Sahrap Soysal

Tavuklu şehriye pilavı

20 Aralık 2013
Tavuk etini 5 su bardağı su ve 1 adet bütün soğanla yumuşayıncaya kadar haşlayın.

Eti sudan çıkarıp tavla zarı formunda küçük küçük doğrayın. Soğanı da çıkarıp atın. Diğer taraftan, soğanları incecik yemeklik, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Zeytinyağını tencerede kızdırıp soğan ve sarmısağı tencereye aktardıktan sonra orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak kavurun.
Üzerine şehriyeleri katıp sürekli karıştırarak pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edin. Rendelenmiş domates ve salçayı katın. Karıştırmaya devam ederek biraz daha kavurduktan sonra sıcak tavuk suyunu tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi serpip haşlanmış tavuk etini ilave edin.
Pul biber ve fesleğeni ekleyin. Pilavı orta ısılı ateşte, suyunu iyice çekinceye kadar pişirdikten sonra altını kısıp 2 dakika daha kısık ateşte pişirerek ocaktan alın. İsterseniz, üzerine incecik kıyılmış taze nane ve maydanozu serpiştirip tahta kaşıkla hafifçe karıştırın. Tencerenin kapağını tekrar kapatıp pilavı en az 20 dakika dinlendirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Malzeme listesi

- 2 su bardağı arpa şehriye
- 1 adet tavuk göğüs eti
- 1 adet orta boy kuru soğan

Yazının Devamını Oku

Orta Asya’dan Anadolu’ya

17 Aralık 2013
Kışın vazgeçilmez yemeklerinden olan çorbalar, bu aralar sofralarımıza daha çok gelmeye başladı.

Gerçi bizim evin sofrasından yaz-kış çorba eksik olmaz ama kış geldi mi daha bir heyecanlanır çorbaya daldırılan kaşıklar.
Özellikle kışın, çocuklarıma sık sık içirmeye çalıştığım çorbalardan biridir tarhana.
Okuldan geldiklerinde tenceredeki tarhana çorbasını gördüklerinde pek sevinirler.
Tarhana, Anado-lu’nun pek çok yöresinde içine farklı malzemeler konularak yapılan bir çorbadır. Temel olarak yoğurt, un, domates, nane, biber kullanılarak hazırlanır.
Bu malzemeler karıştırılıp yoğrulduktan sonra hamur kuru bir yerde ve bez üzerinde bir hafta kadar bekletilir. Daha sonra küçük parçalara ayrılır ve ufalanarak bez torbalarda saklanır.
Kökeninin Orta Asya olduğu düşünülen tarhana, oradan göç eden Türkler tarafından Anadolu’ya getirilmiş ve Osmanlı İmparatorluğu zamanında çok yapılmıştır.
Bu çorba ayrıca çok da faydalı. Uzmanlar, özellikle kışın bol bol tarhana tüketmemizi tavsiye ediyor.

PAZILI TAMARA ÇORBASI

Yazının Devamını Oku

Yumurtaların ötesi

16 Aralık 2013
Hayvansal gıda ürünleriyle ilgili tartışmalar devam ediyor.

Özellikle, sadece insanlara gıda maddesi olmak için yetiştirilen tavuklar ve onların yumurtaları hakkındaki tartışmalar ayyuka çıkmış durumda. Bu durum hem hayvan hakları savunucuları hem de sağlıklı beslenme uzmanları tarafından sık sık dile getiriliyor.
İşte bu tartışmalar gıda teknolojisi uzmanlarını da harekete geçirmiş olacak ki, Amerika’da ilk bitkisel formüllü yumurta üretilip satışa çıkarılmış.
Bill Gates ve Peter Thiel’in de desteğiyle piyasaya sürülen ve tadı ve bileşimiyle yumurtanın ikizi olan bitkisel ürün yakında başta İngiltere olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde raflara çıkmayı bekliyormuş. Kaliforniya’da zaten satışta olan bitkisel yumurtanın adı ise “beyond eggs”, yani yumurtaların ötesi.
Beyond Eggs’in üreticisi Josh Tetrick, bir gazeteye verdiği röportajda şöyle söylemiş: “Yumurta, hem kullanıldığı alanlar hem de besleyicilik açısından gerçekten inanılmaz bir gıda. Yumurtayla ilgili ne yapacağımızı düşünmeye başladım. Kanada’da yetişen bir bezelye cinsiyle Güney Asya’da kolayca bulunan bir fasulye türünü karıştırdık. Kattığımız bazı bitkisel özler de bize Beyond Eggs’i sağladı.” Tetrick, ürünlerinin GDO içermediğinin de altını çizmiş.

Kerevizli tomtom mezesi

Tavuk etini üzerine çıkacak kadar suyla iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün.
Soğuyan eti küçük parçalar halinde didikleyin.

