Bir destanın perde arkası

“Göğüs göğüse, kalp kalbe Çanakkale” adlı sergide yer alan fotoğraf kareleri, büyük bir destanın yazıldığı Çanakkale’de cephe gerisinde yaşananları anlatıyor.

Haberin Devamı

Güven Çayyolu Sağlık Kompleksi, açılışını özel bir sergi ile yaptı. “Göğüs göğüse, kalp kalbe Çanakkale” sergisinde yer alan tarihi kareler, Çanakkale’de yazılan destanı anlatırken, cephe gerisinde yaşananları gözler önüne seriyor.
Yavuz Yalçın’ın koleksiyonunda yer alan karelerde cephe gerisindeki hastanelerde tedavi gören hatta açık havada yatırılmış gaziler, kollarında bantlarıyla hekim subaylar, hemşireler, eşek ambulanslar, cephede yaralanan askerler, siperde ellerinde sedye ile harekete geçmeyi bekleyen Türkler ve İngiliz mevzilerinde siperde yapılan ameliyatlardan fotoğraflar bir destanın perde arkasını anlatıyor. Bu çok özel sergiyi ve yeni sağlık kompleksinde hazırlanan sanatsal etkinlik alanlarını Güven Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanvekili Banu Küçükel anlattı:
“İstedik ki Çanakkale’de yazılan destanı burada analım, anlatalım. Ay sonuna kadar açık kalacak sergiyi gezen herkes, cephenin iki tarafında yaşanan dramları ve bu toprakların değerini bir kez daha görme şansı bulacak. Sultan Reşat tarafından gönderilen ve İngilizlerin “Gelibolu Yıldızı”, Almanlarınsa “Demir Hilal” olarak adlandırdığı Osmanlı’nın son harp madalyası, cephede askerlerin kullandığı farklı eşyalar, kıyafetleri, Çanakkale Savaşı’nda sıhhiye askerlerinin taşıdığı sağlık çantaları, o dönemde kullanılan pullar, hatta Mustafa Kemal’in “Atatürk” soyadını almadan önce cepheden gönderdiği ıslak imzalı belge sergide yer alan parçalardan yalnızca bir kaçı.

Haberin Devamı

TOPYEKÜN SEFERBERLİK

Çayyolu’nda açtığımız yeni kampusun yalnızca bir hastane olarak değerlendirilmemesini istediğimiz için açılışı böyle bir sergi ile yaptık. Çanakkale top yekün bir seferberlik, bir birlik, beraberlik ve insanlık destanı. Bu destana atıfta bulunmalıydık. Bir sağlık kompleksinde açılan sergide, Çanakkale’de sağlık alanında cephe gerisinde yaşananları da bu destan yazılırken ödenen bedellerinde sunarak bu alandaki yeni anlayışımızı da ortaya koyduk. Yüzlerce tarihi eserin yer aldığı Çanakkale sergisi bir başlangıç. Fotoğraf sergileri, resim sergileri, dans gösterileri, yazın yapılacak açık hava film gösterimleri gibi bir çok sanatsal etkinliğe de ev sahibi olacağız. Burada bin 200 kişilik bir ekibe ulaşan Güven ailesinin 40. yılında ulaştığı hayali yaşatıyoruz.”

Haberin Devamı

HASTANE BAHÇESİNDE
Çanakkale’de cephede gazi olan bir asker, gönderildiği hastanenin bahçesinde yatıyor.

YARALI ASKELER
Çanakkale’de cephede yaralanan askerler tedavi görüyor.

SİPERDE SIHHİYECİLER
Çanakale’de Türk mevzilerindeki siperlerde sıhhiyeci erler beyaz önlükleri ile ellerinde sedyelerle bekliyor.

İNGİLİZ SİPERİNDE AMELİYAT
Savaş sırasında İngiliz mevzilerindeki siperlerde ameliyatlar yapılıyor.

SUBAY HEKİMLER
Çanakkale Savaşı sırasında görev yapan Tük subay hekimler.

İNGİLİZ CEPHE HASTANESİ
Savaş sırasında İngilizlerin Sebdülbahir’de kurdukları hastane.

57. ALAY’IN KOMUTANLARI
Çanakkale’de kahramanlık destanı yazan 57. Alay’ın komutanları. Savaşın başlangıcı kabul edilen Anzak Çıkarmasını durdurmak amacıyla 57. Alay, 25 Nisan 1915 sabahı harekete geçti.

Yazarın Tüm Yazıları