8 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika
MALZEME LİSTESİ
* 4 adet büyük boy dolmalık kabak
* 4 adet orta boy havuç
* 1 adet orta boy kuru soğan
Yumurta ve kabartma tozunu ekleyip malzemeleri birbirine yedirinceye kadar karıştırmaya devam edin.
Unu azar azar ekleyip yoğurun. Kulak memesinden daha yumuşak ama ele yapışmayan bembeyaz bir hamur elde edeceksiniz.
Hamuru merdane ya da oklava yardımıyla açarak yarım santim kalınlığında inceltin ve hamurdan şekilli kurabiye kalıplarıyla parçalar çıkarın. Ya da su bardağı ağzıyla parçalar çıkarın.
Kurabiyelerin ortasına parmağınızla bastırarak çukurlaştırın. Fırın kağıdı serilmiş ya da yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
Kurabiyeleri 10 dakika önceden ısıtıp 160 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırının orta rafında 17-18 dakika, hafifçe sararıncaya kadar pişirin.
Kurabiyeler henüz sıcak haldeyken ortalarındaki çukura parmağınızla hafifçe bastırarak iyice çukurlaştırın.
Soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpiştirip çukurlara marmelat koyun. Soğuyunca servise sunun.
Malzeme listesi
İçine hemen, ufak ufak didilmiş tavuk etlerini ve haşlanmış nohutu ilave edin. Tuzu ve karabiberi serpiştirip, 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Öte yandan, bir tavada erittiğiniz yağa salçayı ekleyin ve 5-6 dakika pişirin.
Nane ve pul biberi ilave edip ocaktan alın. Sos sıcakken mantı çorbasıyla karıştırıp tabaklara paylaştırın.
Her bir tabağın yanına ikişer yemek kaşığı sarımsaklı yoğurt ekleyerek servise sunun.
Püf noktası: Tavuğu haşlarken içine soyulup dörde bölünmüş soğanı da koyarsanız, yemeğin lezzetini arttırmış olursunuz.
Afiyet olsun...
Malzeme listesi
* 2 su bardağı hazır mantı
Yaklaşık 7-8 parça olan eti bir güvece ya da geniş bir çelik tencereye yan yana dizin.
Soğanları soyup, altıya bölerek etlerin üzerine yerleştirin. Üzerine 1 çay kaşığı kadar tuz ve karabiber serpiştirip bir kenarda bekletin.
Diğer taraftan, patlıcanları alacalı soyup uzunlamasına dörde böldükten sonra baş parmak büyüklüğünde dilimleyin.
Acısının çıkması için patlıcanı bol tuzlu suda 30 dakika kadar bekletin. Biberleri ayıklayıp kalın kalın dilimleyin.
Sarmısakları ayıklayın. Domatesleri de ister kalın halkalar şeklinde, isterseniz iri kuşbaşı et formunda doğrayın.
Patlıcanların üçte birini güveçteki soğanların üzerine yerleştirip, üzerine bir miktar yeşil biber koyun. 3-4 dilim domates ve 3-4 diş sarmısağı da aktarıp tuz ve karabiberi serpiştirin.
Eminim sizler de benim gibi yemek yemeyi sadece karın doyurma eylemi olarak görmüyor, bir keyif, müthiş bir zevk olarak algılıyorsunuzdur.
İşte Le Meridien Otel’de düzenlenen gastronomi defilesi de sizin ve benim gibi düşünenler için biçilmiş kaftandı.
Le Meridien Otel’in şefleri Tarkan Özdemir ile Erol Sarıdoğan ve tabii ki ekipleri, hazırladıkları benzersiz lezzetleri, bir modacının kreasyonunu tanıtması gibi, podyumda mankenler eşliğinde tanıttı.
Ben de bu keyifli defilenin moderatörlüğünü üstlendim.
‘Tabakta Sanat’ yani benim deyimimle ‘Defile-i Gastronomi’ beni çok heyecanlandırdı. Üstelik ilk defa, sunduğum yeni lezzetleri ben yapmamıştım.
Türkiye’de ilk defa gerçekleşen böylesi bir gösteriyi yemek yazarı olarak sunmak bana büyük heyecan verdi.
Defilenin amacı taze, doğal ve yöresel yiyeceklerin yaratıcı fikirlerle tasarlanıp, bilimsel pişirme teknikleriyle hazırlanarak sanatsal bir sunumla tabaklara yerleştirilmesiydi.
Unu da kabartma tozuyla birlikte eleyerek yavaş yavaş aktarın. (Hamur bildiğiniz kek hamurundan daha koyu kıvamlı olmalı.)
Kaşıkla karıştırırken hamuru elinizle sıyırmak zorunda kalabilirsiniz. Son olarak, rendelenmiş hellim peynirini ilave edip tekrar karıştırın. (Peynir miktarını arttırabilirsiniz de.)
Hazırladığınız kek hamurunu yağlanmış bir kalıbına aktarıp (35-40 santim uzunluğunda dikdörtgen fırın kabı kullanmanızı öneririm) üzerine susam ve çörekotu serpiştirin. 5 dakika önceden, 200 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında, kabarıncaya kadar, 15 dakika pişirin. Kabarınca fırının ısısını 180 dereceye düşürüp 25 dakika daha pişirin. Son olarak, 150 derecede 10 dakika daha pişirip fırından alın. Soğuyunca dilimleyerek servise sunun.
Malzeme listesi
* 4 adet yumurta
(oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
* 1 su
Üzerine zeytinyağı ve limon suyunu ilave edip tuz ve karabiberi serpiştirerek tekrar karıştırın.
Somon balıklarını hazırladığınız sosa iyice bulayın. Balıkları bu sosun içinde yaklaşık 15-20 dakika kadar bekletin.
Diğer taraftan, pilavı yapmak için; zeytinyağı ve rendelenmiş soğanı orta boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 1-2 dakika kavurduktan sonra yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ilave edin.
Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 3-4 dakika kavurduktan sonra sıcak suyu da tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi serpip haşlanmış bezelyeleri de tencereye boşaltın. Birkaç kez karıştırıp orta ısılı ateşte, pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirin.
Pirinç suyunu iyice çekince ocağı kısın ve çok kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alın. 20 dakika kadar dinlendirin.
Sosta bekletip lezzetine lezzet kattığınız somon balığı dilimlerinin iki tarafını da sıcak ızgarada beşer dakika kızartın. Sıcak pilavın yanında servis yapın.
Afiyet olsun.
Malzeme listesi
Etleri süzdükten sonra, üzerine çıkacak kadar sıcak suyla, orta ısılı ateşte haşlanmaya bırakın.
Etler yumuşayıp, kemiklerinden ayrılacak kıvama gelinceye kadar pişirip ocaktan alın.
Sosu hazırlamak için; yoğurt, salça, tereyağı, tuz ve karabiberi bir kâsede karıştırın.
Ilık haldeki incik etlerini sudan çıkarıp hazırladığınız sosa iyice bulayın. Ardından bir fırın kabına yan yana yerleştirin. Haşlama suyundan 2 su bardağı kadar alıp fırın kabına aktarın.
Etleri, 175 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika, üzerleri nar gibi kızarıncaya kadar pişirip servis yapın.
Malzeme listesi
6 adet incik eti