Paylaş
Ankara’da yalnızca fotoğraf üzerine oluşturulan tek galeri konumundaki Kale Fotoğrafhanesi, Türkiye’de de bir ilk olma özelliğini taşıyor.
Geçtiğimiz yıl şubat ayında Ankara Kalesi’nde Çengel Han içerisinde kurulan galeri, eylül ayındadan itibaren Kale içerisindeki kalıcı mekanına taşındı.
Fotoğrafhanenin kurucusu ise Gigapanaroma isimli dev boyutlu fotoğraf tekniğini Türkiye’ye taşıyan fotoğrafçı Hasan Yazanel.
İstanbul’da Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise dokuzuncu fotoğrafını çekerek gündeme gelen Yazanel’le Kale Fotoğrafhanesi’ni konuştuk.
BURASI TURİST BÖLGESİ
Bir fotoğrafhane olarak kurulacak noktanın, fotoğraflara konu olan bir yer olması önemliydi. Üstelik burası başkente gelen turistlerin de sık ziyaret ettiği bir bölge. Ankara Kalesi içerisinde yapılaştığımız için de adımız “Kale Fotoğrafhanesi” oldu. Türkiye’de yalnızca fotoğraf satışı ve sergilenmesi üzerine kurulan ilk galeri olduk. Sonrasında İstanbul’da da iki fotoğraf galerisi açıldığını biliyorum.
AMATÖRLER KAPIMIZI ÇALIYOR
Adımız Fotoğrafhane çünkü yalnızca fotoğraf satışı yapmıyoruz. Burada eğitimler yapıyor, minik söyleşiler organize ediyoruz. Bizim eğitimlerimiz fotoğrafa ilk başlayanlar için değil ama kendisini geliştirmek isteyen amatörler bizim kapımızı çalıyor. Zaman zaman gün ışığı atölyeleri yapıyoruz. Büyük boyutlu fotoğraf konusundaki eğitimler ilgi çekiyor ki bunu Türkiye’ye taşıyan benim.
TURİSTLERİN İLGİSİ BÜYÜK
Küçük bir mekâna sahibiz ama buradan tüm dünyaya fotoğraf satıyoruz. Kale’yi ziyaret eden turistlerin büyük ilgisi ile karşılaşıyoruz. Özellikle Batı Avrupalı ve Kuzey Amerikalı turistler fotoğrafa daha ilgili. Kanada, İngiltere, ABD, Fransa gibi ülkelere fotoğrafları satıyoruz, Türkiye’yi ve bu ülkenin fotoğraf değerlerini yurtdışına taşıyan elçi gibiyiz.
40 TL’YE DE VAN 4 BİN TL’YE DE
Fotoğrafhanede şu an Türkiye’nin fotoğraf sanatı konusunda önemli isimleri Erhan Bayramoğlu, Güven Baykan, Zeynel Güven, İbrahim Zaman ile birlikte benim fotoğraflarım sergilenip, satılıyor. Fotoğrafın bedelini ise fotoğrafı çekenin imzası ve fotoğrafın kopya sayısı belirliyor. Bir fotoğrafın en fazla 25 kopyası oluyor ve alan kişi fotoğrafla birlikte kopya numarasını da biliyor. 25 kopyası olan bir fotoğrafın satışı 40 lira ile 225 lira arasında değişiyor. Tek baskı olan bir fotoğrafın bedeli ise 400 ila 4 bin Lira.
EN BÜYÜK PROBLEM YOL
Yalnızca fotoğraf galerisi mantığı ile ne kadar ayakta durabiliriz ticari olarak bilemiyorum. Sanatsal değeri olan küçük el sanatları da burada sunuluyor. İlgi ise her geçen gün artıyor. Ama Ankara Kalesi’nin en büyük sıkıntısı yol. Yollar kötü ve bakımsız. Turizmin merkezi olması gereken ve her gün yüzlerce turistin geldiği Ankara Kalesi’nde ilgisizlik şaşırtıyor insanı. Dünyanın her şehrinde eski kentler, ilk yerleşimler korunur, kollanır, yolu tertemizdir örneğin. Burada Kale’ye ulaşmak bile problem.
HASAN YAZANEL KİMDİR
Kale Fotoğrafhanesi’nin kurucusu Hasan Yazanel, Türkiye’ye 2007 yılında geldi. Ortaokul yıllarında Almanya’da eğitimini sürdürüken fotoğrafla tanıştığını belirten Yazanel, uzun yıllar Avrupa’da bilgisayar yazılımları üzerine çalıştıktan sonra 2007 yılında Türkiye’ye geldiğini ve tamamen fotoğrafa yöneldiğini belirtti. Fotoğrafları çekerken Gigapanorama ile ilgilenmeye başladığını ve kentlerin dev fotoğraflarını çekecek yazılımlar geliştirdiğini de belirten Yazenel, sanat fotoğrafından vazgeçemeyeceğini söyledi.
Paylaş