Birkaç hafta önce Eskişehir’de, iyi bakılmayan hatta eziyet gören terrier cinsi bir köpek, komşuların şikayeti üzerine sahibinin elinden alındı.
Köpeği kurtaran, Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ayten Tutkun’du. Tutkun, 16 yıl öncesine kadar kedi ve köpeklerden korkan, hatta onlara dokunamaktan bile çekinen bir kadındı. Ta ki, Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde karşılaştığı Romanyalı turisti görünceye kadar. Karton bir kutu içinde 1-1,5 aylık köpek yavruları satan turist, bu yavrulardan ikisini yanından geçen Tutkun’un kucağına bıraktı. Sıcak tüylü vücuda temas ettiğinde ellerini çekmek, çığlık atmak istedi. Yavruların yere düşeceğini hesap ederek vazgeçti. 1-2 saniyelik temas, yılların korkusunu bir anda aldı götürdü. İki yavru köpek, onun tüm hayvanlarla dost olmasını sağladı. Tutkun, 13 yıldır Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği’nin üyesi, 3 yıldır da başkanı. Bugüne kadar pek çok hayvanının hayatını kurtardı.
Hayvanları koruma dernekleri, yurdun dört bir yanında hayvan hakları için savaşırken, Eskişehir şubesinin icraatları hiç de hafife alınacak gibi değil. Kısa adı EHKD olan Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği’nin Başkanı Ayten Tutkun, hayatını bu işe adamış.
Tutkun, sürekli olarak Belediye ile işbirliği içinde. Geçtiğimiz günlerde, bir evin bahçesinde sahibi tarafından sürekli bağlı tutulup, soğukta ve sıcakta korunaksız bırakılan terrier cinsi köpeği kurtardı.
"Sümer Mahallesi’nde tek katlı evin bahçesinde, terrier cinsi bir köpeğin aylardır sahibi tarafından bağlı tutulduğu ihbarı aldım. Şikayeti hemen İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne bildirdim. Yetkililer hemen harekete geçti. Köpek, sahibinden alındı. Hemen veteriner kliniğine götürüp muayenesini yaptırdık. Uzayıp keçeleşen tüyleri tıraş edildi. Uzun süre boynundan bağlı kaldığı için kendisini hala bağlıymış gibi hissederek davranış bozuklukları sergiliyordu. Derneğimizin yönetim kurulu üyesi Melike Şenocak’ın evine yerleştirdik. Köpek ev ortamına kısa sürede uyum sağladı. Sonra da sahiplendirdik."
KURDU DA KURTARDI EŞEĞİ DE
Tutkun’un kurtardığı hayvanlar sadece kedi ve köpek gibi evcil türlerle sınırlı değil. Geçtiğimiz aylarda Mihaliç ilçesinde, vatandaşların 25-30 günlük bir kurt yavrusu bulduklarını ve kendisine haber verildiğini anlatıyor: "Kurt yavrusuna Tarkan adını koyduk. Odunpazarı Belediyesi Hayvan Sağlık Merkezi’nde kontrolden geçirdik. Buradaki Mex isimli köpeğimiz ona süt annelik yaptı. Kurt yavrusu konusunda tecrübeli üyemiz Dr. Faruk Çakmak, himayesi altına aldı. Doğada hayatını devam ettirecek duruma gelinceye kadar da orada bakılacak".
Tutkun’un zulümden kurtardığı hayvanlardan birisi de Korsan adı verilen eşek. Seyitgazi ilçesi Üçsaray köyündeki cani bir vatandaş tarafından her iki gözünden bıçaklanan eşeğin haberini alır almaz, atlamış gitmiş: "Eşeğin sahibi kimin yaptığını biliyordu. Jandarmayı çağırırak sahibinin şikayetçi olmasını istedik. TCK’ya göre 3 aydan 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Duruşmalar sonunda eşeği bıçaklayan kişi 6 ay hapis cezasına çarpırıldı ancak cezası paraya çevrildi. Bu arada biz de eşeğe Korsan adını verdik. Korsan, Türkiye Hayvanları Koruma Derrneği Başkanı Birgül Rona’nın sayesinde 3 operasyon geçirdi. Bir gözü tamamen iyileşti. Diğeri eskisi kadar sağlıklı değil, ama şimdi durumu çok iyi. Yaşamına Türkiye Hayvanları Koruma Derneği’nin Karacabey tesislerindeki Pako barınağında devam ediyor."
