Sahrap Soysal

Havuçlu vejetaryen kanepe

14 Nisan 2014
Kabakları temizleyip kabuklarını soymadan yıkadıktan sonra uzunlamasına yarım santim kalınlığında dilimleyin. Diğer taraftan, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, ezilmiş sarmısak ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Kabakları bu sarmısaklı karışıma buladıktan sonra ızgara teline dizin.

8 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika

MALZEME LİSTESİ
* 4 adet büyük boy dolmalık kabak
* 4 adet orta boy havuç
* 1 adet orta boy kuru soğan

Yazının Devamını Oku

Marmelatlı Porto kurabiyesi

12 Nisan 2014
Oda sıcaklığında yumuşamış margarin, vanilya ve pudra şekerini yoğurma kabına aktarıp karıştırın.

Yumurta ve kabartma tozunu ekleyip malzemeleri birbirine yedirinceye kadar karıştırmaya devam edin.
Unu azar azar ekleyip yoğurun. Kulak memesinden daha yumuşak ama ele yapışmayan bembeyaz bir hamur elde edeceksiniz.
Hamuru merdane ya da oklava yardımıyla açarak yarım santim kalınlığında inceltin ve hamurdan şekilli kurabiye kalıplarıyla parçalar çıkarın. Ya da su bardağı ağzıyla parçalar çıkarın.
Kurabiyelerin ortasına parmağınızla bastırarak çukurlaştırın. Fırın kağıdı serilmiş ya da yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
Kurabiyeleri 10 dakika önceden ısıtıp 160 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırının orta rafında 17-18 dakika, hafifçe sararıncaya kadar pişirin.
Kurabiyeler henüz sıcak haldeyken ortalarındaki çukura parmağınızla hafifçe bastırarak iyice çukurlaştırın.
Soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpiştirip çukurlara marmelat koyun. Soğuyunca servise sunun.

Malzeme listesi

Yazının Devamını Oku

Çeşmi bülbül mantısı

11 Nisan 2014
Öncelikle, tavukları 5 bardak suyla haşlayıp süzün. Tavuk suyunu bir tencereye alıp kaynayınca mantıyı ekleyerek 10 dakika kadar haşlayın.

İçine hemen, ufak ufak didilmiş tavuk etlerini ve haşlanmış nohutu ilave edin. Tuzu ve karabiberi serpiştirip, 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Öte yandan, bir tavada erittiğiniz yağa salçayı ekleyin ve 5-6 dakika pişirin.
Nane ve pul biberi ilave edip ocaktan alın. Sos sıcakken mantı çorbasıyla karıştırıp tabaklara paylaştırın.
Her bir tabağın yanına ikişer yemek kaşığı sarımsaklı yoğurt ekleyerek servise sunun.
Püf noktası: Tavuğu haşlarken içine soyulup dörde bölünmüş soğanı da koyarsanız, yemeğin lezzetini arttırmış olursunuz.
Afiyet olsun...

Malzeme listesi

* 2 su bardağı hazır mantı

Yazının Devamını Oku

Annemin sebzeli güveci

10 Nisan 2014
Yaklaşık 1500-1800 gr, en fazla 2 kg ağırlığındaki kuzu kol etini kasabınıza iri kemikli parçalar halinde parçalatın.


Yaklaşık 7-8 parça olan eti bir güvece ya da geniş bir çelik tencereye yan yana dizin.
Soğanları soyup, altıya bölerek etlerin üzerine yerleştirin. Üzerine 1 çay kaşığı kadar tuz ve karabiber serpiştirip bir kenarda bekletin.
Diğer taraftan, patlıcanları alacalı soyup uzunlamasına dörde böldükten sonra baş parmak büyüklüğünde dilimleyin.
Acısının çıkması için patlıcanı bol tuzlu suda 30 dakika kadar bekletin. Biberleri ayıklayıp kalın kalın dilimleyin.
Sarmısakları ayıklayın. Domatesleri de ister kalın halkalar şeklinde, isterseniz iri kuşbaşı et formunda doğrayın.
Patlıcanların üçte birini güveçteki soğanların üzerine yerleştirip, üzerine bir miktar yeşil biber koyun. 3-4 dilim domates ve 3-4 diş sarmısağı da aktarıp tuz ve karabiberi serpiştirin.

