Ömür Kurt

Toplu taşıma araçlarında çocuk koltuğu olmalı

22 Ekim 2022
Şahsi araçlarda 0-3 yaş ‘bebek koltuğu’ ve 4-12 yaş ‘çocuk koltuğu’ zorunlu. Ancak her gün kullandığımız toplu taşıma araçları için böyle bir uygulama yok. Üstelik kucağında bebeğiyle otobüse, dolmuşa veya metroya binen anne babalar, eğer onlara yer verilmezse ayakta seyahat etmek zorunda kalıyor. Ani bir fren veya keskin dönemeçler ayakta durmayı zorlaştırıyor ve hem bebek için hem de anne baba için tehlike arz ediyor. Konu aklıma takıldı, işin uzmanına sordum.

 

Toplu taşıma araçlarında bebek/çocuk koltuğu uygulaması var mı?

Mesut Yıldız (Araç Bakım ve Yol Uzmanı): 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre boyu 150 santimetreden kısa ve 36 kilogramdan daha az kiloya sahip olan çocukların seyahati esnasında çocuk oto koltuğu kullanımı zorunlu. Ancak bu şart toplu taşıma araçlarında aranmıyor. Toplu taşımada gebeler, yaşlılar ve gaziler için ayrılmış koltuklar mevcut. Çocuklar ise genellikle kucakta seyahat ediyor.

Ancak bu güvenli bir seyahat şekli değil. Toplu taşıma araçlarında çocuklar için ayrılmış, emniyet kemerli koltukların olması gerekmez mi?

İdeal olanı elbette ki budur. Nitekim, emniyet kemeri can güvenliğimiz için hayati önemdedir. Toplu taşımada çocuklar ya koltukta yalnız oturarak ya kucakta ya da ayakta seyahat ediyor. Bu üç yolculuk şekli de çocuklar için güvenli değil. Emniyet kemeri olmayan çocuk, boyu da daha kısa olduğu için başını bir yere çarpabilir, yaralanabilir, koltuktan bile uçabilir. Eğer kucakta taşınıyorsa ve o an iyi korunmadıysa sıkışabilir. Bu sebeple çocuklar için otobüs, metro, dolmuş gibi toplu taşıma araçlarında çocuklara özel koltuklar olmalı ve o koltuklara yalnızca çocuklar oturabilmeli. 

Mesut Yıldız (Araç Bakım ve Yol Uzmanı)

Unutmayalım ki, toplu taşıma araçları yalnızca sağlıklı yetişkinler için değildir!

Yazının Devamını Oku

Sanat, doğa ve eğlenceyle geçecek bir hafta sonu

15 Ekim 2022
Geveze Piyanist çocukları klasik müzikle, doğa gözlemcisi Hüseyin Çağlar İnce’yse çeşit çeşit kuşla tanıştırıyor.

HADİ GİDELİM

Geveze piyanist

Bach’ın bilmecesi, teatral konser türünde çok özel bir oyun. Çocuklar bir yandan birbirinden ilginç bilmecelerin yanıtlarını düşünürken öte yandan bir müzik ziyafeti çekecek.

◊ Yer: İstanbul-Cemal Reşit Rey Konser Salonu ◊ Tarih: Yarın
◊ Saat: 11.30 ◊ Yaş: 4+
◊ İletişim: (0212) 312 63 25

Yazının Devamını Oku

Birlikte zaman geçirmek için her fırsat değerli

8 Ekim 2022
Bu hafta sahnelerde çocukları bekleyen birçok yapım var. Dünyaca ünlü ‘Küçük Kara Balık’ ve ‘Çocuk Kalbi’ kitaplarından uyarlanan oyunlar, çocukların çok sevdiği Elsa ve arkadaşları... Anılar biriktirebileceğiniz her fırsatı değerlendirebilmeniz için birbirinden güzel etkinlikler...

