Çalışan anneler için okul öneriniz var mı?

İstanbul’da çalışan anne ve babaların çocuklarının öğrenim gördüğü 19 Etüt ve Beslenme İlköğretim Okulu, 4+4+4 sisteminin mağduru oldu. Bu okullarda öğrenim gören 20 bine yakın öğrenci yetkililere göre durumdan etkilenmeyecek ama bu okullara kayıt olacak öğrencilerin ve ailelerin önünde büyük bir engel olacak.

Haberin Devamı

Malum bu okullar çalışan ailelerin imdadına yetişen iyi kurumlardı. Kur'a çekilişi ile öğrenci alıyordu. Bu yıl da birkaç gün öncesine kadar her şey yolundaydı. Kur'a için ücretler bankalara yatırıldı, belgeler toplandı, ön kayıtlar yapıldı ve kur'a günü beklenmeye başladı. Kur'alar 20 Haziran'da çekilecekti. Ancak, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü kur'aları erteledi. Ve sonunda acı gerçeği açıkladı. Bu okullar yeni sistem için ilk ve ortaokul olacaklardı.

İstanbul gibi büyükşehirlerde tüm gün eğitim verecek okullara ihtiyaç varken ve üstelik bunların sayısının arttırılması gerekirken neden sistemin kurbanı olup, iyi giden bir çalışmayı bozdular anlamakta zorlanıyorum. "Eğitimde fırsat eşitliği" gerekçesini ise söylenmemiş sayıyorum. Bu çocuklar anneleri tarafından sabah 09.00'da okula bırakılıp, akşam 18.00'e kadar ödevleri yapılıp, yemekleri verilip, devlet güvencesinde eğitimlerini sürdürüyorlardı. Üstelik iyi de eğitim veriyorlardı. Şimdi biri gelsin bana bunu açıklasın. Neden bu okullar kapatılmak isteniyor? Çalışan annelere böyle mi destek veriliyor.

 *

Okulda Üniversite

Haberin Devamı

Türkiye’de öğretmen yetiştirme konusunda 20 yıldır sorun yaşanıyor. Akademi ile uygulamanın birbirinden kopuk olması her zaman eleştiriliyor. Öğretmeni yetiştiren (YÖK) kurumla, öğretmeni atayanın (MEB) birbirinden farklı ve bugüne kadar kopuk olması da bu sorunları daha da büyütüyor.

Bahçeşehir Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi'ne 2012-2013'te öğrenci almaya başlayacak. Farklı bir kavram ve modelle açılacak fakülte öncesi üniversiteye özellikle yurtdışından birçok akademisyen gelerek eğitim veriyor. "Okulda Üniversite" konseptini benimseyen fakülte dünyanın en saygın üniversitelerinden akademisyenlerle işbirliği de yapıyor. İşbirliği yapılan New York Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Mary Brabeck, Washingiton Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Tom Strikus ve California Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Jane Close Conely ile geçtiğimiz hafta biraraya geldim.

Onlarla dünyadaki modeller üzerine konuştuk. İşte onlardan bazı ipuçları:

Haberin Devamı

Prof. Dr. Mary Brabeck (New York Üniversitesi): Öğretmenle ilgili ABD'de ciddi sorunlar yaşıyoruz. Öğretmenin toplumda bizde de itibarı yok. Kalite sorunu da ayrı mesele. Öğretmen kalitesi her toplumda tartışılıyor, ama önemli olan öğretmen yetiştiren fakültelere başarılı, zeki ve istekli öğrencileri çekmektir. Zaten sonuç olarak öğrencinin öğretmenden neyi , ne kadar aldığı en önemli unsurdur.

Prof. Dr. Tom Strikus (Washington Üniversitesi): Uygulama ve Bilim arasındaki köprüyü kurmak gerekir. ABD'ye baktığınız zaman ülkemizdeki potansiyel gençliğin önemi ortaya çıkar. Yerel problemlere uluslarası çözümler bulmalıyız. Öğretmen eğitiminde pedagoji çok önemlidir. Öğretmen öğrenci pratiği gerekli. İyi soru sormak, zengin bir tartışma ortamı yaratmak.

Haberin Devamı

Prof.Dr. Jane Close Conoley (California Üniversitesi): Sağlıklı olarak eğitimin gerçekleşebilmesi ve öğrenci davranışlarının gelişimi için öğretmenlerin pedagojik ve uygulamalı eğitim alması önemlidir. Eğitimciler seçilmiş olmalıdır.

*

Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi Özel Sektör Gönüllüleri Derneği'ne emanet

Koç Holding 2006 yılından bu yana yürüttüğü Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi'ni Özel Sektör Gönüllüleri Derneği'ne emanet etti. Koç Topluluğu şirketlerinde görev yapan 350 çalışanın gönüllü desteği ile bugüne kadar uygulanan 'Meslek Lisesi Koçları Programı' iş dünyasına devroldu. 21 Şirket bu programı ilk aşamada uygulayacağını taahhüt etti. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, "Bugün iş dünyasının önde gelen birçok şirketi, meslek lisesi öğrencileri için çok önemli bir Gönüllülük Seferberliği başlatıyor" dedi.

Haberin Devamı

Bilim İlaç, Borusan Holding, Boyner Holding, Brisa, Cargill, Çimsa, Doğan TV, Enerjisa, Eureko, Finansbank, Garanti Bankası, HP, Kadıköy Şifa Sağlık Grubu, Olmuksa, Organik Kimya, PepsiCo, Pirelli, PwC, Roche, TEB, Viko'nun olduğu şirketler adına bir konuşma yapan Özel Sektör Gönüllüleri Derneği Başkanı Agah Uğur, "Meslek liselerinde koçluk çalışmasının bizim üye şirketlerimiz arasında yaygınlaştırılması için bir adım atıyoruz. Bu program bir yandan öğrencilerin yetkinliklerinin gelişimini, bir yandan da çalışanların kendilerini geliştirme fırsatı bulmalarına destek verecek" dedi.

Yazarın Tüm Yazıları