Paylaş
Uzmanlara göre, dikkat etmediğinizde “Ruhsal gerginlik ya da açlığınızı gidermenin çözümünü, bir şeyler yemede arayan biri” haline gelebilirsiniz. Özellikle çalışan, yalnız yaşayan, depresyon eğilimi olan, kolay öfkelenen, alıngan ve kırılgan biriyseniz, “duygusal yeme problemi” kilo sorununuzun temel nedeni olabilir...
SORUN NE?
Kilo problemiyle uğraşan uzmanlar bizim ülkemizde de insülin direncine benzer bir patlamanın, duygusal yeme patlamasının kilo probleminin öncelikli nedenleri arasına girdiğini söylüyor ve ekliyorlar: “Modern yaşam bizi yalnız batı tipi beslenmeye yönelterek (pizza, cips, burgerler, kolalı, gazlı içecekler...) değil, batı tipi duygusal çatışmalar ve yalnızlaşmalara yönelterek de şişmanlatıyor.”
Bir başka deyişle; “Modern yaşam yalnızca bedenlerimizi toksik ve zararlı kalorilerle yükleyerek değil, duygusal davranışlarımızı yanlış, zararlı ve kilo yapıcı besinlere yönelterek” de canımıza okumaya başladı.
BELİRTİLERİ NELER?
Eğer tokken de bir şeyler yeme ihtiyacı hissediyorsanız, sinirli, üzüntülü, gerginken kendinizi kucağınızda kocaman bir pizza kutusuyla buluyorsanız, üzüntünüzü tatlılarla geçiştirmeye çalışıyorsanız, yedikçe yiyor ve sonra da müthiş bir pişmanlık duygusu içinde halsiz ve yorgun düşüyorsanız, kilo sorununuzun problemlerin arkasında “duygusal yeme”nin olabileceği aklınızda olsun.
NE YAPMALI?
Uzmanlar sorunun çözümünde en önemli faktörün “yalnızlık ve yalnızlaşma” olduğunu söylüyor ve bu durumda olanların tek başına oturdukları sofralarda gereğinden fazla kalori tükettiklerini hatırlatıp, “duygusal yemeyi önlemenin en etkili çözümünün yalnız yemekten kaçınmak olduğunu” vurguluyorlar. Ayrıca yemek yerken bir şeyler okumak, televizyon izlemek ya da internette sörf yapmak da gıda tüketimini artıran faktörler.
Yeme bozukluğu olanlar normalden çok daha büyük porsiyonlar tüketiyorlar (porsiyonlar küçültülmeli), daha büyük lokmalar alıyor (lokmalar küçültülmeli) ve daha hızlı yiyorlar (gıdalar yavaş yavaş ve çok iyi çiğnenmeli).
Basit gibi görünen bu son üç konu, inanın çok ama çok önemli. Özellikle yavaş yemek ve küçük lokmalarla beslenmek çiğneme esnasında oluşan yeni moleküller nedeniyle gıdanın daha çok lezzetli hale gelmesinde ve yeme süresinin uzaması nedeniyle tokluk hissinin oluşmasına da fırsat veriyor.
Duygusal yeme nasıl önlenir?
Duygusal yeme atakları olanlarda şu öneriler faydalı olabiliyor: Daima aynı saatlerde yemek yemek, atıştırmalardan uzak durmak, daima oturarak ve herkesle birlikte beslenmek, yemek süresince sohbet etmek, sık sık su içmek, kızgın ve öfkeliyken yemek içmekten ve gıda alışverişi yapmaktan uzak durmak. Kilo probleminin ergenlik, yeni evlilik, adet günleri, gebelik, emzirme, menopoz gibi dönemlerde ve depresyon, uykusuzluk, stres, panik bozukluk gibi durumlarda zirve yaptığı dikkate alınırsa çoğu kilo sorununun arkasında duygusal yeme yanlışlarının yattığı görüşü oldukça haklı gibi görünüyor.
Bizim gözlemlerimiz de duygusal yeme probleminin insülin direnci probleminden sonra gelen en önemli kilo sabotajcısı olduğu yönünde...
Soğuk algınlığına homeopatik yaklaşım
Homeopati, doğal kaynaklardan elde edilen ilaçların düşük dozlarda ve farklı sürelerde kullanımına dayanan bir tıbbi tedavi yöntemidir. Homeopatik ilaçlar, sağlıklı kişiye verildiklerinde aynı hastalığın belirtilerine yol açan ana maddenin defalarca seyreltilmesinden elde edilir. Buna, kısaca “benzerin benzer ile tedavi edilmesi” denebilir. Bu ilaçların, neredeyse yok denecek kadar az yan etkiye sahip olmaları, kullanımlarını kolaylaştırmaktadır. Kişiye özel tedavi planı çıkarıldıktan sonra kullanılmaları, istenen etkinliği sağlamada temel koşuldur.
Nezle tedavisinde Allium cepa uygundur. Soğandan elde edilmesi, tıpkı soğan doğrarken yaşanan yakınmalara iyi gelmesi de homeopatik ilaçların etki mekanizmasını özetler. Soğuk algınlıklarında öncelik ateşi düşürmek, solunum yollarını rahatlatmaktır. Doğrudan kişiye özel yakınmalara göre hazırlanan homeopatik tedavi planı ile hastalıkla başa çıkılabilir. Örneğin, titreme, aşırı terleme, başın arka tarafında şiddetli ağrı, nezle, bitkinlik ile seyreden grip tablosunda Gelsemium sempervirens kullanılabilir. ? Dr. Evren ALTINEL
Paylaş