İstanbul’a 2 milyar dolar kazandırdık Açıkhava’yı açılır-kapanır yapalım
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
İSTANBUL, 2010’da yılda 100 kongre düzenleyerek, bu alanda ilk 5’e girmeyi hedefliyor. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nın işletmeci firması Uktaş’ın Genel Müdürü Orhan Sanus, "Lütfi Kırdar’da bugüne kadar yapılan kongrelerin İstanbul’a getirdiği gelir yaklaşık 2 milyar dolar" dedi. Sanus, Açıkhava’ya açılır-kapanır bir sistem yapılmasını da önerdi.
ON yıl önce uluslararası dev kongrelerin yapıldığı şehirler listesinde bile olmayan İstanbul, 2010’da yılda 100 kongre düzenleyerek, bu alanda ilk 5’e girmeyi hedefliyor. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nın işletmeci firması Uktaş’ın Genel Müdürü Orhan Sanus, 2009 yılında Su Forumu ve IMF gibi iki dev toplantıyı üstlenen İstanbul’un Kongre Vadisi Projesi’ni bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söylüyor. Proje, Harbiye’de Lütfi Kırdar’ın hemen alt caddesinde yer alan Açıkhava Tiyatrosu’nun üzerinin açılır-kapanır olmasını ve caddenin de tavanı camdan dev bir fuayeye dönüştürülmesini öngörüyor. On yıldır Lütfi Kırdar’ın Genel Müdürlüğü’nü yürüten Orhan Sanus ile İstanbul’un dünya kongre şehirleri arasındaki yerini ve Uktaş’ın planlarını konuştuk.
İstanbul dünyadaki kongre merkezleri içinde nerede?
- Şu anda İstanbul dünyadaki kongre şehirleri içinde 35’inci. 10 yıl önce bu listede yoktuk bile. 2010 yılında yılda 100 kongre yapılan bir şehir haline gelirsek bu bizi ilk 5’in içine sokar. Dünyada yılda 4 binin üzerinde uluslararası kongre düzenleniyor. İstanbul’un aldığı pay en iyi yılında 30. Muazzam bir pasta var ve biz yüzde 1’ini bile alamıyoruz.
Daha kaç kongre merkezine ihtiyaç olduğunu düşünüyorsunuz?
- Bu çok hassas bir denge. Kongre şehirleri olarak baktığımızda bir şehirdeki tam teşekküllü ve onbinlere hizmet veren kongre merkezi sayısı 2-3’ü geçmez. Bunlar da belli bir plan ve kontrol altında hizmet verir. Şu anda İstanbul’da yapımı süren ya da ihaleye çıkarılacak 4-5 kongre merkezi var. Dünyada bu kadar kongre merkezi olan şehir yok. Şu anda İstanbul yılda 30 kongre yapıyorsa, bir ya da iki yeni tam teşekküllü kongre merkeziyle rahatlıkla yılda 100 kongre yapılan bir şehir haline gelebilir.
On yıllık cironuz ne kadar oldu?
- Lütfi Kırdar çatısı altında salon kiralamaları, yiyecek-içecek gelirleri dahil yılda 15-16 milyon dolar ciro yapılıyor. On yıllık ciromuz 155 milyon dolar. Ama kongrelerde yapılan cirodan çok, kongrenin o şehire kazandırdığı katma değer önemli. Lütfi Kırdar’da bugüne kadar yapılan kongrelerin İstanbul’a getirdiği gelir yaklaşık 2 milyar dolar.
AÇIKHAVA’YI KIŞIN DA KULLANMALIYIZ
Bundan sonraki hedefleriniz neler?
- Bu şehrin dünyadaki kongre pastasından aldığı payı büyütmeliyiz. Bunun için de Kongre Vadisi Projesi’ni hayata geçirmemiz gerekiyor. Harbiye’de yine Lütfi Kırdar’ın yaptığı Açıkhava Tiyatrosu yılın 60-70 günü kullanılıyor, 300 günü boş. Şehrin en güzel yerinde, ama şehrin en atıl binası. Açıkhava’ya açılır-kapanır bir sistem yapılmasını, oturma ve ses düzeninin yenilenerek kışın da kullanılabilir hale gelmesini istiyoruz. Böyle bir sistemle birkaç dakika içinde üzeri açılıp kapanabilir. Yazın yine açık hava konserleri veya başka etkinlikler yapılabilir.
Bu projenin size katkısı ne olacak?
- İstanbul, şehrin ortasında, 5 yıldızlı otellere yürüme mesafesinde 6 bin kişilik bir mekana kavuşur. Lütfi Kırdar’ın kapasitesi ikiye katlanır. İstanbul 10 bin kişinin üzerindeki kongrelere ev sahipliği yapabilir.
