Paylaş
16 Nisan’da ilk maaşlardan yapılan kesinti ile birlikte tüm memurlar sisteme girdi. 45 yaş altı 1 milyon 378 bin memur, otomatik BES’e katılırken, sadece yüzde 3.5’i cayma hakkını kullanarak çıktı.
45 yaş altı tüm çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) girmesine imkan tanıyan otomatik katılım, 1 Ocak’ta başladı. Uygulama 12 milyona yakın kişiyi kapsadığından, tüm çalışanların da aynı anda sisteme girmesi zor olacağından, kademeli geçiş uygulandı ve ilk olarak 1 Ocak’ta, 1.000 ve üzeri çalışanı olan işletmelerden başlandı. Bu kapsamda özel sektörde çalışan 1.8 milyon kişi, otomatik BES’e giriş yaptı, ancak bunun 1.1 milyonu ayrılırken, 700 bine yakın kişi de sistemde kalıp, tasarrufu tercih etti.
Otomatik katılımda; üniversitelerden yargıya, silahlı kuvvetlerden merkezi yönetime kadar tüm kamu çalışanlarını kapsayan ikinci etap ise 1 Nisan’da başladı. Sisteme 45 yaş altı kaç memurun gireceği, kaçının sistemde kalacağı merak konusuydu. Memurlar her ayın 15’inde maaşlarını aldıklarından otomatik BES’e giriş de 16 Nisan’da başladı ve tüm memurlar sisteme giriş yaptı.
104 MİLYON TL KESİLDİ
Kamuda çalışan 45 yaş altı 1 milyon 378 bin 618 memur, bireysel emeklilik sistemine katıldı. Bir hafta içinde de girenlerin 47 bin 831’i cayma hakkını kullanarak, sistemden çıktı. Yaşanan bazı aksaklıklar nedeniyle önümüzdeki günlerde 248 bin kamu çalışanın daha otomatik katılıma girmesi bekleniyor. Böylece toplam 1.6 milyon memurun tamamı sisteme dahil edilmiş olacak.
Otomatik BES kapsamında her ay memurların maaşlarından prime esas kazanç üzerinden, yani brüt kazanç üzerinden, yüzde 3 kesinti yapılacak. Nitekim 16 Nisan’da ilk kesintiler yapılıp, BES’e aktarıldı. Sisteme giriş yapan 1.3 milyon çalışanın maaşından toplam 104 milyon 529 bin liralık kesinti yapıldı ki; bu da, çalışan başına ödenen ortalama BES katkısının 76 lira olduğu anlamına geliyor.
CAYMA ORANI DÜŞÜK
Şu bilgiyi de paylaşayım. 1 Ocak-31 Mart arasında, özel sektörde 1.000 ve üzeri çalışanı olan işletmelerde 1.8 milyon kişi otomatik katılıma girmiş, ancak yüzde 70’e yakını cayma hakkını kullanarak, sistemden çıkmıştı. Çıkanların yüzde 50’i ise cayma hakkını, sisteme girdiklerinin ilk haftası kullanmışlardı. Kamu çalışanlarında ise girişlerin üzerinden 10 gün geçmesine rağmen cayma hakkını kullanarak çıkanların oranı sadece yüzde 3.5. Görünen o ki, memurlarda, tasarruf eğilimi, özel sektöre göre daha fazla.
SİSTEME GİREN MEMURLARIN PROFİLİ
- Kamuda çalışanların 1 milyon 378 bini sisteme giriş yaptı.
- 248 bin memurun daha girmesi bekleniyor.
- Sisteme girenlerin maaşlarında 104,5 milyon TL kesilerek, BES’e aktarıldı.
- Çalışan başına BES’e ödenen ortalama katkı payı tutarı 76 lira oldu.
- Girenlerin yüzde 93’ünün maaşından 55 ila 100 lira kesinti yapıldı.
- Sisteme girenlerin 95.795’i 25 yaş altı çalışanlar. Yüzde 2.4’ü cayma hakkını kullandı.
- Girenlerin 674.912’si 25-34 yaş arası memurlar. Yüzde 3.4’ü çıktı.
- Girenlerin 602.777’si 35-44 yaş arası çalışanlar. Yüzde 3.6’sı cayma hakkını kullandı.
TARIM İŞÇİLERİ İÇİN ÖZEL BÜRO
İLLERDE, mevsimlik tarım işçileri büroları kurulacak. Başbakanlıktan yayımlanan genelge ile illerde, valilikler bünyesinde, tarım işçileri için büro kurulmasının önü açıldı.
Bürolar, tarım işçilerinin çalışma şartları, alınacak tedbirler gibi konuları düzenleyecek ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde büroları izleyecek. Bürolara ödenek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ayrılacak. Tedbirlerin uygulanması sırasında, büroların, yetersiz kalması halinde gerekli olan insan kaynağı, kamu ihale mevzuatı hükümlerine uygun olarak hizmet alımı ile sağlanacak.
Bürolarda, o ilde bulunan üniversitelerde çalışan öğretim üyeleri ve görevlileri valiler tarafından görevlendirilebilecek.
Öte yandan, mevsimlik tarım işçileri bürolarının faaliyetlerini geçekleştirmek için bakanlıktan gönderilen ödenekten, üniversiteler ve başvuru tarihi itibarıyla en az üç yıldır faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşlarının mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik projelerine de sağlanacak.
Genelgeye göre, kurulacak bürolar, hiçbir taşınmaz ve iş makinesi satın alamayacak, sadece şoförlü araç kiralama hizmeti satın alınabilecek.
Paylaş