Nur Hande Başpınar

Bir Ankara cımbızcısı

7 Ocak 2018
Twitter’da, Feyzullah Çınar’ın Kurtuluş Parkı’nda kalp krizi geçirdiği bankın, Orhan Veli’nin istifa ettiği odanın, Hakan Günday’ın uyuduğu Meclis Parkı kuytusunun peşinde bir isim var, Ankara Cımbızcısı.

Geçtiğimiz aylarda sosyal medyaya ‘Merhaba’ diyen çiçeği burnunda cımbızcının paylaştığı kareler arasında, Büklüm Sokak’ta Aziz Nesin’in yaşadığı evin fotoğrafı da yer alıyor.
@ankaracimbizi, fotoğrafı, “Büklüm Sokak’taki bu apartmanda Aziz Nesin yaşamıştır. Halen eşyalı kiralık verilir ve gelir vakfa gider. Sağdaki ağacın altındaki daire” notuyla paylaşmış. Bir diğer karede ise Güvenpark’taki muz ağaçları yer alıyor. Fotoğrafa, “Bozkırın göbeğinde muz ağaçları. Arkada Kızılay binası görülüyor, misafir oldukları her halinden belli olan muz ağaçlarıysa Güvenpark’ta. 1970’ler” notu düşülmüş.
Takipçilerini insanlığın geçer akçe olduğu zamanlara ışınlayan Ankara Cımbızcısı’nın paylaştığı, ‘Kayıp dolma kalem’ başlıklı, 1950 yılına ait gazete kupüründe ise, Çankaya’da altın dolma kalemini kaybeden bir vatandaşın satırları yer alıyor. ‘Tavuk sahiplerinin nazarı dikkatine’ başlıklı bir diğer kupürde ise şunlar belirtilmiş:

SEN SUÇLUSUN GAZOZCU ŞERİF

“Yenişehir’de caddelerde başıboş tavukların dolaştığı görülmektedir. Bu kabil başıboş görülen hayvanların toplattırılacağı ve zuhur edecek sahipleri hakkında kanunî takibat yapılacağı ilan olunur.”
8 Haziran 1935 tarihli Ulus Gazetesi’nde yer alan Ankara Belediye Reisliği ilanında ise, cezalandırılan esnaf listelenmiş. Kupürü paylaşan cımbızcı, “Çocuk Sarayı Caddesi’nde bozuk gazoz çıkaran Gazozcu Şerif, en çok sen suçlusun” derken, @AnkaraApartman, Çocuk Sarayı Caddesi’nin şimdiki Anafartalar Caddesi olduğu bilgisini vermiş.

Yazının Devamını Oku

2017, hepimize özür borçlusun

31 Aralık 2017
Yeni yıla saatler kaldı. Sosyal medya kullanıcıları 2017’den şikâyetçi. 2018’den ise kimsenin umudu yok.

Twitter’daki yeni yıl mesajları hayal kırıklıklarıyla dolu. Tek umut kırıntısı ise, 2017’nin giderayak bir güzellik yapması ihtimali. Öte yandan yeni yıla girmek istemeyen de var, 2018’in fragmanını görmeyi talep eden de. 2017’nin yıkıp geçtiğini ve insanlara bir özür borçlu olduğunu belirten Twitter kullanıcılarının tespitleri ise şunlar:
@mOguzApul Ulan 2017 90+3’te yap güzelliğini.
@yarenagrali 2017 büyük bi özür borçlusun bence bana.
@hacer_yesilyurt 2017 biraz şerefin varsa bitmeden yüzümü güldürürsün.
@forzapelops Ben 2017 yılından bişey anlamadım o yüzden 2018 yerine 2017-S gibi bişeyler yapamaz mıyız?
@melovic52 Ben 2017 olsam herkesten tek tek özür dilerim.
@saddstory 2017 çok uzadın 5 aydır aralık ayındayız.