Karlar Ülkesi Mavi Şato
Çocukların çok sevdiği Elsa ve arkadaşları bu kez bir doğum günü partisi için ‘Mavi Şato’da buluşuyor, ortaya birbirinden eğlenceli şarkılar ve danslar çıkıyor.

◊ Yer: İstanbul-Watergarden Duru Tiyatro
◊ Tarih: Bugün
◊ Saat: 13.00/14.30
◊ Yaş: 3+

Yazının Devamını Oku

Ona doğayı; ağaçları, hayvanları anlatın

1 Ekim 2022
Çocuklarınızla birlikte doğada vakit geçirmeden önce okuyabileceğiniz kitaplar var. ‘Anne, Koş! Kabuğum Kırıldı!’ bunlardan biri. Bu güzel doğayla bağ kurma hikâyesini okuduktan sonra birlikte keşfe de çıkabilirsiniz. Bol bol fotoğraf çekmeyi de unutmayın.

HeidI müzikali
Gösterildiği ülkelerde çok sevilen ‘Heidi Müzikali’ şimdi Türkiye’de. Arı Maya, Viki ve Lili de bu macerada...

◊ Yer: İzmir-Boyoz Akademi Sanat Merkezi
◊ Tarih: Yarın
◊ Saat: 15.00
◊ Yaş: 3+

Yazının Devamını Oku

Ona doğayı; ağaçları, hayvanları anlatın

1 Ekim 2022
Çocuklarınızla birlikte doğada vakit geçirmeden önce okuyabileceğiniz kitaplar var. ‘Anne, Koş! Kabuğum Kırıldı!’ bunlardan biri. Bu güzel doğayla bağ kurma hikâyesini okuduktan sonra birlikte keşfe de çıkabilirsiniz. Bol bol fotoğraf çekmeyi de unutmayın.

HADİ GİDELİM

HeIdI müzikali
Gösterildiği ülkelerde çok sevilen ‘Heidi Müzikali’ şimdi Türkiye’de. Arı Maya, Viki ve Lili de bu macerada...

◊ Yer: İzmir-Boyoz Akademi Sanat Merkezi
◊ Tarih: Yarın
◊ Saat: 15.00

Yazının Devamını Oku

Birlikte güzel anılar yaratabilirsiniz...

24 Eylül 2022
Ailece geçirdiğiniz kaliteli zaman, çocukların hatıralarında unutulmaz anılara dönüşür. Bir çocuk, ona aldığınız pahalı hediyeleri değil, onunla geçirdiğiniz güzel zamanları hatırlar. İşte bu sebeple bu hafta sonunu birlikte değerlendirebileceğiniz etkinlikleri derledik.

Renkli etkinlikler

‘Ankara Çocuk Festivali’

Festivalin çocuk bölümünde balon gösterisinden sahne şovlarına birçok renkli aktivite düzenlenecek. Yetişkin ayağındaysa Prof. Dr. İlkay Ulutaş, Prof. Dr. Müdriye Yıldız Bıçakçı, Prof. Dr. Aysel Köksal Akyol, Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal, Ceyda Düvenci ve ben de varım. Dijital çağın etkilerinden doğada büyüyen çocuklara kadar pek çok konuyu konuşacağız.

◊ Yer: Ankara-M.D. ODTÜ
Vişnelik Tesisleri
◊ Tarih: Yarın ◊ Saat: 10.00

Yazının Devamını Oku

Bu hafta ne yapmalı, nereye gitmeli?

17 Eylül 2022
Okullar açıldı ve hafta sonlarında çocukların eğlenerek öğrenebileceği etkinlikler için arayışlar başladı. İşte bugünü ve yarını keyifle geçirmeniz için seçtiğim kitap, film, tiyatro, oyun grubu ve uygulama önerileri...

