Paylaş
◊ Buraya bu gece, “And the Oscar goes to Leonardo DiCaprio” cümlesini duymak için toplanmış bulunuyoruz.
◊ Sanki bize verecekler Oscar’ı, sabaha kadar niye bu uykusuzluk!
◊ Pazar gecesi, sabah erken işe gitmek zorunda olan sinemaseverler “Ben şimdi yatıyorum, sabah Leonardo DiCaprio’yu elinde Oscar’lı fotoğrafıyla görürüm nasıl olsa” notuyla uykuya geçtiler.
◊ 29 Şubat’a denk gelen Oscar’lar en lanetli Oscar’lar. Ödül alanlar bugünü ne yazık ki 4 yılda bir kutlayacak.
◊ Oscar törenindeki sunucu ve yorumcuların görüntüler için “look” demelerinden hepimize fenalık gelmedi mi!
◊ Leonardo DiCaprio, “Bu sektöre gireli 25 yıl oldu, kolay mı! Annemi de bu gece getirdim” deyince, hep bir ağızdan “Oscar’ı artık alsın da annesi mürüvvetini görsün” dedik.
◊ Chris Rock, ‘Oscar’lar Çok Beyaz’la ilgili ne diyecek diye bekleyerek geçti kırmızı halı.
◊ Cate Blanchett peri gibiydi. Carol’daki şanını devam ettirdi, bütün kadınları kendine aşık etti.
◊ Aşk demişken kırmızılar içinde büyüleyen Charlize Theron’u da gözardı etmemek lazım. Kırmızı halının en kırmızı ve en güzel kadınıydı.
Oscar töreni çok siyah!
Bu yıl bildiğiniz gibi Oscar adaylarının çok beyaz olması hayli eleştirildi.
Protesto edenler, törene gelmeyeceklerini söyleyenler oldu.
Akademi de sessiz kalamadı ve önümüzdeki yıllarda oy verenleri dengeleyeceğini, kadın ve azınlıkların sayısının artırılacağını açıkladı.
Biz törende bu konuya değinileceğini biliyorduk ama her şeyin bunun üzerine kurulacağını da tahmin etmemiştik doğrusu.
Chris Rock, beklendiği gibi Oscarlar ve olmayan siyahi adaylara gönderme yaparak açılışı başlattı.
Önce ‘OscarÇokBeyaz’ı niye eleştiriyoruz, tadında konuştu.
“O eskidendi, 60’larda, yıllar önce anneannemizi ağaçtan sallandırıp, siyahilere tecavüz ediyorlardı. Oscar’lar niye bu kadar beyaz diye protesto edecek halimiz yoktu. Şimdi durum öyle değil” diyerek sağlam göndermeler yaptı.
Sonra ‘Hollywood tabii ki ırkçı’ demeye getirdi lafı.
Devamında farklılaşır, başka sulara yelken açar belki dediğimiz gece, sonuna dek böyle devam etti.
Keşke bu yıl da siyah adaylar olsaymış da Chris Rock bu kadar uzatmasaymış diye düşündük.
R2D2 ve C-3PO sahneye gelince “Oscar’ı, tüm sunumunu politik esprilere bağlayan Chris Rock değil de keşke onlar sunsaydı” dememiz bundandı.
Ödül töreninden
◊ Irkçılıkla ilgili muhabbet çok uzamış olsa da, aralarında Marslı parodisi, uzayda bırakılan siyahi astronot bölümü efsaneydi.
◊ Mad Max her ödül aldığında ağzımız açık kaldı. Filmin uzunluğu kadar sürdü ödül alma anları ve teşekkür konuşmaları. Bir de tabii bu kadar genç, dinamik bir filmin ekibinin yaş ortalamasının bu kadar yüksek olduğunu görmek şaşırttı.
◊ Gecenin en etkileyici canlı performansı kıyafeti, piyanosu ve mikrofonu ile ‘LadyGagaÇokBeyaz’ dedirten Lady Gaga’dan geldi. Tecavüze uğramış kurbanlar için sahneye çıkan Gaga’yı Amerikan başkan yardımcısının sunması da ilginçti aslında.
Lady Gaga, çok sağlam söyledi şarkıyı, “yalnız değilsin” derken hepimizin yüreğine işledi. Ayakta alkışlanması o kadar normaldi ki.
◊ Altıncı adaylığında ilk Oscar’ını alan Leonardo DiCaprio’nun adı okunduğunda benim bile kalbimin atışı hızlandı. Ne kadar gerilmişsek artık! Herkesin uzayan konuşması müzikle kesilirken koltuğunda beklediği onca yılın hatırına olsa gerek Leonardo DiCaprio istediği kadar konuştu.
Açgözlü politikalara karşı durmak gerektiğini söyleyip, “Bu gezegeni gözardı etmeyelim” diyerek çevreci kimliğini de bir kez daha ortaya koydu. Alkış...
◊ Çok önemseyen teknik ödüller Mad Max’e gidince Oscar oraya mı kayıyor dedik. Ama sonunda yönetmen ve en iyi erkek gibi ağır ödüller The Revenant’a gitti.
◊ Amerika’ya göre gecenin, bize göre sabahın sürprizi En İyi Özgün Senaryo dışında ödül alamayan Spotlight’ın En İyi Film seçilmesi oldu.
Gazeteciliğe övgüler yağdıran, saygı duruşunda bulunan bu filmin En İyi Film ödülünü almasına sevindik ama daha çok şaşırdık aslında.
Ödüller Mad Max, The Revenant ve Spotlight arasında kardeşçe pay edilmiş oldu.
Mad Max’ten duyarlılık
Mad Max’teki çalışmasıyla En İyi Kostüm Oscar’ını alan Jenny Beavan’ın deri görünümlü ceketinin üzerindeki “Gerçek Deri Değil” iğnesi gözümden kaçmadı. PETA’nın tasarımı olan bu iğneler gerçek kürk ve deriye karşı olan hayvanseverler tarafından tercih ediliyor. Jenny Beavan’a bir alkış da bu duyarlılığı için.
Paylaş