Yazının Devamını Oku

Kız kardeşlerin sesini duysun

24 Aralık 2017
Bir kadın düşünün, sokakta müzik dinlerken kendini güvende hissetmediğinden kulaklığının birini takmıyor, cebinde çakı ve biber gazı taşıyor.

Bir gözü olası belaları, diğeriyse başına bir şey gelmesi halinde kaçabileceği yerleri tarıyor. Evine gittiğinde bile kendini güvende hissedemiyor. Kapı çaldığında ‘Ben bakarım’ diye bağırarak yalnızlığını saklamaya çalışıyor, verdiği yemek siparişi geldiğinde bomboş eve ‘Siparişler geldi’ diye sesleniyor. Sırf kendini biraz daha güvende hissedebilmek için tırnaklarını uzatıyor, ruhunda taşıdığı ağır yükler yetmezmiş gibi, kendini koruyabilmek için çantasında da ağır şeyler taşıyor. Bunlar, @busesese’nin “Sizi çok üzen ‘kadınca önlem’iniz ne? Benim geç saatlerde sokakta yürürken yolun en ortasından yürümek. Kolayca bir bahçeye, bir apartmana sokamasınlar diye” tweet’ine gelen yanıtların sadece ufak bir kısmı. Çoğu zaman kimselere anlatamadığımız acı deneyimlerimiz ve bu yaşanmışlıklardan doğan tedbirlerimiz var. Hikâyelerimizi konuşmak, anlatmak zor fakat gerekli. Çünkü kadın olmak meşakkatli, yükümüz ağır.

DERİN YARALAR KALEME ALINDI

Sevilen sanatçı Haluk Levent’in girişimleriyle kurulan Anadolu Halk ve Barış Platformu (AHBAP) Ankara’nın kadınları, bu yükü hafifletmek amacıyla geçtiğimiz hafta bir çalışmaya imza attı. Kadınlar, düzenlenen etkinlikte, yaşadıkları taciz, tecavüz, şiddet, aşağılama gibi olayları kaleme aldı. Derin yaralar bırakan yaşanmışlıklar bir kutuda birikti. Ardından kutudan alınan hikâyeler okundu. Katılımcılar, anlatılan hikâyenin kime ait olduğunu bilmeden çözüm önerilerini paylaştı, herkes birbirine yalnız olmadığını hissettirerek destek oldu. @ahbapank_kadin, Twitter hesabından etkinlikle ilgili özetle şunları söyledi:
“Amaçlarımızdan biri, utanması gereken karşıdaki olmasına rağmen kendi utandığı için yaşadıklarını kimseye anlatamayan ve yalnızlaşan arkadaşlarımızın bizlere dolaylı olarak anlatmasını sağlamaktı. Daha önce bunları yaşamamış arkadaşlarımızı bilinçlendirmek, en önemlisi birbirimize destek olarak ne kadar güçlü olduğumuzu görmek istedik. Programımız toplantı değil de sohbet havasında geçti. Aldığımız geri dönüşlerle amaçlarımıza ulaştığımızı düşünüyoruz.”

TACİZE NE TEPKİ VERDİNİZ

Etkinlik bugün ikinci kez gerçekleştirilecek ve bu kez erkeklerin katılımına da açık olacak. Kadınlar, başlarından geçen taciz, tecavüz, şiddet gibi olayları kâğıda dökecek. İzni olan katılımcıların yazdıkları etkinlikte okunacak. Ekip, erkek katılımcıların ise etkinliğe katılmadan önce şu soruları detaylı şekilde bir kâğıda yazarak cevaplamasını istiyor: “Tacize, şiddete uğrayan bir kadın gördünüz mü? Tepki verdiniz mi? Nasıl tepki verdiniz?”

Yazının Devamını Oku

Drakula kütüğünü Ankara'ya aldırmış

17 Aralık 2017
Ankara ve sosyal medya geçtiğimiz günlerde yoğun sisin etkisi altında kaldı. Kentte trafik tehlikeli bir hal aldı ve aksadı, uçaklar rötar yaptı, moraller bozuldu.