Ayten Tutkun, hayvan mağazasında zulüm gören Boxer cinsi bir köpeği de kurtardı. Boxer’ın kuyruğunun lastikle boğulduğunu gören bir vatandaşın ihbarı üzerine dükkana giden Tutkun, lastiği neden bağladıklarını sorduğunda; "Kuyruğunun kangren olup düşmesi için" cevabını alınca İl Çevre ve Orman müdürlüğü ile İl Tarım Müdürlüğü yetkililerine haber vermiş.
İnönü ilçesi yakınlarında, anayolda bir otomobilin çarptığı ayı yavrusu da Tutkun’un sayesinde şifa bulmuş. Aç kaldığı için yola inen ayı yavrusunun kazada ön ve arka ayakları kırılmış. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde 6,5 saat süren operasyon geçirmiş, kırıkları iyileştikten sonra da Bursa Karacabey ayı barınağına nakil edilmiş.
Kronik böbrek yetmezliği olan kedilerde beslenme
Kedilerde kronik böbrek yetmezliği, yaşlılıktan veya doğrudan böbrek hastalıkları ya da diğer hastalıklar sonucunda ortaya çıkıyor. Çok sık karşılaşılan bir sorun. Beslenme son derece büyük bir önem taşıyor. Doğru beslenme ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir. Ayrıca hastalık nedeniyle böbreklerin fonksiyonlarını tam olarak yerine getirememesinden kaynaklanan problemler de kontrol altında tutulabilir.
Bu açıdan ele alındığında, kronik böbrek yetmezliği olan kedilerde beslenme ile ilgili en önemli unsurlar su tüketimi ve kullanılan mamanın protein, fosfor ve tuz içeriği.
Hasta kedilerde, böbreklerin suyun geri kazanımı ile ilgili görevlerindeki aksaklık sonucu, dehidrasyon olarak tanımladığımız su kaybı oranı, sağlıklı bir kediye göre daha yüksektir. Bu nedenle kronik böbrek hastalığı olan kedilerde vücuda yeterli miktarda su alınması hayati önem taşır. Özellikle su ihtiyacını daha ziyade mamanın içinde bulunan su oranı ile karşılama eğilimi gösteren kedilerde kuru mama yerine su içeriği yüksek konserve ve poşet mamalar kullanmak tercih edilebilir. Eğer kediniz kuru mama yeme konusunda ısrarlı ise bu durumda mamayla birlikte sürekli taze içme suyu bulunması ve bu suyun gün içinde sık sık yenilenmesi ve kedinin su içmeye teşvik edilmesi gerekir.
Böbrekler, normalde vücuttaki metabolizma olayları sonucunda oluşan artık ve zehirli maddelerin atılması ile ilgili çalışırlar. Böbrek yetmezliğinde, proteinlerin vücutta kullanılması ve parçalanması sonucu oluşan artık ve zehirli maddelerin uzaklaştırılması aksar. Bu maddelerin kandaki oranı yükselerek kedinin sağlığını tehdit eder. Bu nedenle kronik böbrek yetmezliği olan kedilerde kullanılan mamanın, protein oranının düşük olması gerekir. Ancak gereğinden fazla düşük olması da şiddetli kilo kaybına ve başka sağlık problemlerine yol açabilir. Bu hastalık sırasında kullanılmak üzere özel hazırlanmış, reçete diyet mamalar kullanılması önerilir. Kedinizin bu yeni mamanın lezzetini beğenmezse, daha az mama yeme veya hiç yememe gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle bu tarz reçete diyetlere geçiş yapılırken, mutlaka kedinin daha önce kullandığı mamadan diyet mamaya yavaş yavaş geçilmesi gerekir. Bu geçiş süresinde eski mamanın oranı azaltılırken kademe kademe yeni diyetin oranı arttırılır. Geçiş süresi bazı kedilerde bir hafta, bazılarında bir aydan daha uzun sürebilir. Eğer diyet mamalar konserve olarak kullanılıyorsa, bir miktar ısıtarak verilmesi aromasını ve lezzetini arttırarak kedinizin daha fazla yemesine yardımcı olabilir.
