Paylaş
Ağrı Dağı’ndan Erciyes’e Türkiye’nin zirvelerine tırmanan Medyatrek, altı yılda altı farklı şehirde 15 farklı doğa etkinliğine imza attı. 100’e yakın gazetecinin katıldığı bu etkinlikler sırasında 20 köy okuluna ulaştı, üç bin çocuğa yardım götürdü.
KENDİ SESİMİZİ DUYURAMIYORUZ
Doğal hayatın önemine dikkat çekip gazetecilik mesleğinin sesini duyurmak için yola çıkan Medyatrek’i, kurucularından CNN Türk Kameramanı Bayram Şahin’le konuştuk. Usta kameraman Bayram Şahin, Medyatrek’i bakın nasıl anlatı:
“İşin başlangıç noktası zor bir mesleği yapıyoruz. Medya sektörü, her alanında, görevi ne olursa olsun çilesi yoğun bir işi vefakârca yapan insanların bulunduğu bir alan. Gün olur uykusuz 24 saat çalışırsınız. Gün olur 12 saat bir kapı önünde beklersiniz. Herkesin sesini duyurursunuz da kendi çığlığınızı kısık bir sesle bile anlatamazsınız.
AĞRI DAĞI ZİRVESİNE ÇIKTIK
Medyatrek fikri de saatlerce beklediğimiz adliye kapısında ortaya çıktı. Buzun, ayazın ortasında saatlerce ayakta beklerken, işimizi yaparken sohbet sırasında mesleğin zorluklarını başka işlerle kıyaslamaya başladık. Ağrı Dağı’nın zirvesine çıkmak zor bir iş. Bununla denk gördük yaptığımız işi. Hem mesleğin sesini duyurmak istedik hem de yaşadığımız doğaya dikkat çekmek istedik. Dağcılık tecrübesi olan Milliyet Gazetesi foto muhabiri Yavuz Özden, CNN Türk kameramanı Ertan Ezen ve ben 2013 yılında Ağrı Dağı’nın zirvesine çıktık.
MEDYATREK DOĞDU
Bir sonraki yıl bu kez CNN Türk muhabiri Murat Pazarbaşı da ekibe dahil oldu ve ikinci kez çıktık Ağrı’nın zirvesine. Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteği ile bu tırmanışı ‘Akredite Nuh’un Gemisi’ne Ağrı Dağı Gazeteci Tırmanışı’ isimli bir belgesel yaptık. Ve böylece Medyatrek doğdu. Bugüne kadar 100’den fazla gazeteci etkinliklerimize katıldı. Çoğu bu etkinliklere defalarca geldi. İleride elbette bunu kulüp gibi, dernek gibi daha resmi bir platforma taşımak istiyoruz.
-35 DERECEDE ÇADIR KURDUK
İkinci Ağrı zirvesinin ardından Medyatrek olarak Türkiye’de yapılmayan bir şeyi yaptık. 20 gazeteciyle Çıldır Gölü üzerinde çadır kampı yaptık. Üç gün orada kaldık. -35 derecede kurduğumuz 10 çadırda gecelerken bir amacımız da yine mesleğin zorluğunun kıyaslamasıydı. Hatta bir kez daha gittik Çıldır’a, bu kez -30 derecede gölün en dar noktasından sekiz kilometre buz üzerinde yürüyerek karşıdan karşıya geçtik. Bu seyahat sırasında oradaki köy okuluna mont ve bot götürdük. İlk götürdüğümüzde 50 öğrenciydi. Ondan sonraki her seyahatimizde yanımızda çocuklara yardımlar götürdük.
ÜÇ BİN ÖĞRENCİYE YARDIM
Bugüne kadar Kars, Ardahan, Ağrı, Bitlis, Kayseri, Niğde’de 15 farklı etkinlik yaptık. Ağrı Dağı’ndan Erciyes Dağı’na, Süphan Dağı’ndan Hasan Dağı’na, Aladağlar’daki Lahit Kaya, Emler, Eznevit Karasay zirvelerine tırmanışlar yaptık. Gürcistan’daki Kazbek Dağı’na tırmandık. Beş bin metrenin üzerindeki Ağrı Dağı ve Kazbek Dağı Medyatrek’in yüksek irtifa dağcılığının zirveleri. Çıldır Gölünde üç kez buz yürüyüşü ve kampı yaptık. 20 köy okuluna, üç bin öğrenciye yanımızda yardımlar götürdük. Birçok okulun tadilat ve boya badana işlerini üstlendik. Süphan Dağı’na giderken Türkiye’nin en yüksek rakımlı yerleşimi iki bin 350 metredeki Kışkıllı Köyü’ne yardımlarla gittik.
DOĞA ÖNEMİNİ HER GÜN HATIRLATIYOR
Doğayı sevecek bireylerin yetişmesine fırsat vermeye çalışıyoruz. Yaşadığımız doğa, kendi önemini birçok çevre felaketi ile her gün yeniden hatırlatıyor bizlere. Çevremizdeki bu doğa sorunlarına da gazetecilik çerçevesinden bakmaya çalışıyoruz. Gazetecilerin sesi olmaya çalışırken doğa sevgisini her yaşta insana taşımak, bu alanda farkındalık yaratmak istiyoruz. Doğa sevgisi temelinde bu sporu yaymaya çalışıyoruz.”
Paylaş