“Teşbihte hata olmaz” diyen Twitter kullanıcıları ise sosyal medyada ilk sırada yer aldı. @iridescxnts, “Ankara zaten kocaman bi nargile kafe gibiydi, şimdi sis yüzünden tam benzemiş” derken, diğer yorumlar şunlar oldu:
@Muktesid Ankara’da bugün Sırlar Dünyası/Kalp gözü havası var.
@nubibubii Gidemde patronus büyüsü öğrenem birazdan ruh emiciler ele geçirecek Ankara’yı.
@duygumsanli #ankara #akyurt’da öyle bir #sis varki sabahtan beri, kendinizi Alacakaranlık Kuşağı’nda hissediyorsunuz.
@pnrrcnd Mordor hakimiyetine mi girdik bu nasıl sis?
@islakmeseodunu 100. Yıl’da bi sis var, sanırsın Drakula kütüğü buraya aldırmış.
@Bomontioglu Ne sis var arkadaş. Sanki Frodo ile Hüküm Dağı’na gidiyorum.

Yazının Devamını Oku

T-Rex Mahallesi sakinleri şaşkın

3 Aralık 2017
Geçtiğimiz hafta, önce AOÇ Kavşağı’ndaki dinozor maketi, sonra Kızılay’daki lale figürlü aydınlatma ve ardından Esenboğa Havalimanı Yolu üzerindeki futbolcu ile kaleci heykelleri kaldırıldı.

Dinozor maketinin vinç yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldığı anlar Twitter’da büyük bir hızla paylaşılırken, @mkamilozkan, “Aşağı T-Rex Mahallesi sakinleri şaşkın... Ankara’daki dinozor maketi kaldırıldı” dedi. @mhmmtaltindal paylaştığı fotoğrafa, “Yanlış park eden dinozor otoparka çekilirken” notunu düşerken, sosyal medya kullanıcıları şu yorumları yaptı:
@dnzbkmdrg Yavru dinozor anne iş makinesinin yardımıyla ilk adımlarını attı. Yürüyüş sonrası açıklamada ‘Bu adımlar benim için küçük ama dünya için büyük‘ dedi.
@Eceakyol Dinozor maketini ben alabilirmiyim çocuğun odasına koyarım. @ankarabld
@hardalname_ Ankara sokaklarında terör estiren dinozor zabıta ekipleri tarafından kontrol altına alındı.
@dvrmcmn Dinozorların nesli pahalı oldukları için tükendi.

JURASSIC PARK GİBİ ŞEHİR

@vedataydemir

Yazının Devamını Oku

'Karton Bardak'tan sanatsal dokunuş

26 Kasım 2017
Emre Türk, namıdiğer Karton Bardak... Onu, kartonbardak.tumblr.com adresindeki, yaklaşık altı yıl öncesine ait ilk paylaşımlarından tanıyorum. Sosyal medyanın dutluk olduğu yıllardan bu yana da Instagram’da takip ediyorum.

‘Karton Bardak’ ismi, çizim konusunda herhangi bir eğitimi bulunmayan, fakat bana göre başarılı bir çizer olan Emre Türk’ün, karton kahve bardaklarına yaptığı çizimlerden geliyor.
Aynı zamanda inşaat mühendisi olan sanatçının ilgi çekici çizimlerinden nasibini alan ise yalnızca karton bardaklar değil. Defterleri dolduran çizimler bazen bir ayakkabıyı, tişörtü, bazen de gözlük çerçevesini süslüyor. Kullandığı malzemelerde sınır tanımayan Karton Bardak, kimi zaman tabakta kalan ketçapla bir otoportre çiziyor, kimi zamansa bir sonbahar yaprağında ya da muz kabuğunda bir karakter yaratıyor.

