Sahrap Soysal

Fıstık yiyin mutlu kalın

23 Eylül 2017
Türkiye’nin önde gelen gastronomi profesyonelleri ve şeflerinin katıldığı Gaziantep Fıstık Hasadı gezisinin yıldızı yine baklava oldu. Ama bana sorsanız fıstıklı katmer hepsinin baş tacı. Aç karnına hafif sıcak yenilen katmer de tıpkı baklava gibi çok işçilik gerektiren, uzun aşamalar sonucunda ortaya çıkan meşakkatli bir tatlı... Daha Anadolulu ve çok daha doğal bir lezzet. Karar size kalmış.

Gaziantep Havaalanı’na indiniz ve bir arabaya binip şehre doğru yol alıyorsunuz. Şimdi bir sağa, bir sola bakın.
Muhtemelen zeytin ağaçlarını tanıdınız. Peki hemen yanıbaşındaki koyu yeşil, iri yapraklı, sanki onlarca kolunu gökyüzüne uzatmış, kırmızı, salkım meyveli, ince belli ağaçları tanıyabildiniz mi? İşte bu toprakların kadim ağacı fıstık karşınızda, sizi sevgiyle selamlıyor.
Gaziantep’ten Urfa’ya, oradan da Adıyaman, Kahramanmaraş, Mardin ve Siirt’e uzanan uçsuz bucaksız topraklar üzerinde aralıksız sıralanan milyonlarca fıstık ağacının görünümü çok etkileyiciydi.
Gaziantep Belediye Başkanı sayın Fatma Şahin’in ev sahipliğinde ve Gökmen Sözen’in organizasyonuyla katıldığımız Fıstık Festivali keyifli bir hasat şölenine dönüştü.
Aynı zamanda şeflerle ve gastronomi dünyasının birçok profesyoneliyle bir araya geldiğimiz lezzetli bir etkinlik oldu.
Fıstıkla ne gibi yemekler yapabiliriz diye de epeyce kafa yorduk.
Dünyada başarılı tüm restoranlar, yöresel ürünlerini yaptıkları yemeklere uyarlayarak sunar. Ünlü şeflerin hepsi bilir ki yöresel olmadan evrensel olunmaz. Şeflerimiz, eminim ki bu muhteşem lezzetimizi mutfaklarında daha çok kullanacaklardır.

Yazının Devamını Oku

Terbiyeli etli marul dolması

12 Eylül 2017
.

◊ 250-300 gram orta yağlı kıyma
◊ 25-30 adet marul yaprağı
◊ Yarım demet maydanoz
◊ 2 adet orta boy kuru soğan
◊ 1 çay bardağı pirinç
◊ Varsa 1 adet büyük boy domatesin rendesi
◊ 4 kaşık sıvı yağ

Yazının Devamını Oku

Bayram kavurması

4 Eylül 2017
.


4 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 1 saat 15 dakika

Malzemeler
* 1 kg kuzu kuşbaşı eti
* 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber

Yazının Devamını Oku

Maydanozlu köfte

1 Eylül 2017
.

MALZEME LİSTESİ

◊ 500 gr yağlı koyun kıyması
◊ 1 adet orta boy kuru soğan
◊ 1 demet maydanoz
◊ 1 çay kaşığı tuz
◊ 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
◊ Yarım çay kaşığı

Yazının Devamını Oku

Büyükada çorbası

31 Ağustos 2017
.

◊ 1 demet ıspanak
◊ 1 adet büyük
boy kuru soğan
◊ 2 su bardağı
konserve nohut
◊ 1 adet orta boy kereviz (yapraklarıyla beraber)
◊ 1 adet kırmızı

Yazının Devamını Oku

Madlen bisküvisi

30 Ağustos 2017
.

MALZEME LİSTESİ

◊ 12 tepeleme yemek kaşığı un
◊ 3 yemek kaşığı dolusu pudra şekeri
◊ 2 adet yumurta sarısı (oda sıcaklığında beklemiş olmalı ve beyazı üzerine sürülecek)
◊ 1 paket vanilya
◊ 150 gr. margarin (yumuşamış)
◊ 1 çay bardağı fındık içi (dövülmüş)◊ 12 tepeleme yemek kaşığı un

Yazının Devamını Oku

Kremalı karidesli omlet

28 Ağustos 2017
4-6 KİŞİLİKHAZIRLAMA SÜRESİ: 15 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 6-7 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ

◊ 10-25 adet dondurulmuş minik karides (veya 7-8 dilim salam ya da 3-4 adet sosis)
◊ 1 adet kırmızı dolmalık biber
◊ 1 diş sarımsak (dövülmüş)
◊ 3 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ Varsa 1 su bardağı dolusu haşlanmış makarna (buzdolabında bir gün önceden kalmış makarnayı da kullanabilirsiniz)
◊ 5 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

Yazının Devamını Oku

Kabaklı pizza börek

24 Ağustos 2017
.

4 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika

Malzemeler
* 2 adet hazır yufka
* 1 çay bardağı sıvıyağ
* 1 çay bardağı su

Yazının Devamını Oku