Paylaş
HATIRLATMA 1
Neden kilo alıyorsunuz öğrenin
Önce şu soruların yanıtını araştırın. Bir sağlık sorununuz mu var? Duygusal bir problem mi yaşıyorsunuz? Stres altında mısınız? Fazla mı gıda tüketiyorsunuz?
Az mı hareket ediyorsunuz? Hızlı ve çok mu yiyorsunuz? Sorunlu besinleri (şekerli yiyecek ve içecekler, un, nişasta zengini besinler) fazlaca mı tüketiyorsunuz? Alkolü çok mu abarttınız? Şekerli içecekleri fazla mı artırdınız?
HATIRLATMA 2
Vermeniz gereken 3-5 kilonun üzerindeyse size destek olacak birini bulun
En uygun destekçiniz aile bireylerinizden biri olsun. Mesela eşiniz, mesela çocuklarınız ya da kardeşleriniz.
İş arkadaşlarınız, komşularınız, yakın görüştüğünüz dostlarınız da destek grubunda yer alabilir.
Düzenli hesap verdiğiniz birileri var mı? Sorunlarınızı çözmede destek aldığınız bir doktor, diyetisyen ya da beslenme merkezinin olması programınızı düzenli olarak sürdürmenize yardımcı olacaktır.
HATIRLATMA 3
Duygusal yeme sorununuzun olup olmadığını araştırın
Çoğumuz sosyal sorunlar (evlenme, boşanma, işsizlik, uyumsuzluk), gerginlik, stres, öfke, depresyon gibi ruhsal değişimler durumunda gereksiz yere gıda tüketme eğilimindeyiz.
Böyle durumlarda duygularınızla baş etmenin gıda dışında bir yönetimini bulmak zorundasınız. Çünkü duygusal açlığı gidermek fiziksel açlığı gidermekten çok daha zordur ve çok daha fazla gıda tüketimi gerektirir.
HATIRLATMA 4
Aktivite meselesini dikkate alın
Çünkü “sadece diyet” asla yeterli olmaz. Aktivite ile birleştirildiğinde hem daha hızlı ve etkili kilo kaybı sağlanır, hem de daha iyi motive olunur.
Ayrıca aktivite kilo verdirmese bile kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar ve gıda tüketiminizi sınırlar.
Unutmayın: Her gün tempolu yürümeden kilo veremezsiniz. Yürüyemiyorsanız eğer çömelme egzersizi yapacaksınız. Olmadı mı? Yüzeceksiniz ama tempolu ve etkili bir yüzüş olacak. Olmadı mı? Hafif ağırlıklarla kaslara yükleneceksiniz.
Haaa, oturmak da yok çok! Mümkün olan her anı ayakta geçireceksiniz. Sadece ayakta durmak bile kilo kaybını hızlandırabiliyor. Bu kesin!
HATIRLATMA 5
Popüler diyetlerden uzak durun
Televizyonlarda görüp işittiğiniz, gazetelerden kestiğiniz diyet listeleri sağlığınızı bile bozabilir.
Uzmanlar bu tür fotokopi diyetlerin en büyük tehlike olduğu konusunda hemfikirler. Bu tür diyetlere itibar etmeyin. Mesele net ve açık. Az yiyin, düşük kalorili yiyin, seyrek yiyin! Hepsi bu!
HATIRLATMA 6
Kaçamakları saklamayın
Küçük ya da büyük kaçamaklarınız her zaman olacaktır. Bütün mesele bu gibi kaçamakları sınırlı tutmakta, abartmamakta.
Her kaçamağı programı yürüten kişi ve ekiple samimiyetle paylaşmakta, tabii ki kaçamaklarla yaptığınız günahı hemen ve aynı gün geri ödemekte. Biz buna “borcunu ödemek prensibi” diyoruz. Akşam biraz fazla mı kaçırdınız, ertesi gün biraz az yiyin ve daha çok hareket edin.
Bugün egzersiz yapmadınız mı? Akşam yemeğinizi hafifletin, yarınki egzersize 10-15 dakika ekleyin.
HATIRLATMA 7
Diyetiniz size uygun mu, anlayın
Herkesin yeme alışkanlığı, sevdiği veya nefret ettiği besinler, yemek tüketim planları farklı. Ayrıca işi, zaman planı, ekonomik durumu nedeniyle de beslenme planında değişimler yapmak hakkı var. Sık seyahat eden biri ile bir ev kadınına, çok sık sosyalleşmek zorunda kalan bir işadamıyla bir emekliye aynı programları uygulamak başarıyı azaltabiliyor.
Kesenize, zamanınıza, işinize ve ağız tadınıza uygun bir beslenme planı diyet yaparken de şart!
HATIRLATMA 8
Ev dışı yemekleri sınırlayın
Bu konuda özellikle başlangıç döneminde dikkatli olun. Süreci alışkanlık haline getirdiğiniz ve ne yaptığınızı öğrendiğinizde bırakın dışarıda (lokantada) yemek yemeyi, açık büfelere bile kolaylıkla gidebilirsiniz.
BENİM ÖNERİM
Bunları daha sık tüketin
Diyet yapın ya da yapmayın, kilolu ya da kilosuz olun fark etmez, aşağıdaki gıdaları hemen her gün yiyebilirsiniz ama bir şartla: Miktara dikkat!
- Balık (ton balığı, hamsi, lüfer)
- Yoğurt (mümkünse probiyotiklisi)
- Badem (çiğ badem olmalı)
- Yumurta
- Her türlü sebze (çiğ veya haşlanmış)
- Tarçın
- Mercimek ve fasulye (mümkünse kırmızısı)
- Turunçgiller (özellikle limon ve greyfurt)
- Siyah –bitter- çikolata (25-30 gram)
- Siyah ve yeşil çay (şekersiz için)
- Kepekli bulgur (iri taneli olanı)
Paylaş