HACETTEPE Üniversitesi, Alanya’dan sonra ikinci sanat köprüsünü eğitimle birlikte Kıbrıs’a kurdu.
Hacettepe Üniversitesi (H.Ü) ile Yakın Doğu Üniversitesi (Y.D.Ü) arasında iki yıl önce yapılan protokol gereği iki üniversitenin öğretim üyeleri karşılıklı ders veriyorlar. Hacettepe ekibinden Bozkurt Kuruç, Füsun Balkaya, Ecder Akışık, Cihan Ünal, Ali Tayla ve Murat Atak Y.D.Ü Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümü’nde de görev yapıyorlar. Aziz Nesin’in ünlü oyunu “Yaşar ne yaşar ne yaşamaz”ı mezuniyet oyunu olarak Y.D.Ü lisans öğrencilerince sahnelendi. Geçen hafta Cuma ve Cumartesi üst üste iki gün başarıyla sahnelenen oyun Kıbrıs’tan tam not aldı. Önce tanık olduğum Ankara-Lefkoşa arasındaki bu eğitim köprüsünün nasıl kurulduğuna bir bakalım:
Stratejik planlama
Hacettepe’de, 2005’te başkanlık görevini sürdüren ünlü sanatçı Cihan Ünal ile birlikte başkan vekilliği görevinde bulunan öğretim üyesi Füsun Balkaya stratejik planlamanın hazırlanmasının ardındaki iki isim. “Yeni oyunculuk bölümlerinin veya ilgili fakültelerin açılmasına destek olmak, kurmak ve devam ettirmek” amacıyla yapılan H.Ü Ankara Devlet Konservatuarı Müdürlüğüne bağlı Tiyatro Ana Sanat Dalı’nca yapılan bu çalışma rektörlüğe “Tiyatro bölümü stratejik planı” olarak sunuldu. Plan H.Ü rektörlüğünce kabul gördü. Bu program çerçevesinde, Y.D.Ü ve ardından Alanya özel belediye konservatuarı ile H.Ü Ana Sanat Dalı arasında, sanat ve eğitim köprüsünün adımları atıldı.
Protokol nasıl imzalandı
2008’de H.Ü Ankara Devlet Konservatuarı Müdürlüğü ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Y.D.Ü arasında sanatsal kültürel ve işbirliği protokolu hazırlandı. Bu protokolün hazırlık çalışmalarını Ankara adına Bozkurt Kuruç ile Füsun Balkaya gerçekleştirirken, Kıbrıs adına da Çetin Özen yaptı. Antlaşma, 2008’de H.Ü Konservatuar Müdürü Erol Belgin ile Y.D.Ü Rektör yardımcısı Şenol Pektaş arasında imzalandı. Sanat ve eğitim köprüsü kurulmuş oldu.
Balkaya’dan Nesin semineri
Mezuniyet oyununa Ankara’dan davet edilen H.Ü Tiyatro Ana Sanat Dalı Başkanı, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Füsun Balkaya gösterinin sabahında, Y.D.Ü’lü Tiyatro Lisans öğrencilerine “Aziz Nesin ve oyunu Yaşar ne Yaşar ne Yaşamaz üzerine” seminer verdi. Nesin ve eseri üzerinde kuramsal bilgi veren Balkaya, uygulamada nelerin öne çıkarılması gerektiğini anlattı.
Oyunu Atak yönetti
Atak’ın yönetmenliğini yaptığı, Ankara Devlet Opera ve Balesi Birim Dans Tiyatrosu Baş kareografı İhsan Bengier’in, koreografisini üstlendiği mezuniyet oyunu için son iki gün çok yoğun prova yapıldı. Müzik Editörü Cavanşir Guliyev, Yönetmen Yardımcısı Beste Bağçeci’nin çalışmaları ile Onur Nart, Ali Şaşkara, Öykü Esendemir, İlker Pulu, Diren Özdoğal, Suzan Polat, Deniz Aslı, Işıl Öztürk, Mehmet Somer, Orbay Sehlioğlu, Hüseyin Kombaycı adlı lisans öğrencileri ile izleyicileri buluşturdu. Atak’ın, oyuna eklediği “Yedi kez hacca” gitme ve “takunyalı hakim” esprileri salonu kırıp geçirikne, bürokrasi ile boğuşan bir türlü nüfus cüzdanı sahibi olamayıp sonunda hapse düşen baş karakter Yaşar’ın, izleyicilere dönüp “ya siz” diyerek, düşünmelerini istemesi çarpıcı bir finaldi.
Işığınız hep parlak olsun
Bozkurt Kuruç’un, Ecder Akışık’ın, Cihan Ünal’ın, Arsen Gürzap’ın, Ayşegül Atik’in Y.D.Ü’nün tüm eğitim kadrosundaki akademisyenin katkılarıyla hazırlanan oyunu ben de beğendim. 23 öğrencili Y.D.Ü Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümü’nden bu yıl 7 öğrenci mezun oluyor. Ben de mezun olan bu yedi öğrencinin oyundaki gibi ışıklarının hep böyle parlak olmasını diliyorum.