Yazının Devamını Oku

Defile-i Gastronomi ya da Tabakta Sanat

6 Nisan 2014
Le Meridien Otel’deki yemek defilesi, hepimiz için eşsiz bir deneyimdi.

Eminim sizler de benim gibi yemek yemeyi sadece karın doyurma eylemi olarak görmüyor, bir keyif, müthiş bir zevk olarak algılıyorsunuzdur.
İşte Le Meridien Otel’de düzenlenen gastronomi defilesi de sizin ve benim gibi düşünenler için biçilmiş kaftandı.
Le Meridien Otel’in şefleri Tarkan Özdemir ile Erol Sarıdoğan ve tabii ki ekipleri, hazırladıkları benzersiz lezzetleri, bir modacının kreasyonunu tanıtması gibi, podyumda mankenler eşliğinde tanıttı.
Ben de bu keyifli defilenin moderatörlüğünü üstlendim.
‘Tabakta Sanat’ yani benim deyimimle ‘Defile-i Gastronomi’ beni çok heyecanlandırdı. Üstelik ilk defa, sunduğum yeni lezzetleri ben yapmamıştım.
Türkiye’de ilk defa gerçekleşen böylesi bir gösteriyi yemek yazarı olarak sunmak bana büyük heyecan verdi.
Defilenin amacı taze, doğal ve yöresel yiyeceklerin yaratıcı fikirlerle tasarlanıp, bilimsel pişirme teknikleriyle hazırlanarak sanatsal bir sunumla tabaklara yerleştirilmesiydi.

Yazının Devamını Oku

Hellimli Girne keki

5 Nisan 2014
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp mikser yardımıyla köpük köpük oluncaya kadar, 2-3 dakika çırpın. Süt ve yağı ekleyip 1-2 dakika daha çırpmaya devam edin. İncecik kıydığınız taze naneyi (kuru nane de kullanabilirsiniz) ilave edip kaşıkla tekrar karıştırın.

Unu da kabartma tozuyla birlikte eleyerek yavaş yavaş aktarın. (Hamur bildiğiniz kek hamurundan daha koyu kıvamlı olmalı.)
Kaşıkla karıştırırken hamuru elinizle sıyırmak zorunda kalabilirsiniz. Son olarak, rendelenmiş hellim peynirini ilave edip tekrar karıştırın. (Peynir miktarını arttırabilirsiniz de.)
Hazırladığınız kek hamurunu yağlanmış bir kalıbına aktarıp (35-40 santim uzunluğunda dikdörtgen fırın kabı kullanmanızı öneririm) üzerine susam ve çörekotu serpiştirin. 5 dakika önceden, 200 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında, kabarıncaya kadar, 15 dakika pişirin. Kabarınca fırının ısısını 180 dereceye düşürüp 25 dakika daha pişirin. Son olarak, 150 derecede 10 dakika daha pişirip fırından alın. Soğuyunca dilimleyerek servise sunun.

Malzeme listesi

* 4 adet yumurta
(oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
* 1 su

Yazının Devamını Oku

Safranlı somon ızgara

4 Nisan 2014
Sosu hazırlamak için; safranı geniş bir kaseye koyup üzerine sıcak suyu aktardıktan sonra, çatalla çırparak, safranın erimesini ve suyun sararmasını bekleyin.

Üzerine zeytinyağı ve limon suyunu ilave edip tuz ve karabiberi serpiştirerek tekrar karıştırın.
Somon balıklarını hazırladığınız sosa iyice bulayın. Balıkları bu sosun içinde yaklaşık 15-20 dakika kadar bekletin.
Diğer taraftan, pilavı yapmak için; zeytinyağı ve rendelenmiş soğanı orta boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 1-2 dakika kavurduktan sonra yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ilave edin.
Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 3-4 dakika kavurduktan sonra sıcak suyu da tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi serpip haşlanmış bezelyeleri de tencereye boşaltın. Birkaç kez karıştırıp orta ısılı ateşte, pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirin.
Pirinç suyunu iyice çekince ocağı kısın ve çok kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alın. 20 dakika kadar dinlendirin.
Sosta bekletip lezzetine lezzet kattığınız somon balığı dilimlerinin iki tarafını da sıcak ızgarada beşer dakika kızartın. Sıcak pilavın yanında servis yapın.
Afiyet olsun.

Malzeme listesi

Yazının Devamını Oku

Fırınlanmış incik eti

3 Nisan 2014
İncik etlerini bol suyla yıkayıp, su dolu bir tencerede 5 dakika bekletin. Böylece kemik kırıkları suya geçecektir.

Etleri süzdükten sonra, üzerine çıkacak kadar sıcak suyla, orta ısılı ateşte haşlanmaya bırakın.
Etler yumuşayıp, kemiklerinden ayrılacak kıvama gelinceye kadar pişirip ocaktan alın.
Sosu hazırlamak için; yoğurt, salça, tereyağı, tuz ve karabiberi bir kâsede karıştırın.
Ilık haldeki incik etlerini sudan çıkarıp hazırladığınız sosa iyice bulayın. Ardından bir fırın kabına yan yana yerleştirin. Haşlama suyundan 2 su bardağı kadar alıp fırın kabına aktarın.
Etleri, 175 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika, üzerleri nar gibi kızarıncaya kadar pişirip servis yapın.

Malzeme listesi

6 adet incik eti

Yazının Devamını Oku