Paylaş
Fenerli Saffet, TV ekranını görüntülü telefona dönüştürecek
Futbolda kazandığı parayı ticarette değerlendiren Fenerbahçeli Saffet Sancaklı, ‘‘C-Phone’’ adlı görüntülü telefonların ithalatına başlıyor. Sancaklı, bu telefonları ‘‘Görenfon’’ adıyla pazarlayacak. Sancaklı, 2010 yılında kendi adıyla bir holding kurmayı planlıyor.
SON aylarda aldıkları yüksek transfer ücretleriyle dikkatleri üzerine çeken futbol dünyasının bazı yıldızları, bu paraları yatırıma dönüştürme çabası içinde. İki yıl öncesine kadar bütün kazancını gayrimenkule yatıran Fenerbahçeli Saffet Sancaklı da bu yıldızlardan biri... Üç yıl daha futbol oynayabileceğini söyleyen Saffet, futboldan sonraki hayatını patron olarak sürdürmek için kolları sıvadı.
Fenerbahçeli Saffet, ağabeyi ile ortak kurduğu dış ticaret şirketinin ardından, şimdi de ortağı Dr. İbrahim Obuz'la birlikte ABD'den görüntülü telefon ithalatına başlıyor. Saffet Sancaklı'nın getireceği bu telefonlar, normal televizyondaki görüntü ve ses düzenini kullanarak, arayan ve aranılan kişilerin birbirlerini görmelerini sağlıyor.
Fenerli Saffet, 1250 dolardan satılacak bu telefonların göreceği ilgiye bağlı olarak Türkiye'de montaj üretimini de yapabilmek için gereken altyapıyı hazırlıyor. Saffet'in 2010 yılındaki hayali ise en az yedi şirketten oluşan ‘‘Sancaklı Holding’’i kurmak. Saffet Sancaklı ile futboldan iş dünyasına, geleceğe dönük hedeflerini konuştuk.
Dış ticaret şirketini neden kurdunuz?
- Bugün yedi sülaleme yetecek kadar param var. Ama ben on lira kazandıysam, 8 lirasını yatırıma dönüştürmem gerektiğini düşünüyorum. 1991 yılında ilk olarak yolcu taşımacılığı işine girdim. Dört yıl sonra bu işi bıraktık. Bir arayış içindeyken 1996'da dış ticaret şirketi kurduk. Uluslararası bağlantılarımız vardı. Bosna'ya yiyecek gönderiyoruz. Kent'in, Bifa'nın, Eti'nin Bosna bayisiyiz. Bu şirket, hedeflerime ulaşmak için sadece bir basamak.
Nedir bu hedefler?
- 2010 yılında Saffet Sancaklı Holding'i kurmak. Bunun için büyük atılımlar yapmam lazım. Bunun ilkini yapıyoruz. Bu ay sonundan itibaren görüntülü telefonları ‘‘C-Phone’’u, ‘‘Görenfon’’ adı altında Türkiye'ye getiriyoruz. Bunun Marmara Bölge Bayiliği'ni de ‘‘Sancakfon’’ olarak ben aldım. Burada ABD'den gelen İbrahim Obuz'la ortağım. Türkiye dağıtımını da biz yapacağız. Bu telefon dünyada 11 ay önce piyasaya çıktı, şu anda Türkiye'de yok, rakibimiz de yok.
Bu telefonlardan ilk bir yılda ne kadar satmayı planlıyorsunuz?
- ABD'de piyasaya ilk çıktığında 100 bin adet satmış. Beş yılda Türkiye'de 2 milyon cep telefonu satıldığına göre, biz de beş yılda 1 milyon görüntülü telefon satabiliriz. İlk bir yılda 100 bin adet satabileceğimizi düşünüyoruz. Maliyetlere göre bu telefonların montajını İstanbul'da yapacağız. Bunun için Güneşli'de beş kat üzerine, 3 bin 600 metrekarelik kapalı alana sahip bir tesis hazırlıyoruz.
Bundan sonra girmeyi düşündüğünüz yeni sektörler var mı?
