Cildinizi yaz boyunca güneşe cömertçe sundunuz. Güneşin ultraviyole ışınları ile cildinizdeki doğal bir maddeyi D vitaminine dönüştürdü ve siz kış için yeterince D vitamini stokladınız.
Ama bu arada koruyucu ve nemlendirici kremleri özenle kullansanız da cildiniz çok yoruldu. Kurudu, pörsüdü, susuz kaldı. Ultraviyole ışınlarının ‘acımasız ve yıpratıcı’ tokatları ile günlerce hırpalandı. Ve şimdi yaz başına göre daha güçsüz, daha sorunlu, daha yaşlı! Kısacası yaz biterken o eskisinden daha yoğun bir ilgiye ve bakıma muhtaç.
BİZİM tavsiyemiz; Ekim ayı ile birlikte cilt bakımınızı başlatmanız. Bunu nasıl yaptıracağınızı, nasıl bir ‘uzman ele’ cildinizi emanet edeceğinizi daha sonraki yazılarımızda size aktarmaya çalışacağız. Ama siz daha şimdiden ‘cilt dostu bir beslenme planı’nı uygulamaya, haftada en az üç gün aşağıdaki örnek mönüyü uygulamaya başlayın. Cildinizin daha sorunlu olduğunu düşünüyorsanız bu mönüyü haftada 4-5 güne de çıkarabilirsiniz. Bu cilt dostu besinlerle zenginleştirilmiş beslenme planının en geç bir-iki ay içinde sonuç vermeye başladığını göreceksiniz.
KAHVALTI
Alternatif 1
- 1 su bardağı yağsız süt
- 2 yemek kaşığı yulaf
- 1 tatlı kaşığı keten tohumu
- 1/2 su bardağı çilek, kiraz veya şeftali
Alternatif 2
- 1 su bardağı yağsız süt
- 2 yemek kaşığı doğal kahvaltı gevreği
- 1/2 su bardağı siyah üzüm veya kayısı
- 1 tatlı kaşığı keten tohumu
- 1 su bardağı greyfurt suyu
Alternatif 3
- 1 su bardağı yağı azaltılmış yoğurt
- 1 tatlı kaşığı keten tohumu
- Karışık kuru meyve (kuru kayısı, kuru erik ve kuru üzüm karışımı)
- Limon ve domates suyu karışımı (Havuç veya portakal suyu da ilave edebilirsiniz)
ÖĞLE
Alternatif 1
- 100 g ızgara balık, marul, domates, kereviz, havuç ve yeşil biber ile yapılmış salata (1 tatlı kaşığı yağı azaltılmış mayonez koyabilirsiniz)
- 1 su bardağı yağı azaltılmış yoğurt
- 1 dilim çavdar ekmeği veya kepekli ekmek
Alternatif 2
- Izgara tavuklu veya ton balıklı ve greyfurt ve portakal dilimli yeşil salata (roka, marul, tere, salatalık kabukları)
- Rendelenmiş ve limon ilave edilmiş havuç
- 6 adet kepekli bisküvi
- 1 su bardağı yağı azaltılmış yoğurt
Alternatif 3
- Hindili salata (1/2 su bardağı acı sos, 1 su bardağı yeşil, kırmızı ve sarı biber garnitürlü)
- 1 su bardağı yağı azaltılmış yoğurt
ARA ÖĞÜNLER
Aşağıdaki alternatiflerden seçim yapabilirsiniz:
- Taze elma, portakal veya mandalina
- Bir küçük avuç yağlı tohum (fındık, badem, ceviz)
- 1/2 su bardağı yağlı tohum, kuru meyveler ve tuzsuz krakerler
- 1 su bardağı çilek, ahududu, böğürtlen karışımı meyve tabağı
- 6 adet küçük havuç
AKŞAM
Alternatif 1
- 100 gram yağı alınmış bonfileveya tavuk göğsü
- 1/2 su bardağı esmer pirinç ile yapılmış pilav
- 1 su bardağı limon suyu, sarımsak ve biber ile tatlandırılmış haşlama ıspanak
- Az yağlı sütle yapılmış vanilyalı puding
- Yeşil çay
Alternatif 2
- 100 gram yağsız biftek ve yeşillik garnitürlü
- 1/2 su bardağı çilek, kiraz ve ahududu komposto (şekersiz)
- Yeşil çay
Alternatif 3
- Haşlanmış, derisiz tavuk budu
- 5-6 adet kurutulmuş domates
- 1/2 su bardağı haşlanmış kabak (zeytinyağ ve sarımsak sos ile)
- 1/2 su bardağı yağı azaltılmış yoğurt (doğranmış çilek ile)
- Yeşil çay
KIZARTMALARDAN VE KAFEİNDEN UZAK DURUN
Alkol tüketiminizi azaltın ve mümkünse 1-2 bardak kırmızı şarap ile sınırlayın
Cipsler, yağda kızartılmış besinler ve çikolata gibi yağ içeriği çok yüksek olan besinleri ve kafeinli içecekleri fazla tüketmeyin. Bu atıştırmalar sağlıklı cilt yapısını bozarlar ve sağlıksız yağ içerikleri dolayısıyla da ekstra kalori sağlayıp bel çevrenizi genişletirler.
Sigarayı bırakın, özellikle pasif içicilikten uzak durmaya çalışın.
Cildinize yoğun bir nemlendirme programı uygulayın.
Hyoluronic Acid ihtiva eden güçlendiricilerden ve Ascorbyl Palmitat ihtiva eden antioksidan kremlerden destek alın.