FED, bundan sonra faiz indirimlerinin daha az agresif bir şekilde yapılacağının da sinyalini vermişti. Bununla birlikte perakende satışlarda görülen belirgin artış ve borsaların yeniden yükselmeye başlaması en azından yakın vadede ekonomiyle ilgili olumsuz beklentilerin azalmasına neden oluyor. Diğer yandan bütçe açıklarındaki azalmanın belirgin bir şekilde devam etmesi, Dolar için olumlu gelişmelerin arttığı bir dönem içinde olduğumuzun bir göstergesi. Önümüzdeki hafta sonu yapılacak G7 toplantısından önce Dolar’ın ve Yen’in düşüşü konu olacak. Bu da Doların düşüşüne bir engel oluşturabileceği için bu hafta Dolar olumlu gelişmelerin olabileceği bir hafta olduğunun söyleyebiliriz.
ABD’den açıklanacak veriler yine bu haftanın seyrini etkileyecek nitelikte. Son haftalarda yerel sanayi sektörü verileri hep olumlu açıklanmıştı. Bu hafta içinde açıklanacak olan Philadelphia FED endeksi ve New York Eyaleti imalat sektörü anketi Dolar olumlu açıklanabilir. Diğer yandan sanayi üretimi de bunlara bağlı olarak olumlu bir trend içinde kalabilir. Zira Doların düşüşü ihracat talebini artırabileceği için sanayide de bir canlanma görülebilir. Son olarak önemli bir başka veri de yabancı sermaye girişi olacak. Faizlerdeki sert gerilemeler ve altının yükselmiş olması Doların cazibesini yitirdiğinin bir göstergesi olarak görülebilir. Ama son bir yıldan beri neredeyse genelde dış ticaret açıkları yabancı sermaye girişinin altında kaldığı için bu veri beklentilerin çok altında olmadığı sürece Dolar olumsuz algılanmayabilir.
Avrupa tarafında enflasyon baskıları Euro’nun güçlü olmasıyla da aldığı için faiz artırımları konusunda yapılacak açıklamalar önemli olacak. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde hafta içinde Euro’nun bir miktar geriledikten sonra hafta sonuna doğru yeniden yükseleceğini bekliyorum.
Altın Israrla Yukarı
Olası bir likidite riskine bağlı olarak FED faizleri 50 baz puan indirdi ama enflasyonu etkileyecek faktörlerin verilerine bakıldığında, örneğin, istihdam verileri, perakende satışlar, borsa endeksleri, sanki geçen aylarda bir çöküş olmamış da ekonomi kaldığı yerden devam ediyor görüntüsünü verdi. O halde likidite risklerinin getirdiği korkularla faizlerin inmiş olması, enflasyon riskinin devam ettiği bir ortamda ve bunun yanında Dolar’ın gerileme sürecinin devam edeceği şartı altında, altın fiyatlarının aşağı yönlü hakaretini sınırlayabilir. Altının 750 Dolar ve üzerine oturması geçen hafta da dediğim gibi hedefin 780 Dolar olduğunu gösteriyor. Bu haftaki G7 toplantısından önce eğer altında bir gerileme olursa bilin ki bu bir alım fırsatı yaratacaktır.
Türkiye’nin Kuzey Irak Politikası Petrole Rekor Kırdırdı
Zaman zaman düşünüyordum. Acaba Türkiye’yle ilgili bir neden dünya ekonomisinde etkili olacak mı diye. Oldu ama pek hoş bir nedene bağlı olarak değil de bir savaş durumuna bağlı olarak oldu. Türkiye’nin Kuzey Irak’a girme olasılığı, Kuzey Irak’tan Türkiye’ye olan petrol arzının olumsuz etkilenebileceğine bağlı olarak petrolün yükselmesine neden oldu. Ancak unutulmamalı ki; buradan geçen petrol akışı tamamen kesilse de bu dünya arzı içinde oldukça düşük bir oran. Bu arada borsa endekslerinin artmaya devam ediyor olması da ekonomik faaliyetleri güçlü kıldığından petrol talebinin azalacağı yönünde bir şey söylemek de kolay değil. Bu nedenle arzla ilgili belirgin bir iyileşme olmadığı sürece, petrol güçlü kalmaya devam edecektir.
Tutanaklarda, daha sonraki faiz politikasının açıklanacak olan verilere bağlı olarak belirleneceği öngörüldü.
