Yani kılçık, kemik ve derilerini çıkarttırın. Balık parçalarını yıkayıp süzün. (Mezgit yoksa levrek ya da dil balığı gibi beyaz etli başka bir balık da kullanabilirsiniz.)
Kibrit büyüklüğünde 6 adet beyaz peynir hazırlayın. Domatesleri yarım santim kalınlığında halkalar halinde dilimleyin. Sivri biberleri incecik doğrayın. Orta boy bir fırın kabını sıvıyağla yağlayıp balık parçalarını aralarında boşluk bırakarak kaba yerleştirin.
Balık parçalarının üzerlerine sırasıyla beyaz peynir, domates ve sivri biber yerleştirin. 1 bardak diyet sütü balıkların üzerine gezdirin. Üzerlerine tane karabiber serpin. (Peynir tuzlu olduğu için tuz serpmenize gerek yok.) Balıkları 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında peynirler eriyinceye kadar, 25 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servis yapın.
Malzeme listesi
* 6 parça mezgit fileto
(veya herhangi bir çeşit beyaz balık)
* 1 su bardağı diyet süt
Malzeme listeleri
* 150 gr bitkisel margarin
* 2 adet yumurtanın sarısı (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
* 1 adet limon kabuğunun rendesi
* 4 yemek kaşığı pudraşekeri
* 1 paket vanilya
* 2,5 su bardağı dolusu un
* 1 su bardağı süt
* Yarım su bardağı sıvıyağ
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket hellim peyniri (Yaklaşık 200-250 gr.)
* 1 su bardağı dolusu taze nane (2-3 yemek kaşığı kuru nane de kullanabilirsiniz.)
* Yaklaşık 3-3,5 su bardağı un
Üzeri için;
Patates ve havucu soyup yıkayın. Tavla zarı formunda küp küp doğrayıp 5 su bardağı suyla yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzüp bir kenarda bekletin.
Konserve bezelyeyi de iyice süzün. Salam dilimlerini küçük küpler halinde doğrayın. Sonra da salamları ve sebzeleri derin bir kaba aktarıp makarna ile karıştırın.
Sosu hazırlamak için; yoğurdu derin bir kaba aktarın. Üzerine mayonez ve makarna suyunu ekleyip çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla çırpın.
Tuz ve kırmızı pul biberi serpiştirip tekrar harmanlayın. Hazırladığınız bu yoğurtlu sosu makarnanın üzerine gezdirip karıştırın. Makarnanın sosu çekmesi için oda sıcaklığında 5-6 dakika kadar bekletin.
Servise sunmadan önce üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirip ılık olarak servise sunun. (Bu salata bekletilmeden, hemen servise sunulmalıdır)
MALZEMELER
* 1 paket kelebek ya da burgu makarna
Soğanı soyup yarım santim kalınlığında halkalar halinde doğrayın. Kırmızı ve yeşil biberi yıkayıp saplarını koparmadan iyice kurulayın.
Sıvıyağı bir kâseye aktarın. Sebzeleri fırça yardımıyla yağladıktan sonra elektrikli ızgarada ya da kömür ateşinde hafif yumuşayıncaya kadar pişirin ve servis tabağına şekil vererek dizin. Son olarak, dilimlenmiş hellim peynirini yağsız teflon tavada önlü arkalı kızartın.
Sosu için dövülmüş sarmısaklar, tuz, karabiber ve kuru fesleğeni bir kâseye aktarın. Üzerine sızma zeytinyağı, peynir ve sirkeyi gezdirip tel çırpıcı yardımıyla çırpın.
Hazırladığınız sosu sebzelerin üzerine gezdirdikten sonra servise sunun.
Malzeme listesi
1 paket hellim peyniri (150-200 gr.)
1 adet orta boy kabak
Kış meyvelerinden yaptığım reçeller, stüdyodaki konuklar ve ekip tarafından pek beğenildi.
Programdan sonra kadınlarla biraz sohbet ettiğimde Türk kadınlarının büyük kısmının reçel yaptığını ve herkesin de kendine has bir reçel yapma tekniği olduğunu fark ettim.
Çevremdeki kadınlardan da biliyorum, herkes anneannesinden, annesinden gördüğü gibi yapıyor reçelini, ki bu da çok normal. Ama her şeyin püf noktaları olduğu gibi reçel yapmanın da var ve şimdi ben bunları sizinle paylaşmak istiyorum.
