Konsantrasyonum azaldı, ne yapayım

Adına ister “kafa dağınıklığı”, ister “odaklanma güçlüğü” veya “dalgınlık” deyiniz, “konsantrasyon bozukluğu” sorunu yaygın ve önemli bir problem haline geldi. Bunda hızlanan yaşam tarzımız kadar çok işlemci bilgisayarları bile kıskandırır hale gelen beyinsel yükümüz ve psikolojik sorunlarımızın da -özellikle de depresif ruh halimizin- etkisi var.

Haberin Devamı

Siz yine de “dalgın, bitkin ve dağınık durumdaysanız veya kafanızı toplamada zorlanıyorsanız” aklınıza öncelikle kanınızdaki şeker miktarının azalmış olabileceği (hipoglisemi) ihtimali gelsin. Şeker sizin tetikte duruşunuzu destekler, konsantrasyonunuzu güçlendirir.
Ama bir şartla: Eğer kan şekeriniz düşmüşse ve beyniniz ihtiyacı olan şekeri -enerjiyi- kanınızdan çekemiyorsa. Eğer dikkat etmez de lüzumsuz yere ve fazlaca şeker tüketirseniz tam tersi bir durumla da karşılaşabilirsiniz. Fazla şeker hafızanızı yavaşlatır, konsantrasyonunuzu bozar.
Konsantrasyon sorunu yaşıyorsanız B vitamini, D vitamini ve demir eksikliği yönünden de bir denetim yaptırınız. Magnezyum seviyelerinizi kontrol ettiriniz. Stres sorunu, uyku problemi var mı inceleyiniz. Konsantrasyon problemini azaltıp sizi tetikte tutabilecek desteklere gelince... Şunları hemen bir kenara not edebilirsiniz.
* Kafein (1 fincan kahve)
* Ceviz (1 aylık bir kür. Günde 3-5 adet yeterli)
* Çikolata (20-30 gramlık bitter çikolata sabah kahvaltıyı takiben 1 bardak yeşil çayla birlikte olursa etkisi artacaktır)
* Balık (Yağlı balıkları tercih edin)
* Avokado (Salatası muhteşemdir)
* Yaban mersini, karadut, çilek, kiraz
* Sıkı bir kahvaltı (şeker, reçel, bal az olmalı)
Konsantrasyonu güçlendiren desteklere gelince...
* Ginseng desteği
* Ginkgo özleri
* B vitaminleri, özellikle B 6 ve B 12.
* Zerdeçal
* Rheodiola özleri
Eğer daha güçlü bir konsantrasyona kalıcı olarak sahip olmak istiyorsanız şunları da lütfen unutmayınız...
* Gece uykusunu iyi alın.
* Öğün atlamayın.
* Su içmeyi ihmal etmeyin.
* Egzersizi unutmayın.
* Sakinleşmek için fırsatlar yaratın.

Haberin Devamı

Obezite migren ihtimalini artırıyor

Obezitenin migrenle ilişkili baş ağrılarını tetikleyebileceğini gösteren araştırmaların sayısı artıyor.
Araştırma sonuçlarına bakılırsa obezite belirginleştikçe- migrene yakalanma olasılığı da artıyor. İlişkinin nedeni net ve açık değil ama eldeki bulgular tatminkâr.
Ayrıca migrenin de kilo alımına yol açabileceğini düşündüren tartışmalar var ve bunda özellikle migren tedavisinde kullanılan amitriptilin veya valproic acid gibi ilaçların katkısının olabileceği ileri sürülüyor.

Haberin Devamı

Osteoporoz problemi büyüyor

Kemiğe güç veren kalsiyumdan zengin yapının zayıflaması sonucu ortaya çıkan kırılgan kemik hastalığı osteoporoz, en çok yaşlanma döneminde görülen bir problem. Kadınlarda özellikle menopoz sonrası dönemde ciddi bir sorun haline gelebiliyor. Sırt ağrıları, boy kısalması, sırt ve boyun bölgesinin kamburlaşması, kollara vuran ağrılar hastalığın yarattığı sorunlar.
Sürecin şiddetlenmesinde aşırı kafein tüketimi, sigara içmek, uzun süreli kortizon kullanımı, alkol tüketiminde aşırılık gibi faktörlerin rol oynadığı biliniyor.
Kalsiyumdan zengin beslenenler, hareketli bir hayat sürenler bu konuda biraz daha şanslılar.

Stres azaltan 10 öneri

Haberin Devamı

1. Sıcak bir duş
2. Terleyene kadar spor
3. Açık havada yürüyüş
4. Arkadaşlarla telefonda sohbet
5. Derin nefes alıp vermeler
6. Atıştırmalar (Kaloriye dikkat!)
7. Müzik dinlemek
8. Sakız çiğnemek
9. Sosyal medyada eğlenceli videolar, etkinlikler izlemek
10. Bir şeyler yazmak ya da okumak

Yazarın Tüm Yazıları