Buradan anlaşılan o ki; FED'in bu ay sonuna doğru yeni bir faiz indirime gitme ihtimali azaldı. Zira Chicago Mal Borsası’nda işlem gören Eurodollar faiz kontratlarının fiyatlarına bakıldığından olası bir faiz indiriminin olasılığı yüzde 50’den, yüzde 35 düştüğü görülüyor. Bu durumda geçen hafta açıklanan ve beklendiği kadar Dolar olumsuz olmayan hatta aksine oldukça Dolar olumlu olan istihdam verileri faiz indirimin nedenlerini azaltıyor.
Bundan sonra gelecek veriler Dolar için daha önemli. Ancak ondan öncesinde, asıl önemli olan yakın bir zamanda yapılacak olan G7 toplantısında Trichet’in yapacağı açıklamalar olacak. Burada muhtemelen Trichet Euro’nun güçlü olmasından dolayı duyduğu kaygıyı dile getirebilir. Bu durumda G7 toplantısına kadar paritelerde belirgin bir hareket olmayabilir ama düşüncem o ki, o zamana kadar Euro / Dolar paritesinde oluşan düşüşler bir alım fırsatı yaratır.
Bugün ABD’den emlak kredileri başvuruları açıklanacak. Bundan önce de Avrupa’da Almanya ve İtalya’dan açıklanacak olan sanayi üretimi verileri önemli. Ben bu verilerin piyasada çok etkili olmayacağını, ancak sıkışık ve dar alanda yatay hareketin olacağını tahmin ediyorum. Bunun dışında olası düşüş hareketlerini alım fırsatı olarak değerlendirin.
Petrolde aşağı ve yukarı güçler eşit
Dün Doların gerilemesi ve altının yükselmesine bağlı olarak petrol fiyatları yükseldi. Duruma bakacak olursak petrolün yükselişi diğer piyasalardaki gelişmelere bağlı olup kendi çekirdek nedenlerine bağlı olmayan bir yükseliş yapması, petrolün yükselişini sınırlayabilir nitelikte. Bu nedenle çok fazla bir hareketin olmasını beklemeden önce bugün açıklanacak olan stok verilerini görmek gerekir. Eğer bugün stoklarda bir yükseliş olursa bunun sonucunda aşağı yönlü hareketlenmeler olabilir, ancak paralel piyasalardaki, örneğin Doların düşüklüğü petrol fiyatlarını yeninden gün içinde yükseltebilir.
Petrol fiyatlarını enerji kompleksi olarak düşündüğümüzde görülen o ki, benzin ve kalorifer yakıtı fiyatlarındaki gerilemeler petrol üzerinde baskı yaratabilir. Fakat dediğim gibi finansal piyasalardaki gelişmeler, mesela Dow Jones endeksinin güçlü kalması da petrole olan talebin yükselebileceğinin bir göstergesi olarak algılanırsa o zaman petrol fiyatının bugün ve sonrasında bir miktar yatay kalmasına nende olabilir.
Faiz indirimi ekonominin çok zor durumda kalmış olmasından mı azalmış yoksa şu indirimi bir kere yapalım sonra da bu iş bitsin mi diye 25 yerine 50 baz puan indirilmiş. O günleri ve öncesini hatırlayacak olursak, 50 baz puanlık indirim ekonominin hakikatten yavaşlamaya yüz tutarken enflasyon baskılarının oluşmaya başlamasına yani stagflasyona girmesine yakın bir durumdayken yapıldı.
Dün Avrupa’dan açıklanan ekonomik güven göstergesi son 4 aydır düşerken, Dolar faizlerindeki düşüşün durmuş olması ve ABD’nin gerilemiş Dolar sayesinde dış ticaret açığın azalacağıyla ilgili beklentiler, Dolar’a kısa vadede güç verdi.
Bugün açıklanacak tutanaklarda eğper ekonomide temel sorunların olduğuna dikkat çekilirse o zaman Dolar yeniden gerilemeye devam edebilir. Bu nedenle FED’in faiz toplantısı tutanaklarına dikkat etmekte fayda var. 1.3980 gün içinde görülebilir. Bu seviyenin altın kırılması 1.3920 seviyesine kadar gerilemeye neden olur ki işte bu da bence iyi bir alım fırsatı olabilir. Bugün 1.3980 ulaşılmazsa yeniden 1.41’lerin üzeri denenebilir ama bu yarın olur diye tahmin diyorum.