Meyveleri akşamdan mutlaka şekere yatırın. Çünkü meyveler sabaha kadar su salıyor ve böylece ekstra su katmanıza gerek kalmayabiliyor.
Reçeliniz fazla mı sulu oldu? Hemen içindeki meyveleri kevgirle alın, şerbeti kaynatmaya devam edin. Süzme bal kıvamına gelinceye kadar kaynattıktan sonra meyveleri tekrar koyun ve 2-3 dakika daha kaynatın. Hatta reçelinize biraz da pekmez ekleyebilirsiniz.
Reçelin köpüğüne fazla kafa yormayın, çünkü köpük sonradan sönüyor. Ekleyeceğiniz azıcık tereyağı da bu işi görebilir.
Gördüğünüz gibi, konu yemek olunca ben yazmaya da konuşmaya da doyamıyorum ve reçel konusunu tamamlamayı bir sonraki yazıya bırakıyorum.
FIRINLANMIŞ İNCİK ETİ 6 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ: 30 DAKİKA PİŞME SÜRESİ: 25 DAKİKA MALZEME LİSTESİ
Eski Garaj’daki mekân, 1964 yılında Cemal Çalışır tarafından, dönemin bakanı İhsan Sabri Çağlayangil’in de manevi desteğiyle kurulmuş.
Ünü tüm Tükiye’ye yayılan Cemal Usta hayatını dönerin başında geçirmiş. Cemal Usta’nın hizmet anlayışı, çocukları, yeğenleri ve kardeşi tarafından sürdürülmeye çalışılıyor.
İşin başında şimdi Cengiz Bey var ve o, ünü Türkiye’ye yayılan bu lezzetin sırrını kaliteli malzeme, güler yüz ve tatlı dilli hizmet anlayışıyla açıklıyor.
Kapısında kuyruk olan bu mütevazı mekânda o leziz döneri yemek büyük bir zevkti doğrusu.
Bizi en güzel şekilde ağırlayan Cengiz Bey ve ekibine bir kez daha teşekkür etmeyi borç bilirim...
Havuçu damla fasulye
Fasulyelerin uç kısımlarını kırarak ayıkladıktan sonra keskin bir bıçakla 5 santim kalınlığında parçalara bölün. (Varsa kılçıklarını ayıklayıp verev şekilde doğrayın.)
Öncelikle şunu söylemekte yarar var; kestane şekeri Osmanlı döneminde de yapılıyormuş ve günümüze kadar gelmiş.
Şimdi fabrikada gözlemlediklerimi aktarmaya devam edeyim. Meşhur Bursa kestaneleri toplanıp ayıklandıktan sonra kabukları soyuluyor. Daha sonra makinelere verilip birazcık kurutuluyor. Kabukların üzerine çizikler atılarak kestanenin soyulma aşaması başlatılıyor.
İlk önce elemesi yapılıyor kestanenin. Daha sonra kazanlara alınarak haşlanıp şerbete yatırılıyor. Üç gün şerbette bekleyen kestaneler şerbeti iyice çekince, paketleme işlemine başlanıyor. Büyük olanlar kestane şekeri olurken kırık ve küçük olanlar kestane ezmesi yapımında kullanılıyor.
Kestanenin hayranlık uyandıran yolculuğunu izledikten sonra Kardelen Kestane Şekeri Genel Müdürü Mümin Akgün Bey’le keyifli bir sohbete başlıyoruz. Ziraat teknisyeniymiş kendisi. İşini de çok severek yapıyor Mümin Bey. Amacı Bursa’nın en büyük değerlerinden biri olan kestaneyi korumak.
Büyük keyif aldığım fabrika ziyareti için kapılarını açan Mümin Bey’e buradan da teşekkür etmeyi bir borç bilir, kendisine ve çalışanlarına saygılarımı sunarım.
VANİLYALI CHEESECAKE
25-30 santim çapındaki kelepçeli kek kalıbı yumuşak margarinle iyice yağlanır. Kakaolu bisküviler mutfak robotunda çekilerek ya da temiz bir buzdolabı poşetinin içinde dövülerek un haline getirilir ve derin bir karıştırma kabına aktarılır.