Paylaş
Cevap: Bu konuda iş kanunda bir madde olmadığı ve yargı kararı da olmadığı için kısa çalışma süresinin kıdem tazminatı hesaplamasında dikkate alınmayacağı yönünde görüş ağırlık basıyor. Sadece geçmişte Yargıtay’ın kısa çalışma süresinin tamamı için kıdem alınacağı yönünde bir kararı var ama bu salgın dönemini kapsamıyor. Buradan yola çıkarsak kısa çalışmada geçirdiğiniz süre kıdemden sayılmayacak.
18 YAŞ ÖNCESİ EMEKLİLİKTEN SAYILMAZ
Soru: 1973 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1986. 6000 günden fazla günüm var. 25 yıllık sigortalılık süresi 18 yaşından sonra mı, önce mi başlıyor? Mehmet S.
Cevap: 1986’da işe giriş yaşınız 13. 18 yaşından önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olanların sigortalılıkları 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul ediliyor. Ancak 18 yaş öncesi prim gün sayısı emeklilik hesabındaki prim gün sayısına eklenir, sigortalılık süresi ise 18 yaşını doldurduğunuz tarih olarak ele alınır. Bu durumda sigorta başlangıcınız 1986 değil, 1991 yılı olacak. 25 yıl çalışıp, 53 yaşında emekli olacaksınız demektir. Prim gün sayısı açısından ise sorununuz bulunmuyor.
İŞ GÖREMEZLİK İÇİN RAPOR PARASI ÖDENİR
Soru: Emekliyim ve özel müşavirlik şirketinin şantiyesinde mimar olarak çalışmaktayım. Aldığımız iş göremezlik raporları sonucu işe gidemediğimiz günlerin parası aylıklarımızdan kesilmekte. Bu yasal mıdır? Serhat A.
Cevap: Yasal bir uygulama. Raporlu olunan sürenin üç gününden itibaren geçen günler işveren tarafından maaştan kesilir. Ancak emekli olanlar da geçici iş göremezlik raporları için SGK’dan rapor parası alabiliyor.
YETİM AYLIĞINA BAŞVURAMAZSINIZ
Soru: Kanser nedeniyle 16 yıl üzerinden malulen emekliye ayırdılar. Babamdan dolayı yetim aylığı alabilir miyim? Yüzde 90 engelliyim. Mesut K.
Cevap: Yetim aylığı alabilmeniz için hem malullük hem de muhtaçlık şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekiyor. Eğer muhtaçlık sınırının altında maaş alıyorsanız bunu belgelemeniz halinde yetim aylığı için de başvurabilirsiniz. Ancak malullük aylığınız muhtaçlık sınırının üstündeyse yetim aylığı alamazsınız.
TAZMİNAT ALABİLİRSİNİZ
Soru: 1998 başlangıç tarihli yedek subaylık görevimden 450 gün primim var. 2000’de 4/a olarak işe başladım ve 6812 günüm var. 1974 doğumluyum. Çalışmakta olduğum işyerimden kıdem tazminatı alarak ayrılma hakkım var mı?
Cevap: İlk kez sigortalı olduğu tarih 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar 15 yılı doldurup, 3 bin 600 prim gün sayısını tamamladıklarında kıdem tazminatı alabiliyorlar. Şartlarınız bunu sağlıyor. Bu durumda tazminatını alabilirsiniz.
Paylaş