Paylaş
Eğitimde sorun çok büyük olduğu ve göreve geldiği andan itibaren herkese bugünü tarih olarak gösterdiği için Bakan Selçuk’tan beklenti çok fazla. Başta veli ve öğrenciler olmak üzere öğretmen, okul yöneticisi ve hatta siyasetçilerin vizyon beklentisi yüksek. Bakalım, bugün Bakan Selçuk bu beklentilere nasıl yanıt verecek.
İşte veli, öğrenci, öğretmen ve okul yöneticilerinin sıkıntıları ve buna yönelik beklentileri:
VELİ VE ÖĞRENCİLER: Sınav baskısı var. Sınavlar yerleştirmelerde kullanıldığı için özellikle ortaokul ve lise son sınıflarda öğrenciler, sınava hazırlıkla bu süreci geçiriyor. Sanat ve spor etkinlikleri yapılamıyor, bu alanda başarılı olanlar da iyi bir okula yerleşmek için yetenekli oldukları konuda çalışmayı bir süreliğine ya da tamamen bırakmak zorunda kalıyor. Pek de iyi işlemeyen bir yerleştirme sistemi nedeniyle binlerce öğrenci istemedikleri okul türüne yerleşiyor, bir süre sonra da okul terki artıyor. Yabancı dil öğrenme konusunda hâlâ yol alamadık. Okullarda laboratuvar, spor salonu, kütüphane gibi mekânlar yetersiz ya da hiç yok. Tekli eğitime geçildiği için okulların birçoğunda yemek yapılmıyor, özellikle yoksul semtlerdeki okullarda öğrencilerin beslenememe sorunu var. Okul güvenliği hâlâ sağlanamadı. Taciz ve akran şiddeti gün geçtikçe artıyor. Müfredatın güncellenmemesi en önemli sorunların başında geliyor. Özellikle son sınıflarda olanlar, sınava girecekleri sene yapılan müfredat ve yöntem değişikliklerinden şikâyetçi. Dershaneler kapatıldıklarını ‘hissettirmedikleri’ için sınav hazırlığında buraların kapısını çalan aileler bütçelerinin üzerinde paralar ödemek zorunda kalıyor.
ÖĞRETMENLER: Çalışma şartlarının ve toplumdaki statülerinin yükseltilmesini bekliyorlar. Sürekli ‘rotasyon’ söylentilerinden rahatsızlar. Norm kadro da onları huzursuz ediyor. Ücret düşüklüğü yıllardır çözülemeyen sorun. ‘Başöğretmenlik’ gibi ünvanların farklı ücret uygulamaları, meslektaşlar arasında çatışma nedeni oldu. Ek görevlendirmede düzensizlikler yaşanıyor. Alan değişikliğinde sıkıntılar devam ediyor. Atama, terfi işlemlerinde sözlü sınavlarla ilgili şikâyetler sürekli artıyor. Hizmetiçi eğitimler verimli değil. Kalabalık sınıflar öğretmenleri sıkıntıya sokuyor. Hâlâ büyük bölümü ek iş yapmak zorunda kalıyor. Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlik diye statülere ayrılması, onları rahatsız ediyor. Devlete girmek için yıllardır bekleyen ‘atanamayan öğretmenler’ sıkıntısı henüz çözülemedi.
OKUL VE İL, İLÇE MÜDÜRLERİ: Resmi yazışmalara geç cevap veriliyor. Bazen hiç yanıt alınamıyor. Amirlerine ulaşamıyorlar. Özellikle sendika ve yerel siyasetin müdahalesinden huzursuzlar. Meslek liselerinde iş güvenliği veya staj sorunu yaşanıyor. Bu okullarda bulunan eski makinelerde yaşanan iş kazalarından öğretmen ve okul müdürleri sorumlu tutuluyor. Okulların güvenliğini ve hijyenini sağlamak için gerekli personel alımında sıkıntılar var. Sık sık mevzuat değişikliği nedeniyle okul yöneticileri şikâyetçi.
Paylaş