Gaziantep Havaalanı’na indiniz ve bir arabaya binip şehre doğru yol alıyorsunuz. Şimdi bir sağa, bir sola bakın.
Muhtemelen zeytin ağaçlarını tanıdınız. Peki hemen yanıbaşındaki koyu yeşil, iri yapraklı, sanki onlarca kolunu gökyüzüne uzatmış, kırmızı, salkım meyveli, ince belli ağaçları tanıyabildiniz mi? İşte bu toprakların kadim ağacı fıstık karşınızda, sizi sevgiyle selamlıyor.
Gaziantep’ten Urfa’ya, oradan da Adıyaman, Kahramanmaraş, Mardin ve Siirt’e uzanan uçsuz bucaksız topraklar üzerinde aralıksız sıralanan milyonlarca fıstık ağacının görünümü çok etkileyiciydi.
Gaziantep Belediye Başkanı sayın Fatma Şahin’in ev sahipliğinde ve Gökmen Sözen’in organizasyonuyla katıldığımız Fıstık Festivali keyifli bir hasat şölenine dönüştü.
Aynı zamanda şeflerle ve gastronomi dünyasının birçok profesyoneliyle bir araya geldiğimiz lezzetli bir etkinlik oldu.
Fıstıkla ne gibi yemekler yapabiliriz diye de epeyce kafa yorduk.
Dünyada başarılı tüm restoranlar, yöresel ürünlerini yaptıkları yemeklere uyarlayarak sunar. Ünlü şeflerin hepsi bilir ki yöresel olmadan evrensel olunmaz. Şeflerimiz, eminim ki bu muhteşem lezzetimizi mutfaklarında daha çok kullanacaklardır.
◊ 250-300 gram orta yağlı kıyma
◊ 25-30 adet marul yaprağı
◊ Yarım demet maydanoz
◊ 2 adet orta boy kuru soğan
◊ 1 çay bardağı pirinç
◊ Varsa 1 adet büyük boy domatesin rendesi
◊ 4 kaşık sıvı yağ
4 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 1 saat 15 dakika
Malzemeler
* 1 kg kuzu kuşbaşı eti
* 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
MALZEME LİSTESİ
◊ 500 gr yağlı koyun kıyması
◊ 1 adet orta boy kuru soğan
◊ 1 demet maydanoz
◊ 1 çay kaşığı tuz
◊ 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
◊ Yarım çay kaşığı
◊ 1 demet ıspanak
◊ 1 adet büyük
boy kuru soğan
◊ 2 su bardağı
konserve nohut
◊ 1 adet orta boy kereviz (yapraklarıyla beraber)
◊ 1 adet kırmızı
MALZEME LİSTESİ
◊ 12 tepeleme yemek kaşığı un
◊ 3 yemek kaşığı dolusu pudra şekeri
◊ 2 adet yumurta sarısı (oda sıcaklığında beklemiş olmalı ve beyazı üzerine sürülecek)
◊ 1 paket vanilya
◊ 150 gr. margarin (yumuşamış)
◊ 1 çay bardağı fındık içi (dövülmüş)◊ 12 tepeleme yemek kaşığı un
MALZEME LİSTESİ
◊ 10-25 adet dondurulmuş minik karides (veya 7-8 dilim salam ya da 3-4 adet sosis)
◊ 1 adet kırmızı dolmalık biber
◊ 1 diş sarımsak (dövülmüş)
◊ 3 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ Varsa 1 su bardağı dolusu haşlanmış makarna (buzdolabında bir gün önceden kalmış makarnayı da kullanabilirsiniz)
◊ 5 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
4 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika
Malzemeler
* 2 adet hazır yufka
* 1 çay bardağı sıvıyağ
* 1 çay bardağı su