Bitkiler de hastalanıyor. Sakın şaşırmayın, kanser bile olabiliyorlar! Bu süreçte bazen yaprakları pörsüyüp dökülüyor, bedenlerine acayip yumrular katıyor.
Ama bitkiler tıpkı bedeniniz gibi çeşitli zararlılara karşı, büyük bir savaş vererek kendilerini koruyorlar. Bu savaşta onların en büyük yardımcıları ‘Fitokimyasallar’, yani doğal ‘hastalık savaşçıları’ bitkisel kimyasallardır. Fitokimyasallar, insanlar için de çok önemli güç kaynakları.
SON yıllarda yapılan pek çok araştırma fitokimyasalların sağlığa yararlarını kanıtladı. Bu ‘mucize cüceler’in sağlığın korunması ve güçlenmesinde olağan üstü yararları olduğunu gösteren çalışmalar yayınlandı. Bazı fitokimyasalların, sadece bitkileri değil, o bitkilerle beslenenleri de kanserden ve enfeksiyonlardan koruyabilecekleri, hatta kalp damar hastalıklarını önleyebilecekleri anlaşıldı.
Fitokimyasallarin bazıları sadece antibiyotikler gibi ‘mikrop-savar’ etki taşırken (sarmısaktaki allicine) diğerlerinin bedeninizdeki doğal bazı süreçleri etkileyerek ‘kansere karşı koruma kuvvetleri’ gibi davrandıklarını (yeşilçaydaki epigallo kateşinler) şimdilerde çok iyi biliyoruz. Fitokimyasalların bazıları ise damarlarınızın sertleşip daralmasını önlüyor (domatesdeki likopen, üzümdeki resveratrol, elmadaki kuversetin).
Bir kısmı nerede ise bir ordu kadar mükemmel ve güçlü, bir doğa iyileştiricisi kadar yetenekli ve her derde deva: Domates, karpuz, kırmızı greyfurt ve kayısıda bulunan ‘likopen’ böyle bir madde. Erkeklerde prostat, kadınlarda ise meme kanserine karşı ciddi bir koruma sağlar. Kalın bağırsak kanserine karşı önemli bir savaş verir. Likopen aynı zamanda ciddi bir damar koruyucu, cilt için mükemmel bir kırışıklık önleyicidir.
DAHA ÇOK FAYDA
Sağlığınızı koruyan ve güçlendiren besinsel unsurlardan aynı anda faydalanın. Keten tohumu tüketmeniz size sadece ‘fitoöstrojenler’i değil, omega-3 yağ asitlerini ve posayı da sağlayacaktır. Domates yediğinizde likopenin yanında C vitamini, potasyum ve A vitaminini bonus olarak kazanırsınız. Üzüm size kanser koruyucusu antioksidan güç ‘resveratrol’u, damar koruyucu ‘proantosiyanidin’i, bağışıklık güçlendirici C vitaminini cömertçe sunar. Kayısıdan betakaroten, likopen ve potasyumu aynı anda kazanırsınız.
DAHA ETKİLİDİRLER
Doğal maddelerin birlikte alınmaları vücutdaki bazı doğal süreçleri aynı anda harekete geçirmelerini ve biyolojik yararlanımı arttırmaktadır.
DAHA UCUZDURLAR
Fitokimyasalların besinlerle alınması tablet veya kapsul olarak tüketilmelerine oranla çok daha ucuzdur. Manav ya da pazardaki domates, kayısı veya kirazdaki likopen ve proantosyanidin kapsüldekinden hem doğal, hem ucuzdur.
DAHA GÜVENLİDİR
Sebze, meyve ve tahıllardan sağlıyacağınız fitokimyasalların yanında kapsüllerdeki renklendirici, yapıştırıcı, kaplayıcı veya raf ömrünü uzatıcı sentetik maddelerin hiç biri yoktur.
BU LİSTEYİ SAKLAYIN
Mutfağınızdan ve yemek masanızdan eksik olmasın
Fitokimyasal yüklü besinlerden zengin bir beslanme planı yapın. Bu sizin kanser, damar sertleşmesi, bağışıklık azalması, kemik zayıflaması, bellek ve görme kaybı gibi yaşlanma sorunlarına direncinizi artıracaktır. Fitokimyasal yüklü besinlerin düşük kalorili, az yağlı olduklarını, tıka basa vitamin taşıdıklarını unutmayın :
Portakal, limon, greyfurt
Kayısı, şeftali, zerdali
Böğürtlen, kuşburnu, yaban mersini
Kiraz, vişne, böğürtlen, çilek
Kırmızı ve siyah erik
Yeşil ve kırmızı elma
Lahana, turp, karnabahar, şalgam
Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Fasulye, mercimek , börülce
Soya fasulyesi ve soya ürünleri
Keten tohumu
Üzüm ve şarap
Yeşil ve siyah çay
Bitki ve meyve çayları
Domates
HANGİ SORUNLARA YARARLARI VAR
Kanserler
Damar sertliği (Ateroskleroz)
Koroner kalp hastalığı (Kalp)
Makula dejeneransı (Göz)
Bellek azalması
Şeker hastalığı
Bağışıklık zayıflaması
Menopoz sorunları
BİR BİLGİ
HANGİSİNİN NE FAYDASI VAR
Antioksidan aktivite gösterenler
Üzüm, Elma, Kiraz, Greyfurt, Kayısı, Domates
Kanser yapıcı etkileri önleyenler
Lahana, Turp, Yeşil çay, Brokoli, Karnabahar
Hormon benzeri aktiviteye sahipler
Soya ürünleri, Keten tohumu
Bağışıklığı güçlendirenler
Portakal, Greyfurt, Yeşil çay, Kuşburnu, Kayısı, Domates