FED’i İzleyin
Dolar’ın yükselişi ve petrolün gerilemesi ve tabi faizlerdeki düşüşün durmasıyla birlikte altın da yaptığı her ralli sonrasında gerileme eğiliminde kalmaya devam ediyor. Bu hareketlenmeler aslında o kadar geniş bir alanda oluyor ki en az 20 Dolarlık dalgalanmaları her gün görüyor olmamız piyasanın bir konuda karar vermediğini gösteriyor.
Eğer FED yeni faiz artırımlarının agresif bir şekilde kapıda olduğunun sinyalini verecek olursa o zaman altın yukarı yönlü bir atak yapabilir ancak bir süre durma yaşanabileceğine işaret ederse o zaman düşüşler devam edebilir. Son günlerde özellikle ABD’nin istihdam piyasasında olumlu sürprizlerin görülmeye başlanması altın üzerindeki baskının artacağı yönde bir izlenim veriyor.
Petrol Çıkamıyorsa Düşebilir
Bugüne kadar, özellikle son haftalarda petrol fiyatlarının yükseliş hareketleri hep beklentilere bağlı olarak yükseldi. Bir kere olmadı ki bu beklentilerden bir tanesi gerçeğe dönüşsün. Bence petrol fiyatları artık kar realizasyonlarıyla birlikte gerilemeye başlayabilir. Şu bir gerçek ki ABD ekonomisi yavaşlama eğiliminde ve eğer FED faiz indirimlerini agresif bir şekilde yapmaya devam etmeyecekse petrol fiyatları gerilemeye daha hızlı devam edecektir.
Normal şartlarda bir önceki ayın verisinin -4 Bin yerine +89 Bine revize edilmesi Dolar’ın güçlenmesine neden olabilecek bir hareket olmasına rağmen, aksine Dolar gün içindeki kazanımlarını gün sonuna doğru geri verdi.
Eğer 2004 yılını hatırlayacak olursanız, o zamanlarda da Dolar olumsuz hava çifte açıklar meselelerinden o kadar yaygındı ki, açıklanan tarım dışı istihdam verileri olumlu geldiği zamanlar hep Cuma günkü hareketin bir kopyası oluyordu. Yani Dolar önce değerleniyor ardında gelen satışlarla geriliyordu. Bu dönemin sonrasındaysa parite 1.23’lerden 1.36’lara kadar yükselmişti. Şimdi bu hafta da dış ticaret açığı açıklanacak. Geçtiğimiz aylar içinde ve hatta yıllar içinde bütçe açığı ABD’de oldukça toparladı, dış ticaret açığındaysa çok iyileşme olmasa da kötüleşme durdu. Doların da son zamanlarda düşük gidiyor olmasıyla birlikte dış ticaret açıklarının azalabileceği, nispeten daha yüksek bir olasılık. Bu nedenle eğer bu veri Dolar olumlu açıklanırsa hafta içinde Euro / Dolar paritesinin gerilemesi mümkün.
Ancak burada bir şart koymak gerekir ki, o da paritenin 1.4250 seviyesinin üzerini geçmemesi. Ben öyle tahmin ediyorum ki dış ticaret açığı verisi açıklanana kadar, yani Perşembe gününe kadar parite 1.4250’lere yaklaşacak ve yönünü ondan sonra tayin edecektir. Bu nedenle en azından Çarşamba gününe kadar 1.4080 - 1.4230 aralığında bir parite hareketi görebiliriz.
Altının rengi bu hafta belli olur
Haftalardan beri Doların düşüşüne paralel olarak yükselmeye devam eden altın fiyatları, geçtiğimiz hafta içinde geniş bir alanda konsolide oldu. Bu hareketlenmenin geneline bakacak olursak, teknik olarak 750 doların üzerinde oluşacak bir kapanış hareketin devam etmesine neden olabilir. Ancak daha çok Dolara bağlı olarak hareket eden altın, Doları olumlu etkileyebilecek faktörlerin bu hafta içinde ekonomik veri olarak açıklanacak olması nedeniyle olası yükseliş hareketini kısıtlayabilir. Diğer yandan hafta sonuna girerken durulmuş olsa da petrolün yükselmeye yeniden başlamış olması altının satılması konusundaki şüphelerimi güçlendiriyor.
