Ertesi güne kadar bu şekilde bekletin. Ertesi gün tüm malzemeleri büyük bir tencereye aktarıp üzerine 10 santim çıkacak kadar sıcak su ilave edin ve malzemeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Bir gece önceden ıslatın.
Ertesi gün buğday, kuru fasulye ve nohudu yıkayıp süzdükten sonra iyice yumuşayan malzemelerin üzerine yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve bulguru ekleyin. Kaynayan aşureye tozşeker ve yıkayıp süzdüğünüz kuru üzümleri ilave ettikten sonra tavla zarı formunda doğradığınız kuru kayısıları katarak 10 dakika daha pişirin. (Aşureyi sık sık karıştırmayı ve suyu azsa sıcak su eklemeyi ihmal etmeyin.) Aşure koyu kıvamlı bir çorba gibi olmalıdır. Son olarak, kabuklarını soyup tavla zarı formunda doğradığınız elmaları, (isterseniz bir kahve fincanı kadar gül suyunu) ve ılık sütü de üzerine aktararak yaklaşık 10 dakika daha kaynattığınız aşureyi ocaktan alın. Hafifçe ılık hale gelmesini bekleyip kâselere paylaştırarak üzerlerine tarçın, isterseniz hindistancevizi serpiştirin. Nar, fındık, ceviz ve bademlerle süsleyin. İyice soğuyunca servise sunun
MALZEME LİSTESİ
2 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı kuru fasulye
Yarım su bardağı nohut
1 yemek kaşığı pirinç
Un haline gelinceye kadar çekilir ve derin bir kaba aktarıldıktan sonra yoğrularak yumuşak bir hamur elde edilir.
25-30 santim çapındaki kelepçeli kalıbın dibi ve kenarları (aynı boyutlarda borcam ya da porselen kap da kullanılabilir) alüminyum folyoyla kaplanır. Böylece kek kalıptan kolayca çıkacaktır.
Hazırlanan bisküvi hamuru kalıba bastırılarak yerleştirilir ve 5 dakika önceden 200 dereceye ve alt-üst konuma ayarlanmış fırında 5 dakika kadar pişirilip çıkarılır.
İçinin hazırlanması için; kremşanti ve soğuk süt bir kaba aktarılıp mikserin yüksek devriyle iyice katılaşıncaya kadar, 3-4 dakika çırpılır.
Üzerine labne peynir, rendelenmiş limon kabuğu, limon suyu ve toz şeker ilave edilip 1-2 dakika daha çırpılır.
Toz jöle derin bir kaba aktarılır. Üzerine kaynar su eklenip çatalla hızlıca karıştırılarak jöle eritilir. Hafifçe ılık hale gelmesi beklenip kremşantili karışımın üzerine aktarılır ve kaşıkla karıştırılır.
Hazırlanan muhallebi kıvamındaki karışım kalıptaki bisküvi hamurunun içine yayılır. Kaşığın tersiyle üzeri düzeltilip buzdolabında en az 2-3 saat kadar bekletilir.
Marine sosunun hazırlanması için; sıcak süt derin bir kaba aktarılıp üzerine bal eklenir. Çatalla karıştırılarak bal eritilir.
Ketçap (domates püresi de kullanılabilir) tuz ve karabiber ilave edilip iyice karıştırılır. Tavuk etleri bu sosa bulanır ve buzdolabında 30 dakika kadar bekletilir.
Galeta unu bir tabağa koyulur. Varsa yarım çay kaşığı kimyon ve kırmızı pul biber de katılabilir) Bütün yumurta ve yumurta akı da başka bir tabakta çırpılır. Susam da başka bir kaba serpiştirilir.
Sıvıyağ derin bir tavada (wok tavası öneririm) ve orta ısılı ateşte kızdırılır. Şinitzeller önce galeta ununa, sonra yumurtaya, en son da susama iyice bulandıktan sonra kızgın yağa aktarılır.
Önlü arkalı 4-5 dakika, nar gibi kızartılan tavuk etleri delikli kaşıkla tavadan alınıp kağıt havlu üzerine çıkarılır. Diğer taraftan, kıvırcık ya da göbek salata yıkanıp iri parçalara ayrılır ve derin bir salata kasesine aktarılır. Üzerine incecik kıyılmış roka ve ortadan ikiye bölünmüş domatesler eklenir. Üzerine kızarmış tavuk etleri yerleştirilir.
Taze soğanın sadece yeşil kısım ince ince doğranıp geniş bir kaseye aktarıldıktan sonra ince kıyılmış dereotu ve maydanoz da eklenir. Üzerine sızma zeytinyağı, hardal, sarmısaklar ve limon suyu aktarılıp tuz ve karabiber ilave edilir. Varsa biraz kuru fesleğen ve nane de katılır. Taze soğanlı karışım mutfak robotunda çekilip salata kasesindeki tavukların üzerinde gezdirilir.
Bu salataya keten tohumu ya da ince çekilmiş ceviz de katılabilir.
Ekmek içi pirinç tanesi büyüklüğünde ufalanıp tuz ve karabiber eklenir. Karışım iyice yoğrulup bir kenarda bekletilir.
Dana şinitzel bulunamazsa, bonfile ya da eskalop eti incecik dövülerek de kullanılabilir.
Etler pötibör bisküvisi kalınlığında olmalı. Uzunlukları ise 12-15 santimi geçmemeli.
Bu ölçülere getirmek için gerekirse bonfileler ortadan ikiye bölünür.
Bonfileler mutfak tezgahına yan yana serilir. Üzerlerine tuz, karabiber serpiştirilip ince bir tabaka halinde hardal sürülür.