- Otomotiv işine girmek istiyorum. Volkswagen'in bayiliğini alıp, 150 kişinin çalışacağı büyük bir plaza kuracağım. Ama gösterdiğimiz yer Almanlar tarafından centilmenliğe aykırı bulundu. Çünkü daha önce verilen bir bayiliğin yolu üzerindeymiş arazi. Şimdi onlar İstanbul'da yer gösterecek. İleride turizm sektörüne girebilirim, hastane de kurabilirim. Abim Bosna'da araştırmalar yaptı. Görüntülü telefon işinde ortak olduğumuz doktor arkadaşlarımızla birlikte Bosna'da modern bir hastane projesi gündeme gelebilir.
Daha ne kadar futbol oynamayı düşünüyorsunuz?
- Herhalde bir üç yıl daha oynarım.
Futboldan ne kadar kazanıyorsunuz?
- Türkiye'de en çok kazananlardan birisiyim. Yılda ortalama 500 bin dolar diyebilirsiniz. Çünkü daha önce bu kadar büyük paralar dönmüyordu.
Futbolcu transferlerinden vergi alınmasına ne diyorsunuz?
- Vergi alınsın tabii. Türkiye'de bugün Baliç'in 12 milyon dolar aldığı konuşuluyor. Bunun sadece 2.5 milyon doları Baliç'in eline geçecek, o da iki yılda, aylara bölünmüş olarak. Baliç gibi Türkiye'de sadece üç, dört kişi var. Türkiye'de yılda 5 milyar liraya oynayan da var. Dışardan görüldüğü gibi bütün futbolcular çok para kazanmıyor. Profesyonel Futbolcular Derneği'nde de yöneticiyim. Türkiye'de 5 bin 500 tane profesyonel futbolcu var, kaç kişi 2 milyon dolar alıyor ki, en fazla iki kişi. Koca Fenerbahçe'de yılda bir milyon dolar alan oyuncu da var, 50 bin dolar alan da. Vergimizi vereceğiz tabii, ama herkes versin.
Paramızı savuruyoruz
Futbolcu arkadaşlarınız paralarını iyi değerlendirebiliyor mu?
- Biz futbolcular genelde yatırım yapmasını bilmiyoruz. Futbolcuların yüzde 100'ü gelir düzeyi çok düşük ailelerden geliyor. Anasından, babasından parasını ne yapması gerektiği konusunda çok fazla bilgi alamıyor. Ne yapacağını bilemiyor. Tabii istisnaları var. Ama genelde har vurup harman savuruyoruz
paralarımızı. Gidip hemen son model Mercedes'i, BMW'yi alıyoruz. O Allah'ın emri, yoksa bittin, havan yok.
Arkadaşlarınıza yatırım önerilerinde bulunuyor musunuz?
- Paramı ne yapayım diye bana gelen genç arkadaşlarıma, arazi, ev ya da dükkan almalarını öneriyorum. Her yıl bir gayrimenkul alsanız, on yıl sonra en az 10 daireniz olur. O zamana onları satıp istediğin işi kurabilirsin.
335 milyon liradan satılacak
ABD'de 11 ay önce piyasaya çıkan, ‘‘C-Phone Görüntülü Telefon’’, Temmuz sonunda Türkiye'de. Normal televizyondaki görüntü ve ses düzenini kullanarak, arayan ve aranılan kişilerin birbirlerini görmelerini sağlayan bu telefon, Türkiye'de de ABD'deki gibi 1250 dolardan (335 milyon lira) satılacak. Normal telefon hattı kullanılarak görüntülü görüşme yapılabilen bu telefon sistemi, uzaktan kumanda ile kablosuz kullanıma uygun, televizyon üzerine konulan ‘Set Top Box’ adı verilen bir kutudan oluşuyor. Görüntülü telefon, bir kamera, Av.34 eşzaman hızlı 33.600 bps/saniyeye ulaşan, modem, belt 324 endüstriyel standartlarda Codec Videokonferans sistemi, bütün ses, video, infrared/RF alt sistemlerine sahip. Telefon görüşmesi başladığı an otomatik olarak telefon görüntüsü devreye giriyor ve TV'nin yayını duruyor. C-Phone Görüntülü Telefon, Cebit'98 Uluslararası Teknoloji Fuarı'nda yılın ürünü seçildi.
Paylaş