Paylaş
Kanadalı Cineplex Odeon dünyada Sony Retail Entertainment'le birleşince Transtürk Holding de bundan payını aldı. Türkiye'de Cineplex Odeon'la ortak sinema yatırımları yapan Transtürk, birleşme sonrası Loews Cineplex Odeon adını alan şirketle yatırımlarını sürdürecek. Transtürk'ün sinemaya yatırımları 50 milyon doları bulacak.
GALATASARAY Spor Kulübü Başkanı Faruk Süren'in patronu olduğu Transtürk Holding, geçtiğimiz mayıs ayında girdiği sinema sektörüne dört yıl içinde 50 milyon dolarlık yatırım yapacak. Kanadalı ortağı Cineplex Odeon'un dünyada Sony Retail Entertainment ile birleşmesi sonucu, Transtürk de Sony ile ortak oluyor. Transtürk, birleşme sonrası Loews Cineplex Entertainment (LCE) adını alan şirketle ortaklıkta son aşamaya geldi.
Cineplex Odeon'un işletmecisi Kültür ve Gösteri Merkezleri İşletmecilik ve Ticaret (KGM) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Altıoklar, Imax Corporation arasında imzaladıkları anlaşmayla Türkiye'de üç boyutlu sinema ‘‘Imax’’ devrini başlatacaklarını söyledi. Mehmet Altıoklar ile Transtürk'ün sinema konusundaki yatırımlarını ve sektörün geleceğini konuştuk.
Transtürk, sanayiden tüketime geçerken neden sinema sektörünü seçti?
- Transtürk Holding, sanayiden tüketim sektörüne kaymadan önce 50 ayrı dalda araştırma yapıldı. Bu araştırmalar sırasında sinemayı ciddi bir fırsat olarak gördük. Avrupa'da yılda 160 milyon kişi sinemaya gidiyor. Türkiye'de birkaç yıl önce 15 milyon kişiydi sinemaya gidenlerin toplamı. Şu anda 18 milyona çıktı. Ama çok kısa zamanda Avrupa'daki izleyici sayısını yakalamamız mümkün.
Türkler neden sinemaya gitmiyor?
- Birincisi Türk sineması yıllardır zayıf kaldı, belirli çerçevelerin dışına çıkamadı. İkincisi, sinema salonları çağın çok gerisindeydi. Üçüncüsü de dağıtım ve film getirme sıkıntıları vardı. Bir de dublaj olayı var. Altyazıyla büyük şehirlerde film gösterebilirsiniz, ama küçük şehirlerde dublaj şart.
Türkiye'deki film üretiminden umutlu musunuz?
- Biz bu sektöre girme kararı aldığımızda Türk filmi üretiminde ciddi bir patlama olacağını düşünüyorduk. Öyle de olmaya başladı. Kaliteli Türk filmleri yapıldığı zaman izleyici çekiyor.
Yabancı filmlerin Türkiye'ye kısa sürede gelmesi de seyirciyi çekmeye başladı sanırım.
- Yabancı filmler artık sadece ay farkıyla geliyor. Hatta Almanya'dan önce Türkiye'de vizyona giren filmler var. Dublaj sorunu da aşıldı artık.
Kanadalı ortağınız Cineplex Odeon'un dünyada Sony Retail Entertainment ile birleşmesi sizi nasıl etkileyecek?
- Transtürk, Cineplex Odeon'un master franchise'ı şu anda. Cineplex Odeon'un Sony'nin sinema salonları işleten şirketi Sony Retail Entertainment ile birleşmesi sonucu, Transtürk de Sony ile ortak oluyor. Sony, Cineplex'i alınca, Kuzey Amerika dışında da uluslararası operasyonlara başladı. İspanya, İtalya ve Macaristan'da ortaklıklar kurdu. Viyana ve Polonya'ya yatırım yapıyor. Türkiye'de de Cineplex Odeon'un master franchise'ı biziz. Bu birleşme sonrası Loews Cineplex Entertainment (LCE) adını alan şirket, master franchise'larını da ortaklıklara dönüştürüyor. Biz de bu operasyonla, LCE ile ortaklıkta son aşamaya geldik. Sony ile yüzde 50 ortak oluyoruz. Yeni kurulacak şirketin sorumlu olduğu ülkelere Türk Cumhuriyetleri de dahil.
Cineplex Odeon'u ilk açtığınızda beklediğinizi bulabildiniz mi?