CADDENİN ÜZERİ CAMLA KAPANACAK
Proje bugün hangi aşamada ve maliyeti ne olacak?
- Projeyi Kültür ve Turizm Bakanı’na anlattık, olumlu yaklaştı. Başbakan’a iletildi konu. Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bilgisi dahilinde proje yavaş yavaş yola çıkıyor. Lütfi Kırdar ile Açıkhava arasındaki caddenin araç trafiği tünelle alttan geçecek. Caddenin üzeri camla kapanacak. Cadde, dev bir fuaye ve sergi merkezi olacak. 20-25 milyon dolarlık bir proje. 9-10 ay içinde tamamlanması mümkün.
Kongre Vadisi Projesi gerçekleşebilecek mi?
- 2009’da İstanbul dünyanın en önemli organizasyonuna ev sahipliği yapacak. Dünya Su Forumu’na 25 bin, IMF’nin yıllık toplantısına 20-25 bin kişinin katılması bekleniyor. Nasıl ki Habitat’ın İstanbul’da yapılması kararlaştırılınca Lütfi Kırdar yapıldı, 2009’daki kongreler de Açıkhava Tiyatrosu’nun 12 ay hizmet verebilmesi için bahane olacak. İstanbul da bu işin birinci ligine çıkacak.
Lütfi Kırdar’ı Habitat sayesinde kazandık
Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ne zaman kuruldu?
- Bina, zamanın Büyükşehir Belediye Başkanı ve Valisi Lütfi Kırdar tarafından 1948’de Avrupa Güreş Şampiyonası için yapılmış. 90’ların başında İstanbul 1996’da yapılacak Habitat Kongresi’ni üstlendi. 25-30 bin kişi bekleniyordu, ama uluslarası bir kongre merkezi yoktu. İyice eskiyen bina 43 milyon dolarlık yatırımla uluslararası kongre merkezine çevrildi. Bina, Büyükşehir Belediyesi’ne ait. 49 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Bakanlık da 25 yıllığına Uktaş’a kiraladı. Uktaş’ın yüzde 25’i bakanlığa ait, yüzde 75’i özel sektörün. Toplam 104 ortaklı konsorsiyum.
Bir delege ortalama 800-900 Euro getirir
Bir kongre delegesi kaldığı şehirde ortalama ne kadar para harcar?
- Normal bir turiste göre kongre turistinin getirisi çok daha fazladır. Turistler 20 YTL’ye herşey dahil konaklayabiliyor. Kongre delegesi ise KDV hariç 200 Euro otel parası öder. Sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği, kongre kayıt bedeliyle en az 400 Euro bırakır. Ayrıca gelir düzeyi üst düzey insanlardan oluşan katılımcılar kendileri de şehirde 400-500 Euro harcar. Bir kongre delegesi gittiği şehire ortalama 800-900 Euro bırakır.
Yılda ortalama 350 bin kişi ağırlıyoruz
Lütfi Kırdar’da yılda kaç kongre yapıyor, kaç kişi ağırlıyorsunuz?
- Bu yıl 29 ulusal ve uluslararası kongreye ev sahipliği yaptık. Yılda ortalama 20 kongreye, 17-18 fuara ev sahipliği yapıyoruz. Uluslararası kongrelerde 2006’da 40 bin kişi ağırladık. Ulusal fuarlarda bu sayı 250 bin. Özel organizasyonları da alırsak yılda 350 bin kişiyi ağırlıyoruz.
2007’nin nasıl geçmesini bekliyorsunuz?
- 2007 uluslararası kongreler açısından iyi bir yıl olmayacak. Çünkü, 2007’deki kongrelerin şehir seçimleri 2003’de yapıldı. O yıl da Türkiye’de Sinagog bombalamaları gibi birçok tatsız olay yaşandı.
ORHAN SANUS
UKTAŞ Genel Müdürü Orhan Sanus, 1963 İstanbul doğumlu. Saint Joseph Fransız Erkek Lisesi’nin ardından Fransa’da Nice Üniversitesi Ekonomi bilimlerini bitirdi. Otelcilik kariyerine,1988’de Fransa’nın dünyaca ünlü otel zinciri Le Meridien’de başladı. Daha sonra Merit International ve Swissotel’de üst düzey yöneticilik yaptı. 1996’da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda Satış ve Pazarlama Direktörü olarak göreve başladı. 1999’dan bu yana İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi’nin işletmecisi Uktaş’ın Genel Müdürü. Aynı zamanda Dünya Kongre ve Toplantı Birliği (ICCA) bünyesindeki Akdeniz Ülkeleri Yürütme Kurulu Üyesi.