Bir kitap bir belgesel

15 Temmuz gecesi Marmaris’te yaşananların yakın tanığı Reuters Ajansı ve Sabah Gazetesi için foto muhabirliği yapan Kenan Gürbüz...

Haberin Devamı

Gürbüz, “Direniş Ateşinin Yakıldığı Yer: Marmaris” adlı belgesel ve kitabında, darbe girişimi ile sonrasında, darbecilerin yakalanması için yürütülen operasyonları aktarıyor. 

Belgesel ve kitabın 3 farklı bölümden oluşacağını anlatan Kenan Gürbüz, “İlk iki bölümde suikast girişimin yaşandığı gece ve suikast timimin yakalanma sürecini tanıkların gözünden ele aldık. Son bölümde ise o gece Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte olan yetkililerin ve siyasilerin gözünden o gece yaşananların bilinmeyen yönlerini anlattık. Kamuoyunun merak ettiği sorularının yanıtlarını aradık” dedi.

Bir kitap bir belgesel

UYKUSUZ 17 GÜN

Haberin Devamı

Türkiye’de görev yaptığı kentlerde başarılarıyla adından söz ettirmeyi başaran meslektaşım ve eski dostum Kenan Gürbüz, 15 Temmuz gecesinin tanıklarından biri olarak yaşadıklarını kalıcı iki eserle olarak geleceğe taşıdı. Gürbüz, darbe girişiminin yaşandığı gece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kaldığı Marmaris’teki oteldeki baskını izledi ardından ise darbeci askerlerin yakalanması için süren 17 günlük takibi yakından takip etti.
“O gece helikopterler insanların üzerine dehşet saçıyordu. Şehitler verildi, büyük bir mücadeleyle demokrasi kazandı. Sonrasındaysa darbeci suikast timinin peşinde operasyonu yürüten polis ve askerler gibi bizlerde günlük bir-iki saatlik dinlenmelerle 17 günü uykusuz geçirdik” diyerek yaşadıklarını anlatan Gürbüz’le kitabı ve belgeselini konuştuk:

Bir kitap bir belgesel

TARİHE SORUMLULUĞUM

“Belgeselin çekimlerine 40 gün önce başlandı. Ben bu yapıma yönetmen olarak imza attım. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaldığı otele yönelik suikast girişimi, o gece ölümü göze alarak görev yapan gazeteciler sayesinde dünyaya duyuruldu. İki polis memurunun şehit olduğu o gece, ateş kusan helikopterlere aldırış etmeden, kurşun yağmurunun altında görüntü ve fotoğraf çekmeye çalışan birkaç cesur gazeteci ile tabancaları ile helikopterlere ateş eden kahraman polisler bana göre tarihe geçti. Burada yaşananların geleceğe aktarılması gerekiyordu. Yaşadıklarımın benim hafızamda kalması yerine kalıcı eserlerle anlatılması gerektiğine inanıyorum. Bu kitap ve belgesel benim tarihe sorumluluğum. ‘Direniş Ateşinin Yakıldığı Yer: Marmaris’ bu düşünceyle doğdu.”

Haberin Devamı

Bir kitap bir belgesel

ATEŞ ALTINDA GAZETECİLİK YAPTIK

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Marmaris’te Erdoğan’ın kaldığı otele yapılan saldırı ve sonrasında sürdürülen operasyonların yakın tanığı Kenan Gürbüz, yaşadıklarını kısaca şu sözlerle aktardı:  “Darbe girişimi haberini aldığımda Muğla’daydım. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Marmaris’te olduğu ve kısa bir süre içinde açıklama yapacağı yönündeydi. Kısa sürede soluğu Marmaris’te aldım. Erdoğan’ın açıklamalarını geçtikten sonra yaşananlar dehşetti. Otele ateş yağmaya başlamıştı. Üç askeri helikopter Erdoğan’a suikast düzenlemek için konakladığı otele saldırı gerçekleştiriyordu. Darbeci askerler otele ve otellerin olduğu bölgeye giden yolda hareket halinde olan her şeye helikopterle hedef gözetmeksizin ateş ediyorlardı. Ben ve bölgeye ulaşan gazeteci arkadaşlarım tam anlamıyla ateş altında, hayatlarını tehlikeye atarak gazetecilik yapıyorlardı. Bu kanlı gecenin ardından ise Marmaris, Datça ve Ula ilçelerinde yaklaşık 100 kilometrelik alan 17 gün boyunca özel eğitimli komandolar ve polisler tarafından adeta karış karış tarandı. Bölgedeki ormanlık alanlara, tarım arazilerine ve boş evlere çok sayıda operasyon düzenlendi. Darbeci askerlerin sayısının 37 olduğu açıklanmıştı. Operasyonlar sonucu darbeci askerlerin 36’sı gözaltına alındı. Bir darbeci Yüzbaşı ise aranıyor. Askerlerin kaçışları sırasında bıraktıkları ve üstlerinde yapılan aramalarda ele geçirilenler ise yanlarında adeta bir cephanelik taşıdıklarını ortaya koydu.”

Yazarın Tüm Yazıları