Paylaş
Bunun nedeni düşük tansiyonun hayatı tehdit edici bir sonucunun olmadığını düşünmememizdir. Ayrıca kan basıncının hangi rakamlardan daha yüksek olmasının hipertansiyona işaret edeceğini (135/85) biliriz ama hangi değerlerin altında olduğu zaman hipotansiyonun var olduğunun söylenebileceğini de pek bilmeyiz. Bu konuda doktorlar arasında bile tam bir fikir birliği bile yok!
Gözlemler düşük tansiyonlu olmanın yaşam kalitesini bozmaktan daha fazla bir anlamının olmadığını, hatta tansiyonu düşük olanların beklenenden daha uzun yaşadıklarını gösteriyor. Güvenilir birçok araştırma kan basıncı düşük olanların hipertansiyonlulardan daha uzun ve sağlıklı bir ömür geçirdiklerini ortaya koymuş. Yani tansiyonunuz düşükse yaşlılıkta işiniz kolaylaşıyor.
Tansiyon düşüklüğü bazı insanlarda hiç belirti vermiyor. Büyük tansiyonu 8 veya 9, küçük tansiyonu 5 hatta 4 olmasına rağmen hiçbir yakınması olmayanlar var. Bazılarında çarpıntı, halsizlik, yorgunluk gibi şikâyetler bulunabiliyor. Tansiyonun daha da düştüğü durumlarda kalp hızlanmasına bağlı çarpıntı şikâyeti sıklaşıyor, beyin kanlanmasının azalmasına bağlı göz kararması, baygınlık hissi, kulak çınlaması, dengeyi sağlamada zorlanma gibi şikâyetler ortaya çıkabiliyor. Kısacası, tansiyon düşüklüğünü de ciddiye almak gerekiyor.
Tansiyon düşünce ne yapmalı
Tansiyonunuz sık sık düşerse sorunu doktorunuzla görüşmelisiniz. Tekrarlayan tansiyon düşmelerinden rahatsız olmaya başlarsanız oturup kalkarken yavaş hareket etmeli, alkolden uzak kalmalı, sık sık sıvı, özellikle su içmeyi unutmamalısınız. Kullandığınız ilaçların içinde tansiyon düşürücülerin bulunup bulunmadığını iyice araştırmalısınız. Uzun süre ayakta durmaktan uzak kalmaya da dikkat edin. Eğer yemek sonrasında ortaya çıkan tansiyon düşmelerinden yakınıyorsanız yemeklerde alkol almayın. Karbonhidratı az yiyecekler yiyin. Çok tuzsuz bir beslenme planı uyguluyorsanız doktorunuzun da izniyle tuzu bir miktar artırabilirsiniz. Ayrıca doktorunuzun önereceği ilaçları ve önerileri dikkatle uygulayın.
Kalıcı ve uzun süreli düşük tansiyonlu biri olmaktan korkmayın ama sık tekrarlayan tansiyon düşmelerini ciddiye alın. Bu sorun hayat kalitenizi bozabileceği gibi sağlığınızı ciddi olarak tehdit edecek sonuçlara da yol açabiliyor.
Hipotansiyon bir hastalık işareti de olabilir
Ani tansiyon düşmeleri nörolojik hastalıklardan da kaynaklanabiliyor. Parkinson hastalığı, beyin ve omurilik tümörleri, bazı sinir sistemi hastalıklarında ilk işaret bu tür tansiyon düşmeleri olabiliyor. Vücuttan fazla miktarda su ve kan kaybı da ani tansiyon düşmelerinin önemli bir nedeni. Kanamalar, ishaller, uzun süreli kusmalar kan basıncını birdenbire düşürebiliyor. Uzun süre yatak istirahatını takiben birdenbire ayağa kalkan hastalarda da aynı sorun görülebiliyor. Potasyum kaybı, kalp yetmezliği, kalp hızı ve ritmindeki bozulmalar, böbrek üstü bezinin bazı hastalıkları da tansiyon düşmelerinin sık görülen nedenleri arasında gösteriliyor.
İlaçlar ve alkole dikkat
Eğer birden bire ortaya çıkan bir kan basıncı sorunu ile karşılaşırsanız bu durumun kullandığınız bir ilaçtan da kaynaklanabileceği aklınızda olsun. Kalp damar hastalıklarının tedavisi için reçete edilen bazı ilaçlar (nitratlar), hipertansiyon tedavisinde kullanılan bazı antihipertansifler (prazosin, reserpin, betablokerler), depresyon tedavisinde kullanılan bazı antideprasanlar (trisiklik antideprasanlar) ani tansiyon düşmelerine yol açabiliyor. Bazı hassas kişilerde alkolünde kan basıncında ani düşmelere yol açabileceğini hatırlatalım.
Ortostatik hipotansiyon ne demek
Kan basıncının düşmesi, özellikle tansiyonu normal veya yüksek olan kişilerde birdenbire ortaya çıktığında rahatsızlık yaratabiliyor. Sağlıklı birinde kan basıncını dik duruma geçildiğinde -yani yatar veya oturur durumdan ayağa kalkıldığında- fazlaca düşmesi (büyük tansiyonun 20, küçük tansiyonun 10 mm. Hg’dan daha fazla azalması) durumunda “Ortostatik Hipotansiyon” denilen durumdan bahsediliyor.
Dik duruma geçişte ortaya çıkan ani tansiyon düşmesi baygınlık hissi, göz kararması, baş dönmesi, bulanık görme, sersemleme gibi yakınmalara yol açıyor. Tansiyonda çok ciddi düşmeler olursa bayılan, hatta şuurunu tamamen kaybedenler bile olabiliyor. Bu atakların nedeni her zaman tam olarak ortaya konamıyor. Bazı kişilerde yiyecekler, ruhsal travmalar, bağırsak veya mesaneyi boşaltma, bazı ilaçlar bu tür tansiyon düşmelerine yol açabiliyor.
Paylaş