Sigara kokusunu gidermek için kullanılan ozonlu spreyler sağlığımızı tehdit ediyor
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Yeni bir araştırma, otel odaları ve otomobilde tütün dumanı kokusunu gidermek için ozonlu sprey kullanımının hatalı olduğunu ortaya çıkarttı. Gelişmiş ülkelerde gıda, tekstil, lojistik ve sağlık sektörlerinde dezenfektan olarak kullanılan ozon bile tütün dumanının kokusunu doğru dürüst temizleyemiyor; hatta daha tehlikeli bir durum ortaya çıkıyormuş!
Özellikle sigara içmeyenler için, ikinci el tütün dumanının neden olduğu sağlık riskleri listesine astım hastalığını eklemenin bir başka nedeni daha bulundu. ABD’deki Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuarı araştırmacılarının yaptıkları yeni bir çalışma, ozonun ikinci el tütün dumanının içindeki nikotin ile reaksiyona girebildiğini ve astım hastaları için nikotinden daha büyük bir tehdit oluşturan ultra ince partiküllerin oluşmasına yol açabildiğini gösterdi. Bu ultra ince partiküller üçüncü el tütün dumanının ana bileşeni haline de geliyor. Üçüncü el tütün dumanı, sigara veya başka bir tütün ürünü söndürüldükten çok sonra ortamda kalan tütün dumanı artığı olarak tanımlanıyor.
ÇOCUK, YAŞLI RİSK ALTINDA
Berkeley Laboratuarı’nın Enerji Teknolojileri Bölümü İç Mekân Ortamı Biriminden Mohamad Sleiman’e göre, bu araştırma nikotinin ozonla reaksiyona girip ikincil organik aerosoller oluşturabildiğini gösterdi: “Bu partiküller 100 nanometreden daha ufak çapa sahip ve üçüncü el tütün dumanının kaynaklarından birini oluşturuyor. Çok ufak olmaları ve yüzey alanı - hacim oranlarının yüksekliği nedeniyle, ultra ince partiküllerin zararlı olabilecek organik kimyasalları alt solunum yolunun derinliklerine taşıma ve burada biriktirme kapasiteleri var. Bu partiküller akciğerlerde oksidatif strese yol açıyorlar. Başka araştırmalarda da gösterildiği üzere, yaşlılar ile küçük çocuklar en fazla risk altında.” İçinde partikül ve gaz halinde binlerce kimyasal toksin bulunduran ana akım tütün dumanı ve ikinci el tütün dumanının tehlikeleri iyi bilinmekte. Geçen şubatta yine Sleiman, Destaillats ve Gundel’in öncülük ettiği bir başka araştırma üçüncü el tütün dumanının potansiyel sağlık zararlarını ortaya koymuştu. Bu araştırmada üçüncü el tütün dumanının yaygın bir iç mekân hava kirleticisi olan azotlu asitle reaksiyona girdiği ve tehlikeli kanserojenler ürettiği gösterilmişti. Ancak bugüne kadar ultra ince partiküllerin oluşumu bakımında nikotinle ozonun reaksiyonu hakkında yapılmış bir araştırma bulunmuyordu.
NİKOTİNLE BULUŞAN OZON CANAVARLAŞIYOR
Tütünün yanmasıyla gaz halinde ortama salınan nikotin iç mekân yüzeylerine güçlü ve kalıcı biçimde sinme özelliğine sahip. Öyle ki, sigara içmenin sona erdiği mekânlarda aylarca iç mekânın havasına yeniden salınabiliyor. Ozon ise havalandırma yoluyla dış mekân havasından içeri sızan yaygın bir kentsel kirletici. Astım ve diğer solunum hastalıkları dâhil birçok sağlık sorunu ile ilişkilendiriliyor. Araştırma raporu yazarlarından Gundel, “Sadece ikinci el tütün dumanının içindeki nikotinin ozonla reaksiyona girdiğini bulmakla kalmadık ki bu başlı başına yeni ve çarpıcı bir bulgudur ayrıca ozon ve nikotinin çeşitli oksidize ürünlerinin nikotine göre daha yüksek astım hasar endeksine sahip olduğunu da belirledik” diyor. Gördüğünüz gibi nikotin denilen zehir inanılmaz bir şey; çok güçlü okside ve dezenfekte etme özelliği sayesinde, dünya çapında içme suyu sağlayan arıtma tesislerinde mikrop öldürücü olarak, sağlık sekterönde ise akne, sivilce, izler, kronik ağrılar, yaşlanma belirtileri, iyileşmeyen ve derin cerrahi yaraların tedavisi gibi 100’den fazla kullanım alanı bulunan ozon bile, nikotinle bir araya gelince canavarlaşıp hayatımızı karartabiliyor!..