Paylaş
FED, bundan sonra faiz indirimlerinin daha az agresif bir şekilde yapılacağının da sinyalini vermişti. Bununla birlikte perakende satışlarda görülen belirgin artış ve borsaların yeniden yükselmeye başlaması en azından yakın vadede ekonomiyle ilgili olumsuz beklentilerin azalmasına neden oluyor. Diğer yandan bütçe açıklarındaki azalmanın belirgin bir şekilde devam etmesi, Dolar için olumlu gelişmelerin arttığı bir dönem içinde olduğumuzun bir göstergesi. Önümüzdeki hafta sonu yapılacak G7 toplantısından önce Dolar’ın ve Yen’in düşüşü konu olacak. Bu da Doların düşüşüne bir engel oluşturabileceği için bu hafta Dolar olumlu gelişmelerin olabileceği bir hafta olduğunun söyleyebiliriz.
ABD’den açıklanacak veriler yine bu haftanın seyrini etkileyecek nitelikte. Son haftalarda yerel sanayi sektörü verileri hep olumlu açıklanmıştı. Bu hafta içinde açıklanacak olan Philadelphia FED endeksi ve New York Eyaleti imalat sektörü anketi Dolar olumlu açıklanabilir. Diğer yandan sanayi üretimi de bunlara bağlı olarak olumlu bir trend içinde kalabilir. Zira Doların düşüşü ihracat talebini artırabileceği için sanayide de bir canlanma görülebilir. Son olarak önemli bir başka veri de yabancı sermaye girişi olacak. Faizlerdeki sert gerilemeler ve altının yükselmiş olması Doların cazibesini yitirdiğinin bir göstergesi olarak görülebilir. Ama son bir yıldan beri neredeyse genelde dış ticaret açıkları yabancı sermaye girişinin altında kaldığı için bu veri beklentilerin çok altında olmadığı sürece Dolar olumsuz algılanmayabilir.
Avrupa tarafında enflasyon baskıları Euro’nun güçlü olmasıyla da aldığı için faiz artırımları konusunda yapılacak açıklamalar önemli olacak. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde hafta içinde Euro’nun bir miktar geriledikten sonra hafta sonuna doğru yeniden yükseleceğini bekliyorum.
Altın Israrla Yukarı
Olası bir likidite riskine bağlı olarak FED faizleri 50 baz puan indirdi ama enflasyonu etkileyecek faktörlerin verilerine bakıldığında, örneğin, istihdam verileri, perakende satışlar, borsa endeksleri, sanki geçen aylarda bir çöküş olmamış da ekonomi kaldığı yerden devam ediyor görüntüsünü verdi. O halde likidite risklerinin getirdiği korkularla faizlerin inmiş olması, enflasyon riskinin devam ettiği bir ortamda ve bunun yanında Dolar’ın gerileme sürecinin devam edeceği şartı altında, altın fiyatlarının aşağı yönlü hakaretini sınırlayabilir. Altının 750 Dolar ve üzerine oturması geçen hafta da dediğim gibi hedefin 780 Dolar olduğunu gösteriyor. Bu haftaki G7 toplantısından önce eğer altında bir gerileme olursa bilin ki bu bir alım fırsatı yaratacaktır.
Türkiye’nin Kuzey Irak Politikası Petrole Rekor Kırdırdı
Zaman zaman düşünüyordum. Acaba Türkiye’yle ilgili bir neden dünya ekonomisinde etkili olacak mı diye. Oldu ama pek hoş bir nedene bağlı olarak değil de bir savaş durumuna bağlı olarak oldu. Türkiye’nin Kuzey Irak’a girme olasılığı, Kuzey Irak’tan Türkiye’ye olan petrol arzının olumsuz etkilenebileceğine bağlı olarak petrolün yükselmesine neden oldu. Ancak unutulmamalı ki; buradan geçen petrol akışı tamamen kesilse de bu dünya arzı içinde oldukça düşük bir oran. Bu arada borsa endekslerinin artmaya devam ediyor olması da ekonomik faaliyetleri güçlü kıldığından petrol talebinin azalacağı yönünde bir şey söylemek de kolay değil. Bu nedenle arzla ilgili belirgin bir iyileşme olmadığı sürece, petrol güçlü kalmaya devam edecektir.
Paylaş