KALİTE KONTROL DENEYİ

Geçmişte, çizdiği kitap ayraçlarını sürpriz olarak metro koltuklarına bırakan Karton Bardak, yaşadıklarını, ‘Kalite kontrol deneyi’ başlığıyla şöyle anlatmış:
“Ayracımı boş koltuklardan birine bırakıp onu görebileceğim başka bir koltuğa yerleşerek avımı bekliyorum. Son deneyimi yaparken 30 yaşlarında bir adam gelip 2-3 koltuk ötesine oturdu. Ben kitap okuyor gibi yaparken etrafına bakınmaya başlayıp ayracı fark etti, oturduğu yerden uzanarak aldı ve uzun uzun inceledi. Bence ayraç olduğunu anlamadı ama telefonuyla uzun bi mesaj trafiği yaşadıktan sonra ayracı montunun cebine yerleştirdi. Böylece başarılı bir deney sonrasında günüm biraz daha güzel geçti.”

METRO GÜNLÜKLERİ

Yazının Devamını Oku

Twitter'da gece analizi

19 Kasım 2017
Kentlinin, geçtiğimiz hafta Twitter’da yapılan ankette, toplu taşımada en büyük eksiklik olarak gece ulaşımını göstermesinin ardından, Ankara’da 24 saat ulaşım başladı.

 

@lavarlaa’nın yaptığı ankete 2 bin 479 kişi katılmış, katılımcıların yüzde 62’si, “Sizce Ankara’da bu sorunlardan hangisine öncelik verilmeli” sorusuna ‘Erken saatte biten ulaşım’ yanıtını vermişti. Cuma günü başlayan gece ulaşımının ardından Twitter kullanıcıları, 140 karakter sınırının 280’e ulaşmasının verdiği yetkiye dayanarak aldı sazı eline:
@bisaniyebaksana Ankara’da 24 saat ulaşım başlıyormuş hemen yaz gelsin lütfen.
@bendivayim Başkentte yaşıyoruz ve 24 saat ulaşım geldi diye seviniyoruz?
@unsrf Ankara’da 24 saat ulaşım iyi güzel hoş da peki ya insanlara bedeli ne olucak? Umarım sadece uygulama gelir zam gelmez..
@Lovaigina 24 saat ulaşım geliyormuş kızlar cidden rahat rahat kullanabileceğine inanıyor mu? Erkeklere hayırlı olsun.
@lalunee24 Ankara’da 24 saat ulaşım olmasına sevinir hale gelmişiz. Esasında olması gereken buydu.

Yazının Devamını Oku

Sosyal medyanın trafikle imtihanı

12 Kasım 2017
Alternatif Ankara hayatının takipçisi @lavarlaa, geçtiğimiz günlerde twitter hesabından yaptığı anketle, kentliye, “Sizce Ankara’da bu sorunlardan hangisine öncelik verilmeli” diye sordu.

2 bin 479 kişi oy kullanırken, yüzde 62’yle ‘Erken saatte biten ulaşım’ ilk sırada yer aldı. Katılımcıların yüzde 27’si ‘Verimsiz ulaşım ağı’, yüzde 6’sı ‘Yağmurda tıkanan trafik’, yüzde 5’i ise ‘Kaldırıma park edilmesi’ seçeneklerini işaretledi. ‘E) Hepsi’ demek istediğini haykıran sosyal medya kullanıcıları, şu yorumları yaptı:
@bytheginger 5. şık olarak: yürüyen merdivenin sol tarafında hareketsiz duran vatandaş problemi.
@maliacikbas Bunların hepsi birbiriyle ilintili olduğundan E) Hepsi.
@icimozdemir 11.30’da hayat mı biter? Lütfen şu ulaşım saatleri esnesin.
@farukbolluk Havaalanına metro yok! Metro ağı kesinlikle büyütülmeli. Ayrıca, EGO seferleri geç saatlerde de devam etmeli.
@serenaydilmen Hepsi diyemiyor muyuz ya?
@mazvarasben Belediyenin özel taşıma araçlarından çıkan karaduman.

Yazının Devamını Oku