Paylaş
Güzel ve doğru bir karardı. Bir ilke imza atarak örnek oldular. Sabancılar'ın bu anlamlı davranışını diğer bazı şirketler de devam ettir herhalde.
İlke imzayı atan kuruluş, Sabancı Topluluğu'nun bankalarından Akbank. Banka, Avrupa'da destan yazan Cimbom için parti düzenledi. Galatasaray'a 500 bin dolar ödül verdi. Turizm Bakanlığı'nın trilyonlar harcayarak yapamadığı tanıtımı tek başına yapan Cimbom'a, ne bu Bakanlık ne de MHP Lideri Devlet Bahçeli'ye bağlı olan Tanıtma Fonu'ndan hiç bir şey yapılmaması üzüntü veriyor.
Dün açıklandı. Akbank kurumlar vergisinde İstanbul şampiyonu oldu. Akbank'ın Galatasaray Kulübü'ne verdiği 500 bin dolarlık ödül küçük gibi görünebilir. 1 milyon dolar da verebilirlerdi aslında. Ama önemli olan böyle bir uygulamayı başlatmaları ve bundan sonra uluslararası başarılara imza atan futbol kulüplerini ödüllendirmeyi düşünmeleri yeter...
Sabancı Center'daki kokteylde doğal olarak her yer sarı kırmızıydı. Teknik Direktör Fatih Terim ve futbolcuları temsilen gelen Arif, Emre ve Okan salona girerken herkes ‘‘Re re re ra ra ra Gassaray Gassaray Cimbom bom...’’ diye tempo tuttuyordu.
Peki Akbank'ın bu anlamlı jestinin fikri kimden çıkmıştı? Sabancı'daki Cimbom fanatikleri kimlerdi?
Akbank Genel Müdürü Özen Göksel, Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı da törendeydi tabii. Murahahas azalar Suzan Sabancı ile Çiğdem Sabancı da vardı. Suzan ve Çiğdem Hanım, Akbank Yönetim kurulu Başkanı Erol Sabancı'nın kızları. Hepsiyle konuştum.
‘‘Kollektif bir fikir diyebiliriz, ama böyle güzel fikirler bir müteşebbisten çıkar’’ diyorlardı.
Lafı uzatmayalım Erol Sabancı sıkı Galatasaraylı. Kızları Suzan ve Çiğdem Hanım ise fanatik Cimbomlu. Fikir babasının Erol Sabancı ile Suzan Hanım olduğunu söyleyebilir. Kararı Leeds maçı sırasında vermişler. (Bu arada Suzan ve Çiğdem Hanım'ın eşleri ise fanatik Fenerbahçeli) Akbank Genel Müdürü Özen Göksel ile Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı fanatik Cimbomlu. Akbank yönhetiminde Galatasaray ağırlığı var. Böyle olunca bir ilke imza atmaları kaçınılmaz değil mi? Sabancı Holding'de diğer bir fanatik Cimbomlu ise Sevgili Ali Sabancı...
Akbank'ın Cimbom partisinde Başkan Faruk Süren, para ödülünden duyduğu mutluluğu dile getiriyordu. Hatta, ‘‘Bakalım İş Bankası, diğer ciddi kurumlar ne yapacak’’ diyerek parasal ödül beklediklerini açık ediyordu..
Biz de merakla bekliyoruz. Bakalım başka kuruluşlarımız da Cimbom'un başarısını para ödülüyle kutlayacaklar mı? Örneğin Çukurova Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet Galatasaray kongre üyesidir. Yapı Kredi ne yapacak acaba?
Kopenhag'da Galatasaray'a başarılar diliyoruz. Ama Özen Göksel'in söylediği gibi Galatasaray final maçında kupayı alsa da almasa Türkiye'nin kalbinde Avrupa şampiyonu olmuştur...
Tasarı kamu bankalarına neler getiriyor?
KAMU bankalarının özelleştirilmesi gereği kabul ediliyor da siyasi otorite bir türlü somut adım atmıyor! Nedenlerini bu sütünlarda çok yazdık.
Şimdi Dünya Bankası cidi bastırıyor. 750'şer milyon dolarlık mali sektör uyum kredisini, kamu bankalarının özelleştirilmesi bakımından somut adım görmeden vermeyeceğini beyan ediyor. Kredilerin bu sene alınması zor. 2001'e inşallah diyelim.
Vakıfbank'ın ilk etapta yüzde 20'sinin halka arzı sonra yüzde 55'inin özelleştirilmesi planlanıyor. Ama yüzde 55'in özelleştirilmesi yasal olarak çok zor. Bu noktayı ayrı bir yazıda değerlendireceğiz.
Şimdi size bir kanun tasarısından söz edeceğim. Kamu bankalarıyla ilgili henüz Meclis gündemine gelmiş herhangi bir tasarının olmadığını da söyleyelim. 171 tane tasarı bekliyor ama aralarında kamu bankaları yok.
Sözünü edeceğim tasarı, bilgi ve danışmalar için için ilgili yerlere gönderildi. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası'nın Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun Tasarısı adını taşıyor. Bu bankaların özelleştirilmesine alt yapı oluşturacak hazırlık tasarısı diyebiliriz.
Tasarının amacı Ziraat Bankası, Halk Bankası A.Ş ve Türkiye Emlak Bankası A.Ş.'nin çağdaş bankacılık ve uluslararası rekabetin gereklerine göre çalışmasını ve halka açılmak suretiyle özelleştirilmesini sağlayacak şekilde yeniden yapılandırmak olarak ortaya çıkıyor. Ziraat Bankası öncelikle A.Ş. olacak.
Bu üç banka Türk Ticaret Kanunu ve Bankalar Kanunu hükümlerine tábi, kárlılık ve verimlilik ilkelerine göre çalışan özerk anonim şirketler olacak. Yapılacak yeni ana sözleşmelere göre yönetilecekler. kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) sayılmayacaklar, Bu noktada 233 sayılı KİT'lere ilişkin kanun hükmünde kararname olmak üzere KİT ve Fon'ların TBMM'de denetimine ilişkin kanuna da tábi olmayacaklar.
Eğer sözünü ettiğimiz tasarı yasalaşırsa üç bankanın personeli de özel hukuk hükümlerine tabi olacak. Bankaların sandıkları ayrı tüzel kişilik kazanacak.
Kamuya ait hisseler yüzde 51'in altına düşünceye kadar bu hisseleri temsilen bankalara atanacak olan yönetim ve denetim kurulu üyelerinde, Bankalar Kanunu'nun 9. maddesinde belirtilen niteliklere sahip olma şartı aranacak.
Kamuyu temsilen atanan yönetim ve denetim kurulu üyelerinin görev süresi 3 yıl olacak. Ve görevleriyle ilgili bir suç işledikleri mahkeme kararıyla sabit olmadıkça, süreleri dolmadan görevden alınamayacaklar.
Bankaların kamuya ait hisselerinin satışına ilişkin işlemler, kamuya ait hisse yüzde 51'in altına ininceye kadar sermaye artırımı ve tescili işlemleri, hür türlü vergi, resim ve harçtan istisna tutulacak.
Hazine'nin, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bankalara olan birikmiş görev zararı borçları, bankaların gelir gider dengesini bozmayacak bir itfa programı çerçevesinde tasfiye edilecek.
Ne zaman diye sorarsanız yanıtım yok!
Paylaş