Bunların yanı sıra mamadaki fosfor ve tuz oranının da düşük olması çok önemli. Çünkü vücuttaki iyonların, yani elektrolit dengenin bozulmasına bağlı problemlerle çok sık karşılaşılmaktadır.
Barınak köpeklerine eğitim
Dünyanın en büyük köpek koruma derneklerinden birisi olan, İngiltere’deki Dogs Trust’ın köpek sahiplendirme direktörü Diane Mc Lelland Taylor, Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Derneği’nin davetlisi olarak İstanbul’da.
Taylor 15 gün Türkiye’de kalacak ve Bakırköy Sahipsiz Hayvan Barınağı’nda, sahipsiz köpeklere eğitim verecek. Barınaktaki köpeklerin çoğunlukla sokak köpeği olduğu için sahiplendirildikten sonra problemler yaşandığına dikkat çeken Taylor, "Ben kısa sürede köpeklere insanlar ile iyi geçinmenin yollarını öğretiyorum. 5 derslik bir eğitimden sonra sokak köpekleri dur, otur, yürü gibi kelimeleri anlar ve uygular hale geliyor. Bunda amaç sahiplendirilen köpeklerin kısa sürede ev yaşamına uyum sağlaması" diyor.
Taylor’ın eğittiği köpekler, bugün ve yarın, 11.00-19.00 arasında, Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi’nde yapılacak köpek şenliğine götürülecek ve sahiplendirmek için çalışmalar yapılacak. Katılım için; eniyidostlar@sed-tr.orgx
Edirne Barınağı’ndan alınan bu kıza, onu sevecek bir sahip aranıyor. Tuvalet terbiyesi var, kısırlaştırılmış, parazit tedavisi yapılmış. Çok akıllı, uslu ve terbiyeli. Çocuklarla iyi anlaşıyor. Hiç havlamadığından ses tellerinin alındığı sanılıyor. Tel: (535) 362 50 05
Biber ve Efe 1.5 yaşında iki kız kardeş. İkisi de çok iyi bekçilik yapıyor. Bir arsada geçici olarak bakılıyorlar ama arsaya inşaat başlayacağı için acilen yuva arıyorlar. İkisi de çok sağlıklı, kısır ve tüm aşıları tamamlanmış. İrtibat: (533) 696 60 30
Şebnem Özinal’ın köpeği, geçen salı Bodrum Torba’daki evinden kaçmış. Çakıl, 7 aylık bir york shire terrier. Üzerinde mavi bir göde tasması var. Tüyleri traşlı. Bulanlar veya görenler acilen haber verebilir mi? ozinalsebnem@hotmail.com.
Bir gece vakti anneleri ile kapı önüne konan minik yavrulara ev aranıyor. 4 dişi ve 1 erkek yavru var. İlgilenenler veteriner hekim Ali Battal’a ulaşabilir. Tel: (212) 327 88 03
Bu uzun tüylü, güzel dişi kedi, Sibel Hanım tarafından birkaç ay önce apartman bahçesinde bulunmuş. Boynunda pembe tasması varmış. Veterinere götürdüğünde kısırlaştırılmış olduğunu öğrenmiş. Kendisine acilen yuva aranıyor. Evinden kaçmış da olabilir. İlgilenenler (505) 667 47 72’den Ceyda Bal Dabanca’yı arayabilir.
2 aylık 3 minik pisicik için yuva aranıyor. İkisi erkek, biri dişi. ipek.yagal@gmail.com ya da (532) 264 25 98 No’lu telefondan bilgi alabilirsiniz.