Petrol FED’in Gölgesinde
Geçtiğimiz hafta içinde petrol ürünü stoklarındaki azalmaya bağlı olarak yükselişe geçen petrol, hafta sonuna girerken FED’in faiz artırma olasılığının azalmasına bağlı olarak yükselmeyi durdurdu. Bir süredir, ekonomik faaliyetlerin yeniden güçlenebileceğine bağlı olarak alınan petrol fiyatları, bu beklenti yaşadığı sürece talebin düşük bir mevsimde olmasına da bağlı olarak gerileyebilir. Bu hafta içinde açıklanacak petrol stokları verilerine de dikkat etmek gerekiyor. Petrol stoklarının genel hareketine bakılacak olursak yeniden bir toparlanma olmaya başlayıp bunun devam etmesi petrolün aşağı yönlü volatilitesinin güçlü olabileceğini gösteriyor.
Dün açıklanan yeni iş başvuruları gösterdi ki son 3-4 aylık bir zaman içinde ABD’de işten çıkartmalar olmadığı gibi, yeni alımlar da pek olmamış. Yani istihdam piyasasında talepte bir artış veya azalış olmamış.
Bir önceki gün açıklanan Tedarik Yönetimi Enstitüsü endeksini hatırlayacak olursak bu endeksin istihdam alt endeksinin güçlü çıkması, istihdamın artmış olabileceğini gösteriyor. Piyasanın beklentisine bakacak olursak bugün açıklanacak tarım dışı istihdamın 94 bin kişi artacağını gösteriyor. Önceki ayın tarım dışı istihdam verisinin 4 bin kişi azaldığını ve dün açıklanan iş yeni başvuruları verilerinde bir önceki haftanın başvurularının yukarı yönde revize edilmesi, bence bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin 100 bin civarında değil de, 50 bin civarında bir rakam olabileceği yönünde.
Bu durumda paritenin yukarı yönlü hareket etmesini bekleyebiliriz. Eğer tarım dışı istihdam verisi 50 bin kişinin alında açıklanırsa paritenin 1.42’nn üzerine yeniden yükselmesi büyük bir olasılık olur. Ancak 50 bin ve üzerinde bir rakam tam olarak Dolar olumsuz olmayacağından dolayı piyasanın kararsız olmasına neden olabilir. Bu da gün içindeki dalgalanmanın sonrasında paritenin yeninde 1.4030 seviyesinde doğru hareketlenmesine neden oldur. Ancak 100 bin ve üzerinde bir rakam paritenin 1.3980’li seviyelere gerilemesini sağlayabilir. Benim beklentim 50 bin civarında bir veri olacağı ve paritenin veri açıklandıktan sonra önce bir miktar yükselip sonra gerileyeceği yönünde.
Çoğul Güçler Altını Etkiliyor
Bir yandan dünyanın gelişmiş ekonomileri yavaşlamaya yüz tutarken, diğer yandan doğunun gelişen ekonomilerinde faaliyetler artmaya devam edince, faizler batı ekonomilerinde azalıp, enflasyon baskısı gelişen ekonomilerde görülmeye devam ediyor. Bu global dengesizlik, altın gibi enflasyon ve belirsizlik ortamının yatırım araçlarının uzun vadeli talebinin yüksek olmasına neden olmaya devam edecek. İşte bu konjonktür içinde eğer Dolar gerilemeye devam edecek olursa, o zaman altının da yükselmesini bekleyebilirsiniz.
Benzin ve Kalorifer Yakıtı Fiyatları Petrolü Kaldırdı
Benzin ve kalorifer yakıtı fiyatlarındaki yükseliş, bir önceki yılın stoklarının zaten altında kalan petrol stoklarının da etkisiyle petrol fiyatları dün gerilemeye devam etmeyi reddedip tamamen tersi bir konuma girdi. Bu da petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Bu yükseliş hareketinin boyu o kadar belirgin ki teknik olarak bugün yükseliş hareketinin devam edebileceği oldukça yüksek bir ihtimal olduğundan aşağı yönlü bir hareketin özellikle de kritik Cuma günü olmasını pek beklememeliyiz.
ABD’den bir ay önce açıklandığında 2003 yılından beri ilk defa hizmet sektörünün küçülmeye başladığını gösteren Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ing: ISM), bu kez sektörün yeninde toparlanmaya başladığını gösterdi. Diğer yandan endeksin alt verilerinden fiyat ve istihdam endekslerinin de sürpriz bir şekilde yükseldiği görülünce, ekonominin yeninden toparlanma eğilimine girebileceği fikri güçlenmeye başladı. Kısaca Doların son düşüşüne neden olan kredi krizinin getirdiği faktörler yavaş yavaş başka olumlu gelişmelerle ortadan kalkıyor.
