıyma
* 250 gr kuzu but kıyma
* 1 su bardağı bayat ekmek içi
* 1 adet küçük boy kuru soğan
* 1 çay kaşığı karbonat
Bundan yaklaşık 300 yıl önceye rastlar Anadolu insanının dondurmayla tanışması. Yüksek dağların tepelerindeki karlar toplanır, üzerine pekmez, bal ve meyve özleri koyulup dondurmanın atası diyebileceğimiz “karsambaç” yapılırmış o zamanlar. Karsambacı bugünlere taşımakta büyük emeği olansa Yaşar ailesinin ilk temsilcisi Osman Ağa’ymış.
Osman Ağa’nın 150 yıl önce başlattığı serüven zaman içinde büyümüş, şimdilerde dördüncü kuşak tarafından yönetilen büyük bir dondurma markasının ortaya çıkmasında temel teşkil etmiş. İşte o marka, MADO’dur.
ROMALILAR, DONDURMA YAPMAYI MARAŞLILARDAN ÖĞRENDİ
Dondurma kafelerinin ilki olarak da tanımlayabileceğimiz MADO, gerçek salebi keçi sütüyle birleştirmiş ve Kahramanmaraş dondurmasını tüm Türkiye’ye sevdirmiştir.
Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur’a göre, Romalılar dondurma yapmayı Kahramanmaraş’tan ve Maraşlılardan öğrenmişlerdir.
Yine Mehmet Bey’den öğrendiğimiz bilgiye göre bugün Türkiye’nin hemen her yerinde yapılan dondurma şovlarının temelini, dondurmayı ağaca asan ve döverek sündüren dedesi atmıştır.
Yufkalardan birini sıvıyağ ve su ile ıslatın, kenarlarını katlayıp kare şekli verin.
İçine rendelenmiş ve sıvıyağda kavrulmuş havucu koyup rulo yapın.
İkinci yufkayı da aynı şekilde kare yapıp içine soğanla kavurduğunuz ıspanağı yerleştirin ve rulo yapın. Üçüncü yufkayı da kare yapıp içine rendelediğiniz haşlanmış patates koyun ve rulo yapın.
Son yufkanın da kenarlarını kare olacak şekilde katlayın. Hazırladığınız rulolardan ikisini yan yana üzerine yerleştirin. Üzerine kalan ruloyu koyup yufkayı rulo şeklinde sıkıca sarın.
Üzerine yumurta sarısını sürüp 200 dereceye ayarladığınız fırında pişirin.
Dilimleyerek servise sunun.
Afiyet olsun...
Malzeme listesi
Tencereyi tekrar ateşe koyup kremayı ekleyin. Karışım tamamen pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. Tuzu ilave edip tekrar karıştırın. Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın.
Yoğurt, un, kabartma tozu, toz şeker, sıvıyağ ve yumurtaları bir kaba alıp güzelce karıştırın. Hazırladığınız karamelin birazını süsleme için ayırıp kalanını bu karışıma ilave edin.
Kek kalıbını yağlı kağıtla kaplayın. Dikkatli olun, karamel kalıba yapışmamalı, yoksa çıkarırken kekiniz parçalanabilir. Keki sıcak fırında 40 dakika kadar pişirin. Soğuyunca kabından çıkarıp üzerini ayırdığınız karamelle (ister sıvı ister minik kıtırlar şeklinde) süsleyin. Servise sunun.
Afiyet olsun...
MALZEMELER
Kek için;
Ev yapımı dayanıklı yiyecekler denince aklınıza neler gelir? Turşu ve konserveler dışında elbette. İşte bu soruyu Antakyalılara sorduğunuzda cevaplardan biri de kömbe olur. Çünkü bu muhteşem lezzetli kurabiye uygun şartlarda saklandığında yaklaşık iki ay dayanır ve Antakyalılar bu kurabiyeye bayılır.
Bakmayın sadece Antakyalılardan söz ettiğime; kömbe ufak tefek değişikliklerle ve farklı isimlerle pek çok yöremizin mutfağında vardır ama ben bugün sizlere hayranı olduğum Antakya mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri olarak kömbeden bahsedeceğim.
BAYRAM YİYECEĞİ
Kömbe bir bayram yiyeceği olarak bilinir Antakya’da. Bayramlardan bir hafta önce Antakya sokaklarını hoş bir baharat ve hamur kokusu alır. Çünkü fırınlarda ve evlerde kömbeler yapılmaya başlamıştır.