Hazırlanmış olan ekmek içi bonfilelerin üzerine paylaştırılır. Bonfileler kısa kenarlı ucundan başlanarak rulo yapılır. Pişerken açılmamaları için de iki ucundan kürdanla tutturulur.
Zeytinyağı geniş bir tencereye aktarılıp kızdırılır.
Üzerine sıcak su gezdirilip ıslatılır ve kabarıp suyunu iyice çekinceye kadar, en az 20 dakika bekletilir.
Bulgur geniş bir kaba aktarılıp üzerine tuz ve pulbiber katılarak karıştırılır.
Üzerine tahin ilave edilip tekrar karıştırılır.
Üzerine incecik kıyılmış taze soğan, maydanoz ve dereotu eklenip harmanlanır.
Limon suyu ve ceviz katılır ve tekrar karıştırılır. Tadına bakılıp tuz ve biber eklenebilir.
Salata kiraz domateslerle süslenip servise sunulur.
Not: Batırık da denen bu kısır asma yaprağıyla servise sunulabilir.
Sıvıyağ orta boy bir tencereye aktarılıp orta ısılı ateşte kızdırılır. Tavuk etleri kızgın yağa aktarılıp sürekli karıştırılarak 4-5 dakika kavrulur. Yemeklik incecik doğranmış soğanlar ya da arpacık soğanlar ilave edilip karıştırılarak 2-3 dakika daha kavrulur.
Kerevizler, patates ve havuç soyulduktan sonra kuşbaşı et formunda doğranır. Sarmısaklar ise ikiye bölünür. Tavuklar suyunu bırakıp çekince kereviz, havuç, patates ve sarmısaklar tencereye aktarılır. Üzerine tuz ve karabiber ilave edilip karıştırılarak malzemeler 2-3 dakika kavrulur.
Son olarak, 4 su bardağı sıcak su da eklenip karıştırılır ve suyu kaynamaya başlayıncaya kadar pişirilir. Kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılıp yemek kısık ateşte 30-35 dakika daha pişirilir.
Diğer taraftan terbiye sosunun hazırlanması için; yoğurt, limon suyu ve yumurta sarıları bir kasede çatal yardımıyla iyice çırpılır. Yemeğin suyundan bir kepçe kadar alınıp bu sosa eklenerek sosun ılık hale gelmesi sağlanır. Ilık haldeki sos yemeğe azar azar eklenip karıştırılır.
Yemek 5 dakika pişirildikten sonra ocaktan alınır. İstenirse bu yemeğe kereviz yapraklarından da katılabilir. Kereviz yapraklarının aroması yemeğe değişik bir lezzet katacaktır.
Malzeme Listesi
- 400-500 gr kuşbaşı tavuk eti
Una bulayıp bir vok tavasında kızdırdığınız sıvıyağda 2-3 dakika kızartın. Süzerek alıp bir kenarda bekletin.
Diğer taraftan, Akdeniz yeşilliklerini iyice yıkayın ve süzülmeye bırakın. Süzüldükten sonra elinizle iri parçalara bölüp salata kasesine koyun. Üzerine hafifçe kızarttığınız enginarları koyun. Zeytinleri serpiştirin. En üste de dörde böldüğünüz domatesleri serpiştirin.
Diğer taraftan sosu hazırlamak için; peynir ve zeytinyağını mutfak robotuna koyun. Ayıklanmış dereotunu ve portakal suyunu katın. Dilimlediğiniz sarmısakları ve balzamik sirkeyi ekleyin. Sos malzemelerini mutfak robotunda püre haline gelinceye kadar çekin ve salatanın üzerine gezdirin. Tuzunu kontrol edin ve servise sunun.
Not: Konserve enginar sert ve kılçıklı olabilir. İsterseniz enginarları limonlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Ya da kızartarak hem yumuşatın hem de lezzetlendirin. Salatanın orijinal tarifinde enginar pane edilmiş, yani kızartılmıştır.
Malzeme listesi
-1 paket Akdeniz yeşilliği
(marul, roka ve tereyi karıştırarak kullanabilirsiniz)
İstenirse bu işlem balıkçıya da yaptırılabilir ya da beyaz etli dondurulmuş bir balık çeşidi de kullanılabilir. Ancak dondurulmuş balık kullanılacaksa, balığın buzunun çözülmesi için beklemek gerekir. Balık parçaları derin bir tabağa yan yana dizilir.
Diğer taraftan, marinat yani lezzetlendirme sosu için derin kabın içine süt ve hardalı koyup çatalla iyice çırpın. Sonra içine tuz, karabiberle kimyon da ilave edin. Sonra da bu sosu balıkların üzerine gezdirip karıştırın. Balıkları bu sosta en az 1 saat buzdolabına koyarak bekletip marine edin.
Diğer taraftan geniş tabağa unu ve çekilmiş bademleri koyup karıştırın. Balıkları iki seferde kızartacağımız için önce orta boy teflon tavaya sıvıyağın yarısını koyup orta ısılı ateşin üzerinde kızdırın. Marine edilmiş balıklar sosun içinden çıkarılıp unlu badem karışıma önlü arkalı iyice bulayın. Sonrada kızgın yağda önlü arkalı, üzerleri altın sarısı oluncaya kadar kızartılır. (Balıkların iki tarafı da en az 4 dakika kadar kızartılmalıdır.) Kızaran balıklar servis tabağına alınır. Yağın kalanı aynı tavaya aktarılıp iyice kızdırılır. Kalan balıklar da arkalı önlü dörder dakika kızartılır ve sıcak sıcak servise sunulur.
Malzeme listesi
- 400-450 gr fileto edilmiş mezgit veya dil balığı
(beyaz etli herhangi bir balık da kullanılabilir)
Marinat sosu için