Paylaş
İLK kez giydiğiniz ayakkabı ayağınızı vurduysa, bir kez kullandığınız çantanın sapı koptuysa kaldırıp çöpe mi atıyorsunuz? Kim uğraşacak hakem heyetiyle mi diyorsunuz? Demeyin. Tek sayfalık bir form doldurup ücretsiz hakem heyetine başvurun. Bilinçli bir tüketici olarak hakkınızı arayın. Hem paranızı boşuna harcamayın hem de dürüst olmayan satıcılar için “caydırıcı” olun. Bunu da bir vatandaşlık görevi olarak görün.
‘GİT NEREYE ŞİKÂYET EDERSEN ET’
Hürriyet Ankara Bürosu’ndan parlamento muhabirimiz Rifat Başaran, üç ay önce 110 liraya aldığı ayakkabı ilk kez giydiğinde dikiş yerlerinden vurup ayağını yara yapınca mağazaya geri gitti. Ayakkabının, “ayıplı mal” olduğu gerekçesiyle “değiştirilmesini” talep etti. Satıcıdan aldığı yanıt ise “Git nereye istersen oraya şikâyet et” oldu. O da öyle yaptı. Çankaya İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne 19 Mart’ta, “bedel iadesi” için başvurdu. Hakem heyeti de iki ay gibi kısa bir süre içinde vuran ayakkabıyı inceledi ve “ek yerlerinden vuran ayakkabıda üretim/malzeme kaynaklı ayıp olduğunu” belirledi. Hakem Heyeti, 22 Mayıs tarihli kararıyla satıcının ayakkabının bedeli olan 110 lirayı tüketiciye iadesine oybirliği ile karar verdi. Rifat gibi “ayıplı mal” satılan her tüketici hakkını arasa, bazı satıcılar da hala Tüketici Kanunu’na rağmen bu kadar kolay “Git nereye istersen oraya şikâyet et” diyemez kanımca.
PARASAL SINIRA GÖRE BAŞVURU
“Ayıplı mal” mağduru çok sayıda okurumun bu konudaki soruları üzerine il ve ilçe tüketici hakem heyetlerine en doğru nasıl başvuru yapabileceğinizi aktarmak istiyorum. Öncelikle parasal sınıra dikkat etmek gerekiyor. Çünkü il ya da ilçe hakem heyetlerinden hangisine başvurulacağı bu parasal sınırlara göre belirleniyor. Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda uygulanan parasal sınırlar her yıl 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere “yeniden değerleme oranında” tebliğle belirleniyor. Bu yıl da 2017 yılı için belirlenen yüzde 14,47’lik “yeniden değerleme oranına” göre hakem heyetlerine başvurulara ilişkin parasal sınırlar arttırıldı.
Buna göre, değeri 4 bin 570 Türk Lirası’nın altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri, büyükşehir belediyesi statüsünde olan illerde 4 bin 570 Türk Lirası ile 6 bin 860 Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri, büyükşehir belediyesi statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 6 bin 860 Türk Lirası’nın altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri, büyükşehir belediyesi statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 4 bin 570 Türk Lirası ile 6 bin 860 Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri görevli olacak. Üzerine çıkan uyuşmazlıklar için ise hakem heyetleri değil Tüketici Mahkemeleri görevli olacak.
TEK TIKLA FORM DOLDURABİLİRSİNİZ
“Başvuru formunu nereden bulabiliriz” diye soran okurlarıma da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın resmi internet sitesini kullanmalarını öneriyorum. Bakanlığın sitesinden, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne girerek, “Tüketici şikâyetleri” bölümüne tıkladığınızda, tüketici olarak ayıplı mal ve hizmetlere ilişkin haklarınızın neler olduğunu “bilgi bankasından” ayrıntılı şekilde öğrenebilirsiniz. Başvuruyu nasıl yapacağınız da detaylı açıklanıyor. Bu açıklamalar ışığında, tek sayfalık formu tıklayarak “Bedel iadesi”, “Değişim” ya da “Onarım” şeklindeki talebinizi mutlaka belirterek doldurun. Hakem heyetine şikâyetinizi bu formla “ücretsiz” yapın. Dikkat edeceğiniz son nokta “Uyuşmazlık bedelinin TL cinsinden belirtilmesi”.
Sakın bedel belirtmeyi unutmayın.
Paylaş