- Geçen yıl mayıs ayında İstanbul'da Profilo'da ilk Cineplex Odeon tesisini açtık. Kanadalı eğlence devi Cineplex Odeon Corp.'un bölgedeki master franchise'ı olduk. İlk aylarda çok zorlandık. Profilo Alışveriş Merkezi yeniydi, biz yeniydik, Cineplex tanınmıyordu. Üstelik Dünya Kupası vardı. Ama dört ay sonra toparladık. İlk bir yılda öngördüğümüz rakamları yakaladık. 1160 koltuk kapasiteli 5 salonumuza toplam 385 bin kişi geldi. Bu yıl sonunda 500 bin kişiyi yakalayacağız. 1998 Eylül ayında yüzde 17-18 olan doluluk oranı ise bu yıl Eylül ayında yüzde 34-35'lere ulaştı.
Transtürk, sinemaya ne kadar yatırım yapmayı planlıyor?
- Profilo Alışveriş Merkezi'ndeki Cineplex Odeon Sinemaları, 2.5 milyon dolarlık bir yatırımla kuruldu. Bu tesis, 1163 oturma kapasitesine sahip 5 salondan oluşuyor. Ankara'da bu ay Migros Alışveriş Merkezi'nde açılacak Cineplex Odeon Sinemaları ise Türkiye'nin en büyük sinema tesisi. 6.5 milyon dolara mal olan bu sinema toplam 2344 koltuk ve on salondan oluşuyor. Imax salonu 3.5 milyon dolara, diğer salonlar 3 milyon dolara mal oldu. Üç boyutlu sinema yatırımı normalden on katı daha pahalı. Bilet fiyatlarını normal sinemadan yüzde 20 yüksek tutacağız. Transtürk olarak sinema sektörüne dört yıl içinde toplam 50 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz. 10-12 tane multiplex sinema tesisi kuracağız. Bu da 100 perde demek.
Yeni sinemalar için hangi şehirleri düşünüyorsunuz?
- İstanbul, Ankara ve İzmir öncelikli şehirlerimiz. Daha sonra üniversite şehirleri dediğimiz Samsun, Eskişehir ve Antalya'ya gitmek istiyoruz.
Yatırımları tamamladıktan sonra sinemadan ne kadar gelir bekliyor sunuz?
- Önümüzdeki dört yıl içinde sinema sektöründeki yatırımlarımızı tamamladıktan sonra yılda yaklaşık 70 milyon dolar ciro bekliyoruz.
MEHMET ALTIOKLAR
Transtürk Holding bünyesindeki Kültür ve Gösteri Merkezleri İşletmecilik ve Ticaret (KGM) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Altıoklar, 1962 Ordu doğumlu. Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra, İTÜ Bilgisayar Mühendisliği'ni bitirdi. Koç Üniversitesi'nde Executive MBA yaptı. İnternak Transtürk'de 1987'de Dış Ticaret Müdür Yardımcısı olarak çalışma hayatına atıldı. 1988-1989 yılları arasında Transtürk Holding'de Bilgi İşlem Müdürü, 1991-1993'de Plastaş Transtürk'de Sistem Ar-Ge Müdürü, 1993-1996 arasında Kalite Güvence Müdürü olarak çalıştı. 1996'da Transtürk Holding Toplam Kalite Koordinatörlüğü'nü üstlendi. Halen bu görevini sürdüren Mehmet Altıoklar, 1998'den bu yana da holding bünyesindeki Kültür ve Gösteri Merkezleri Yönetim Kurulu Üyesi. Uzun yıllar Galatasaray Basketbol Kulübü'nde profesyonel olarak basket oynayan Mehmet Altıoklar 10 kez milli takımda yer aldı.
7 katlı bina yüksekliğinde
üç boyutlu sinema: Imax
TRANSTÜRK bünyesindeki Cineplex Odeon Sinemaları İstanbul'dan sonra ikinci sinema kompleksini bu ay sonunda Ankara Migros Alışveriş Merkezi'nde açıyor. 6.5 milyon dolara mal olan Türkiye'nin en büyük sinema kompleksinde ilk kez özel gözlükle seyredilebilen ‘‘üç boyutlu sinema’’ Imax de yer alıyor. Yılda 350 bin ziyaretçinin beklendiği Ankara Imax'de geleneksel 35 mm. film karesinin on katı büyüklüğünde olan 15/70 film karesi, 7 katlı bir bina yüksekliğindeki dev perdeye yansıtılacak. Dünyanın en iyi film gösterim sistemi olan Imax teknolojisi, sinema tarihinin en büyük film karesini, mükemmel ses ve Rolling Loop projeksiyon sistemi ile birleştirerek, dev ekran üzerinde seyirciye sunuyor.
Paylaş