EYT'de merak edilen sorular: Prim borcu olan EYT’den yararlanamaz

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme yasalaşır yasalaşmaz SGK ve e-Devlet üzerinden başvuru yoğunluğu olduğu kadar sizlerden gelen sorularda da büyük bir artış var. 24 yıllık bekleyişin ardından gelen düzenleme milyonlarca çalışanı etkiliyor. Biz de sizlerden gelen soruları yanıtlamaya devam ediyoruz...

Haberin Devamı

- Soru: 4/A hizmete başlama tarih 9.11.1998 ve 5765 gün prim günüm var. 4/B tescil başlangıç tarihim ise 2017. İlk 890 gün ödendi, sonrasında ödenmedi, 4/B’den borçluyum. Toplam prim günüm 6657 gün. EYT’den yararlanabiliyor muyum?
Koray K.

Cevap: 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olduğunuz için EYT’den yararlanabiliyorsunuz. Emekli olabilmeniz için kademeli prim gün kapsamında 5900 prim güne ihtiyacınız var. Bağ-Kur prim borcunuz olduğu için EYT’den yararlansanız bile emekli olamazsınız. 

EMEKLİ SANDIĞINDAN EMEKLİ OLACAKSINIZ

- Soru: 16.03.1999’da SSK’lı olarak işe girdim. 58 gün prim ödemem var. 2001’den itibaren doktor olarak emekli sandığına tabi memurum, 7320 gün primim var. EYT’den emekli olabilir miyim, olursam SSK’dan mı, emekli sandığından mı emekli olabiliyorum? Canan D.

Haberin Devamı

Cevap: EYT’den emekli olabiliyorsunuz. Toplam prim gün sayınız 7378 gün. Memur statüsünde olduğunuz için 7200 prim günü doldurmuş olmanız gerekiyor ki siz doldurmuşsunuz. Bu durumda memur statüsünde yani Emekli Sandığından EYT’li olarak emekli olabileceksiniz.

PRİMİNİZİ TAMAMLAMALISINIZ

- Soru: Doğum tarihim, 1974. İlk işe başlangıcım 4/A’lı olarak 1997. 56 günüm var. 2000’den bugüne kadar 4/C’den 7886 prim günüm var. EYT’den yararlanabiliyor muyum? Oktay B.

Cevap: 8 Eylül 1999’dan önce sigortası olanlar EYT kapsamındalar. Bu durumda EYT’den yararlanacaksınız. Ancak memur statüsünde olduğunuz için 9000 prim günü doldurmanız gerekiyor. Bu durumda bin 58 gün prim eksiğiniz bulunuyor. Bunu tamamladığınızda EYT’den yararlanıp emekli olabileceksiniz.

EYTde merak edilen sorular: Prim borcu olan EYT’den yararlanamaz

EYT’DEN YARARLANAMAZSINIZ

- Soru: Halen jandarma olarak görev yapıyorum. 1982 doğumluyum. Ağustos 1999’da 20 gün SSK sigortam var. 2002 tarihinde uzman jandarma olarak emekli sandığı başlangıcım var. EYT’den yararlanır mıyım? Hüseyin A.

Cevap: 1999’da, ilk sigortalı olduğunuz tarihte 17 yaşındasınız. Emekliliğe yönelik sigortalı olabilmeniz için 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekiyor. Bu durumda EYT’den yararlanamazsınız.

Haberin Devamı

EMEKLİ MAAŞINDA FARK OLMAZ

- Soru: Çalıştığım şirkette nisan ayında zam almaktayız. EYT’liyim, her koşulu sağlıyorum, temmuz-aralık döneminde emeklilik için başvurursam alacağım emeklilik maaşına daha fazla etki etmez mi? Aysun O.

Cevap: Şimdi emekli olmakla, yılın ikinci çeyreğinden emekli olmak arasında bir fark vardır. Ancak en basit anlatımıyla maaş hesaplamasında uygulanacak enflasyon yüzde 64.27, büyüme hızı da yüzde 5.6 olacak. Bu durumda bu sene emekli olanlar, geçen sene emekli olanlara göre daha düşük emekli aylığı alacaklar. Sizin durumunuzda EYT’den dolayı emekli dilekçenizi şimdi vermekle temmuz ayından sonra vermek arasında maaş açısından bir fark olmaz. Bir an önce emekli olmanız daha doğru.

Haberin Devamı

BORÇLANMA YAPMANIZA GEREK YOK

- Soru: SGK girişim 15 Ocak 1999. 8050 iş günüm var. Son 7 ayım Bağ-Kur üzerinden. Çalışma hayatım 24 yıl. Askerliği bir yıl borçlanırsam EYT’den faydalanabilir miyim? Bülent A.

Cevap: EYT’den yararlanmak için 5975 prim günü doldurmanız gerekiyor ki, siz doldurmuş-sunuz. 9 Eylül 1999 öncesi sigorta girişiniz var. SSK’dan emekli olacaksınız. Eğer Bağ-Kur prim borcunuz yoksa, EYT’den yararlanıp hemen emekli olabili-yorsunuz. Askerlik borçlanması yapmanıza da gerek yok.

BAŞVURUNUZ GEÇERSİZ SAYILIR

- Soru: EYT’den emekli olabiliyorum. 5 Şubat tarihinde başvurumu yaptım. Yasa çıkmadan başvurumu yapmış oldum. Yeniden başvuru yapmam mı gerekiyor, yoksa başvurum geçerli mi? Günay Y.

Haberin Devamı

Cevap: EYT düzenlemesi 3 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlandı ve uygulamaya girdi. 3 Mart’tan önce ister e-Devlet üzerinden, ister SGK şubelerinden yapılan başvuruların bir önemi yok. Yani, geçersiz sayılıyor. Kanun çıktıktan sonra başvuru yapılması lazım. Bu durumda yeniden başvuracaksınız. 

Yazarın Tüm Yazıları