Çocuk Edebiyatı Festivali’nde buluşalım
Kartal Belediyesi, Masal Müzesi’nin bahçesinde; kitaplarla, oyun ve oyuncaklarla dolu bir etkinlik düzenliyor. Bugün Koray Avcı Çakman, Mehmet Erbil, İlhan Şeşen gibi isimler festival alanında olacak. Yarın 15.00’te ‘Sen Hiç Yürüyen Köşk Gördün mü?’ adlı sunumumla, ardından Dr. Bahar Eriş ile masalları konuşacağımız sohbetle ben de festivalde olacağım. Yolu düşenleri bekliyoruz.

-Yer: Kartal Belediyesi Masal Müzesi
- Tarih: Bugün/Yarın
- Saat: 12.00’de başlıyor
- Yaş: 3+ ◊ İletişim: (0216) 280 62 22
- Fiyatı: Ücretsiz

Kahramanının kostümünü giy

Yazının Devamını Oku

Onların merak etmesi normal, ya sizin tepkiniz?

10 Eylül 2022
Ergenlikteki çocuklar cinselliklerini keşfetmeye başlar ve cinsellikle ilgili konuları merak ederler. Cinsel içerikli videolar izlemek de bu merakın bir yansımasıdır. Çocuğunuzu böyle bir video izlerken gördüğünüzde ne yapmalısınız? Uzmanlara sorduk...

* Çocuklar neden cinsel içerikli video izlemek ister?

Dilara Sayar (Uzman klinik psikolog-aile danışmanı): Çocuklar merak ettikleri, akranlarından duydukları veya anne-babaya sormaktan çekindikleri soruların yanıtını internet aracılığıyla bulmaya çalışır. Bu arayış, çocukları bazen cinsel içerikli videolara götürebilir.

Berkay Ateş (Uzman klinik psikolog): Yetişkinliğe doğru ilerlenen bu dönemde ergenler psikoseksüel gelişimlerine uygun olarak kendi vücutlarını ve cinselliklerini keşfeder. Ahlak, etik, toplum, iyi, kötü, evren veya benzeri soyut konular hakkında ilk defa yetişkinlerinkine yakın bir anlayış geliştirmeye başlarlar. Duygu ve dürtülerin ön planda olduğu, neden-sonuç ilişkilerinin tam anlamıyla ve düzgün kurulamadığı bu dönemde risk içeren davranışlar da gerçekleştirilebilir. Ebeveynlerin çocuklarına yargılayıcı ve katı bir tutum sergilemesi, çocukların neyin doğru, neyin yanlış olduğu konusunda doğru bir neden-sonuç ilişkisi kuramamasına sebebiyet verebilir. Bunun sonucunda çocuk kendini tamamen kapatarak kapalı kapılar ardında bu keşfi sürdürmeye devam edebilir.

* Çocuğunu cinsel içerikli bir video izlerken gören anne-baba nasıl davranmalı?

Berkay Ateş: Çocukları yargılamaktan ve onları utandıracak sözler söylemekten kaçınmalıyız. Özellikle geleneksel kuralların ön planda olduğu kolektif kültürlerde bu tür konuları konuşmak yetişkinler için zorlayıcı olabilir. Ama ebeveynlerin yasakçı ve utangaç yaklaşımları çocukları güvenilir olmayan kaynaklara yönlendirebilir ve hatta güvenilir olmayan insanlarla etkileşime geçmelerine bile sebep olabilir. Bu sebeple onlara bu konuda demokratik ve anlayışlı bir biçimde yardımcı olmalıyız. Cinsellikle ilgili dürtülerin ve ihtiyaçların bir suç veya yanlış değil, son derece normal olduğunu paylaşmak onlara yol gösterebilir. Anne-babanın riskli davranışları anlatması ve sınırları göstermesi çocuğun psikoseksüel gelişim açısından son derece önemlidir.

* Çabuk tepki vermeyin: Sakin kalmalı ve karşımızda bir yetişkin varmış gibi yaklaşmaya özen göstermeli. Ayrıca çocuğu her an her saniye takip etmek ve onun özel yaşantısına müdahale etmek doğru bir tutum değildir.

* Onun güvenliğini önemsediğinizi söyleyin:

Yazının Devamını Oku