Yazının Devamını Oku

İncirli helvacı kurabiyesi

14 Aralık 2013
Oda sıcaklığında yumuşamış olan margarini derin bir kaba aktarıp üzerine yoğurt ve rendelenmiş limon kabuğunu ekleyin.

Vanilya ve tozşekeri de ilave edin. Diğer taraftan, un ve kabartma tozunu başka bir kapta karıştırıp tel süzgeçten geçirerek malzemelerin üzerine aktarın.
Hazırladığınız karışımı, kulak memesinden daha yumuşak ve ele yapışan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru toparlayın ve buzdolabında 15-20 dakika kadar dinlendirin. Öte yandan incir reçelinin tanelerini tabağa alıp suyunu süzün. (Erik marmelatı, turunç, ceviz, kayısı reçeli kullanıp aynı işlemi uygulayabilirsiniz.)
Buzdolabında beklemekte olan yumuşak hamuru çıkarıp hamurdan pinpon topu ya da küçük mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Kopardığınız parçaları avuçlarınızın arasında yuvarlayıp çay tabağı büyüklüğünde açın. Hamurun ortasına bir adet incir tanesi yerleştirip D şeklinde kapattıktan sonra kenarlarını parmaklarınızla yapıştırın.
Hazırladığınız kurabiyeleri fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Kurabiyeleri 5 dakika önceden 150 dereceye ayarladığınız fırında 30 dakika, üzerleri hafifçe sararıncaya kadar pişirip çıkarın.
Fırından çıkardığınız kurabiyeler yumuşak olacaktır. Ancak bu kurabiyeler soğudukça sertleşip gerçek kıvamını bulacaktır. Kurabiyelerin hafifçe ılınmasını bekleyip üzerlerine pudraşekeri serpiştirerek servis yapın.

Malzeme listesi

250 gr bitkisel margarin (yumuşamış)

Yazının Devamını Oku

Sebzeli harmandalı pilavı

13 Aralık 2013
Pirinç 2 çay kaşığı tuz katılan, bol sıcak suda en az 50-60 dakika kadar bekletilir. Akan suyun altında yıkanıp süzülür.

Diğer taraftan, dışı kazınan havuç, soyulmuş kuru soğan ve sarmısaklar robot kabına aktarılıp püre haline gelinceye kadar çekilir. (Havuç ve soğanı rendelenip, sarmısaklar pirinç tanesi büyüklüğünde doğranabilir.)
Beyaz lahana yapraklarının kalın damarları kesilip atılır. İncecik doğranıp ovalanarak yumuşatılır. Zeytinyağı geniş bir teflon tencerede kızdırılır. Üzerine robotta çekilmiş havuç, soğan ve sarmısak eklenip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 2-3 dakika kavrulur. Süzülmüş pirinç ilave edilip sürekli karıştırılarak 4-5 dakika daha kavrulur.
Pirinç kavrulurken nişastasını dışarı verir ve hafifçe şeffaflaşır. Lahana yaprakları, fıstık, kuş üzümü, toz şeker ve limon suyu eklenip birkaç kez karıştırılır. Sıcak tavuk suyu ya da sıcak su ve bir tablet tavuk bulyon tencereye aktarılır. Tuz, karabiber, kuru nane ve yenibahar serpilip tencerenin kapağı kapatılarak pilav orta ısılı ateşte pişirilir.
Pilav suyunu iyice çekince ocak iyice kısılıp 2-3 dakika daha pişirildikten sonra ocaktan alınır. Pilav, tencerenin kapağı açılmadan en az 20-30 dakika dinlendirilir. Servise sunulmadan önce üzerine ince kıyılmış dereotu serpiştirilip karıştırılır ve sıcak sıcak servise sunulur.

Malzeme listesi

4-5 yaprak beyaz lahana
2 su bardağı pirinç

Yazının Devamını Oku

Ispanaklı Çin tavuğu

12 Aralık 2013
Tavuk etini enlemesine ikiye bölüp kurşun kalem kalınlığında dilimleyin.

Sosu hazırlamak için; soya sosu, yumurta ve nişastayı derin bir kaseye koyup çatal yardımıyla iyice çırpın. Varsa taze ya da toz zencefili de ekleyin. Etleri bu sosun içine koyup ağzını kapatarak buzdolabında en az 3 saat bekletin.
Diğer taraftan, ıspanak yapraklarını yıkayıp 2 santim eninde doğrayın. Sarmısağı pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Havucu soyduktan, biberleri saplarını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra kurşun kalem kalınlığında dilimleyin. Ayçiçek yağını derin bir vok tavasına aktarıp yüksek ısılı ateşte kızdırın.
Etleri sosuyla birlikte tavaya aktarıp sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurduktan sonra el kevgiriyle tavadan alın. Sebzeleri aynı tavaya aktarıp yüksek ısılı ateşte, sürekli karıştırarak biraz yumuşayıncaya kadar (diri kalmasına özen gösterin) 4-5 dakika kavurun. Tuz, karabiber ve pul biberi katıp karıştırın. Üzerine etleri ekleyip ocağın altını biraz kısın ve orta ısılı ateşe ayarlayın. Ketçabı sebzeli tavuğun üzerine gezdirip 2-3 dakika daha pişirin. Sebzelerin pişme süresini kendi damak tadınıza uygun biçimde ayarlayın.
Haşlanmış noodle ya da spagettiyi de ilave edip karıştırın. Tuzuna ve biberine bakıp gerekirse biraz ekleyin. Birkaç dakika daha bekleyip ısınmasını sağladıktan sonra servise sunun.
Not: İsterseniz üzerine yağsız tavada kavurduğunuz 3-4 yemek kaşığı susam da serpiştirebilir, yemeğin lezzetine lezzet katabilirsiniz.
Afiyet olsun...

