Şakalaşmanın da bir sınırı var

Çocuklar kendi aralarında şakalaşırken bazen aşırıya kaçıp istemeden de olsa birbirlerine zarar verebiliyor. Uzmanlar “Sınırları bilmek gerek. Karşımızdakine duygusal ve fiziksel zarar vermeye başladığımız an şakalaşma biter, zorbalık başlar” diyor.

Haberin Devamı

Şakalaşmanın da bir sınırı var

Şakalaşmak çok doğal... Ama çocuklar şakalaşmayı hep dozunda tutabiliyor mu?

Gizem Gezer (Psikolog): El şakaları veya sözel şakalar, çocuklar arasında kimi zaman akran zorbalığına veya fiziksel kazalara kadar giden durumlara sebep olabiliyor. Şakalaşma birinin özgüvenine zarar vermiyorsa, onu yermiyorsa, incitmiyorsa ve iki taraf da gülüp eğleniyorsa güzeldir. Fiziksel özellikler üzerinden şakalaşmak özgüveni zedeler. El şakasına
maruz kalan çocuk özellikle sınıf gibi kalabalık ortamlarda kendini kötü hisseder.

Nihan Yüksel (Çocuk gelişimi uzmanı): Şakalaşmak bir eğlence biçimi, ancak sınırları bilmek gerek. Eğer başkalarına duygusal veya fiziksel zarar vermeye başlıyorsa orada şakalaşma biter, zorbalık başlar. Günümüzde popüler sosyal medya mecralarında genç insanların bile şakalaşmak adına tehlikeli davranışlarda bulunduğu videolar görebiliyoruz.

Haberin Devamı

Şakalaşmakla ilgili çocuklara ne söylemek gerek?

Nihan Yüksel: Şakalaşmayla ilgili ne söylediğimizden çok ne yaptığımız aslında daha büyük bir etkiye sahip. Model olmak, şakalarımızda kaba, argo ifadeler içermeyen cümleler kullanmak, fiziksel şakalaşmalardan olabildiğinceye kaçınmak oldukça kıymetli. Çocukların mizah anlayışlarının oluşmaya başlamasıyla, çok erken yaşlarda, şakalar da çocuğun hayatında yer edinmeye başlar. Örneğin, 4 yaşında bir çocuğa şaka amaçlı “Seni çirkin!” dediğimizde bunu soyut olarak değil de tüm somutluğuyla algılaması çok olası. Çocuk böyle bir şakaya maruz kaldığında muhtemelen kendini oldukça üzgün hisseder ve bunu insanların güldüğü bir şaka olarak kodlayıp şakalaşmaya istemeyeceğimiz bir anlam yükleyebilir. Öte yandan istenmeyen davranışın tam tersi olarak istediğimiz davranış sergilendiğinde odağımızı buna çekmek, bunun konuşmaya değer olduğunu göstermek de çocuğun istenilen davranışı sergileme eğilimini arttıracaktır.

Gizem Gezer: Dış görünüşle alakalı şaka yapan bir çocuğa “Arkadaşına bu şekilde şaka yapman onu çok üzmüş olmalı. Hepimizin farklı özellikleri var” gibi açıklamalar yapmak, duyguyu vurgulamak önemlidir. Fiziksel şakalarla bedenin, ağır sözlü şakalarla da ruhun zarar görebileceği çocuğa açıklanmalı.

Haberin Devamı

HADİ GİDELİM

Yazı atölyesi ve tiyatro Bugün tiyatrocu Mehmet Erbil’le hem yazı atölyesi düzenleyeceğiz hem de mini tiyatro izleyeceğiz.  Ayrıca kitaplarımızı imzalayacağız, bekleriz.

Şakalaşmanın da bir sınırı var

Yer:  İstanbul-Watergarden Penguen Kitabevi  Saat: 14:00 Yaş: 6+

İletişim: (0216) 504 75 25  Fiyatı: Ücretsiz

HAFTANIN KİTABI

‘Başyapıtların ardındaki sanatçıyı keşfet’ serisinin en etkileyici kitaplarından biri olan ‘Sanatçının Portresi Vincent Van Gogh’ ünlü ressamın hayatına odaklanıyor.

Şakalaşmanın da bir sınırı var

Yayınevi:  Hayalperest Çocuk Yazan: Lucy Brownridge Tür: Sanat/Öykü Yaş: 6+ Sayfa: 32 Fiyatı: 49 lira

FOTOĞRAFINI ÇEK, GÖNDER

Ailenizin minik üyesinin fotoğrafını çekin, #HürriyetÇocuklaHayat etiketiyle Instagram’da paylaşın, bu sayfada yayımlayalım.

Haberin Devamı

Şakalaşmanın da bir sınırı var

Ezgi Yazanoğlu’nun kızı Asya Melina.

 

Yazarın Tüm Yazıları