Burada dikkat edilmesi gereken şey dün bu gelişmeler olurken, Doların genel anlamda yükselmiş olmamasıydı. Yani Dolar her para birimine karşı yükselmemiş. Bu nedenle yarınki kritik istihdam verileri öncesinde belki bugün de bir miktar gerilemeler bir ihtimal olabilir ama bunlar sınırlı kalabilir. Ben yarınki veriler açıklanmadan önce bugün açıklanacak olan iş yeni başvuruları ve fabrika siparişleri verilerinden önce yatay bir seyir izleyip sonradan yeniden yükseliş olabileceğini düşünüyorum. Yarından önce paritenin belirgin bir düşüş yapması bence zor.
Altında Faizler Belirleyici Olacak
Dolardaki güçlenmenin dün devam etmesi ve petrol fiyatlarının bir yere fazla hareket etmemesi altın fiyatlarının da gün içinde dalgalandı. Ancak Dolar’ın güçlenmesine paralel olarak bir miktar gerilediği görüldü. Önümüzdeki günlerde altın fiyatlarına etki eden bir diğer faktör faizler olacak. Çünkü gelişmelere göre merkez bankalarının faizlerle ilgili nasıl bir duruş sergileyeceği oldukça önemli ve bugün itibarıyla tam olarak açık değil. Örneğin eğer bugün İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası faizlerin artırılması konusunda kendilerini uzak tutarlarsa o zaman Dolar’ın yükselmesine bağlı olarak altın fiyatları gerileyebilir ama bu sınırlı kalır. Bu nedenle altın fiyatlarında aşağı yönlü oluşabilecek olası hareket önümüzdeki günlerde 711’de sınırlı kalacaktır. Ben aşağı yönlü hareketin kısa vadede devam edeceğini ancak dediğim seviyede sınırlı kalacağını bekliyorum.
Stokların Artışı Satış Baskısı Yaratıyor
Dün açıklanan petrol stokları verilerinde yukarı yönlü bir toparlanmanın olduğu görülmesine bağlı olarak petrol fiyatlarında bir miktar gerileme gözlendi ancak bu gerileme oldukça sınırlı kaldı. Bu aralar dünyada arzı etkileyecek olumsuz bir durum yok. Bu nedenle petrol fiyatlarındaki satış baskısını dalgalı giden günler içerisinde devam edebilir. Eğer ekonomik faaliyetlerin yavaşlayabileceğine bağlı olarak açıklamalar gelir ve bular finansal piyasaları etkilerse petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü hareket hızlanabilir.
Öncelikle Avrupa ekonomisinden gelen verilere baktığımızda, satın alma müdürleri endeksi ve enflasyon ekonomik büyümenin yavaşladığını gösterdi. Diğer yandan da enflasyonu kontrol altına almak için artması büyük olasılık olarak görülen faizler Euro’yu Dolar’a karşı güçlendirdikçe bu sefer de Avrupa’nın ihracatında azalma tehlikesi var. Bu durumda Trichet’in bugünlerde ağzından çıkacak kelimeler oldukça belirgin etkiye sahip olabilir.
Bu hafta içinde piyasa ABD verilerinde hareket etmeye devam ettiği için asıl piyasanın odak noktasında olacak konu Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi olacak. Geçen 2 hafta içinde açıklanan iş yeni başvurularındaki belirgin düşüşler istihdamın arttığını gösterebilir. Diğer yandan bugün açıklanacak olan Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü endeksinin istihdam alt kalemi açıklandığında tarım dışı istihdam verisinin ne olacağı az çok belli olur.
Piyasa bu verinin yükseleceğini bekliyor olduğundan Dolar olumlu hava bir miktar daha devam edebilir ama piyasa her duruma karşı önlemini alıp bugün Euro’da kalmayı tercih edecektir. Bu nedenle bugün Euro / Dolar paritesi 1.4220’lerin üzerine tırmanabilir.
Altın Karar Vermeden Önce Az Yükselebilir
Dün Doların toparlaması ve petrolün gerilemesiyle birlikte gelen kar realizasyonları altın fiyatlarının gerilemesine neden oldu. Bugünden itibaren Doların yönüyle ilgili spekülasyonlar artacak olduğundan dalgalanmalar yavaş kalacak olsa da aşağı yukarı gidiş gelişler olabilir. Buna bağlı olarak da altın fiyatlarının daha çok yukarı bir trendde harekete edecek olsa da bu yükseliş sınırlı kalabilir. Ancak hafta sonuna yaklaşırken petrol fiyatları ve Dolardaki belirgin dalgalanmalar altının yönünü tayin edecek. Bugün altın fiyatları 742’ye kadar yükseldikten sonra yeniden gerileyebilir. Yönsüz bir gün yaşayabiliriz.