Malzeme listesi

-Yarım paket noodle ya da yarım paket spagetti

Yazının Devamını Oku

Gazel böreği

11 Aralık 2013
Hamuru hazırlamak için; un, su ve tuz derin bir kaba aktarılıp yoğrularak kulakmemesi kıvamından daha katı bir hamur elde edilir.

Elde edilen hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparılıp üzeri nemli bir bezle kapatılır.
Yarım saat kadar dinlenen bu bezelerin üzerine nişasta serpiştirilir. Bezeler 40-45 çapında yufkalar elde edilecek şekilde açılır ve sofra bezinin üzerine serilir. Böreğin iç harcının hazırlanması için; yağ geniş bir tavaya koyulup yemeklik doğranmış soğanlar tavaya aktarılır. Karıştırılarak sararıncaya kadar kavrulduktan sonra üzerine kıyma ilave edilir.
5-6 dakika daha sotelendikten sonra üzerine haşlanıp rendelenmiş patatesler ilave edilir ve 8-10 dakika daha pişirilir. Tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz da eklenip ocaktan alınan harç soğumaya bırakılır. Dinlenmiş olan yufkalardan biri yağlanmış tepsiye yayılıp üzerine yağ gezdirilir.
Yufkaların yarısına aynı işlem uygulanır. (Yufkalar tepsiye büyük gelirse buruşturularak yerleştirilir.) Yufkaların yarısı bittiğinde, hazırlanan iç harcı yufkanın üzerine yayılır. Yufkalar aralarına yağ sürülerek üst üste serilir. En üstteki yufkanın üzerine, kaşık yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürülür. Börek 15-20 dakika kadar dinlendirildikten sonra kareler halinde kesilir ve bir köşesinden diğerine çapraz kesilerek börek dilimleri üçgen şekline getirilir. 175 dereceye ayarlanmış ve önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirildikten sonra servise sunulur.

Malzeme listesi

Hamuru için;
-4 su bardağı elenmiş un

Yazının Devamını Oku

Fındıkçım ve fındıkevi

10 Aralık 2013
TV’deki çikolata reklamlarında övünülerek bahsediliyor, çikolataya konulan fındığın Karadeniz ürünü olduğundan.

Çünkü tüm dünyada fındık denince akla gelen ilk bölge belki de Karadeniz Bölgesi. Ancak, Karadeniz Bölgesi uzun zamandır fındık toplayıp piyasaya satan bir bölge olmaktan çıkamamıştı.
Şöyle de denebilir aslında işin zahmetli olan fındık toplama ve ayıklama kısmını Karadeniz insanı üstleniyor, fındığı alıp çikolataya ve diğer ürünlere katan üreticiler işin ise daha kârlı kısmını.
İşte bu yüzden, fındığın çeşitlenmesi, fındıklı ürünlerin Karadeniz imzasıyla piyasaya sunulması amacıyla kurulmuş Fındıkçım Gıda.
Selim Kitabçı ve Celal Gürsoy’un kurdukları Fındıkçım, Fındıkevi butik mağazalarıyla da bu amaca hizmet etmeye çalışıyor. Fındığın her çeşidini ve yan ürünlerini üreterek Türkiye’de ve dünyada butik mağazalar açmayı ve böylelikle kaliteli Karadeniz fındığını tanıtmayı amaçlayan Fındıkçım, emin adımlarla ilerliyor.

Keşli cevizli makarna (Bolu)

Bu yemek için ev yapımı fırınlanmamış kesme makarna yani erişte kullanılır. İsterseniz hazır erişte de kullanabilirsiniz.
Makarnayı bol tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayıp süzün ve derin bir kaba aktarın. Yağı bir tavada kızdırıp makarnanın üzerine gezdirin. Diğer taraftan bulabilirseniz rendelediğiniz keşi bir kaseye koyup çekilmiş ceviz içiyle karıştırın. (Keş bulamazsanız sert, yağsız peynir de kullanabilirsiniz.) Keşli harcı makarnanın üzerine aktarıp karıştırın ve sıcak sıcak servise sunun.

Yazının Devamını Oku