Petrolde Ekonomik Baskı Artıyor
ABD’nin ekonomik verileriyle birlikte Avrupa’nın ekonomik verilerinin de yavaşlamaya işaret ediyor olması petrol talebinin düşmesine neden olabilir. Bu durum petrol fiyatlarının yükselişini durdurmuş gibi gözüküyor. Bu arada yavaş yavaş kasırga mevsiminin de sonuna yaklaşıyor olmamız, petrol fiyatlarında aşağı yönlü bir trendin başlamasına neden olabilir. Bu nedenle şimdilik altınla ilgili beklentilerim aşağı yönde kalmaya devam ediyor.
Bununla birlikte Dolar’daki gerilemenin dün devam etmemesiyse teknik bir düzeltme ve konsolidasyon sürecinin bir oluşumuydu. Bu nedenle Doların gerilemesinde trendde bir değişiklik henüz görülmediğinden burada 'acaba Euro / Dolar paritesi zirve yapıp dönüşüne başlayacak mı?' sorusuna sanırım ben şu an için hayır derdim.
Eğer FED gerçekten 50 baz puan faiz indirimi yapacaksa Doların düşmeye devam edip etmeyeceğini görmek için Doların faizine karşı Euro’nun faizini karşılaştırmak lazım. Dolar ve Euro faizlerinin ‘’midcurve’’ yani orta vadeli segmentlerine baktığımızda Dolar’ın Euro faizine karşı bir düzeltme içerisinde görüyoruz ama trendin devamına baktığımızdaysa pek yakında bu faiz farklarının daha da Euro lehine dönebileceğini söylemek mümkün. Bu nedenle belki bugünlerde aşağı yönlü dalgalanmalar olabilir ama dalgalanmaların akabinde gelecek yükselişler önümüzdeki günlerde pariteyi bir konsolidasyon sürecine itebilir. Bu konsolidasyon sürecinde parite yeni zirveler de yapabilir ama sanırım 1.43’lü seviyelere dokunulmadan bir geri dönüş beklememek lazım diye düşünüyorum.
Dünkü veriler enflasyon baskısının azaldığını ve bununla birlikte ekonomik büyümedeki yavaşlamanın teyit edildiğini gördük. Bugün açıklanacak ev satışlarıysa önceki düşüşünün ardından yükselebilir. Bu durumda gün içerisine Dolar lehine hareketler izleyebiliriz ama sonrasında oluşacak alımlar pariteyi yarına kadar yine bu civarlarda tutacaktır.
Altında Kar Realizasyonları Gelebilir
Doların gerilemesinin yavaşlamış olmasına bağlı olarak dün yeni zirveler yapan altın fiyatlarının kısa vadede gelebilecek kar realizasyonlarıyla gerilemesi bugün için mümkün. Dün petrol fiyatlarında geri çekilme ve faizlerdeki yukarı yönlü toparlanmayla birlikte bugün altının ağırlığı artarsa geri çekilmeler ilk etapta 735 Dolar’a kadar olur ama ondan sonra devam etmesi için Doların da bir miktar değer kazanması gerekiyor. Doların yakın zamanda belirgin bir toparlanma içinde girmeyecek beklentisine göre altının gerilemesi en fazla 728 Dolara kadar olur. Ancak daha fazlasını bugün ve bu hafta içinde beklememek gerekiyor.
Ekonomik Görünüm Petrol Talebini Azaltabilir
Dün ABD’den açıklanan veriler ekonomik büyümenin yavaşlamaya devam ettiğini ısrarla gösterince, petrole olan talebin de alacağı beklentisiyle onca yükselişin ardından haklı bir düşüş gerçekleşti. Bunun yanında rafinerilerin petrolü benzine dönüştürmeden elde ettikleri karın da genel olarak azalmaya devam etmesinden dolayı petrol stoklarının artabileceği beklentisi de petrol fiyatlarını baskı altında tutuyor.
Petrol fiyatları eğer destek seviyelerinden bir tanesini kısacak olursa aşağı yönlü en az 5 Dolar’lık bir geri çekilmeyi önümüzdeki günlerde izleyebiliriz.