Emeklilikte anlaştılar

Ekonomik vaatlerde anlaşamayan partiler, tasarruf konusunda, özellikle de bireysel emeklilikte anlaştılar. AK Parti sistemdeki kesinti oranlarını düşürme, CHP devlet katkısını yüzde 33’e çıkarma, MHP tamamlayıcı emeklilik sistemini yaygınlaştırma sözü verdi.

Haberin Devamı

Her zaman söyledim bir kere daha tekrarlayayım, sigortacılık sadece ekonomik değil sosyal ve toplumsal bir konudur. Neden mi? Tarımda çalışan üreticiden sağlığa, afetlerden emekliliğe, sanayiciden küçük esnafa, konut ve araç sahibinden eğitime kadar toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendirir de ondan.
Neden böyle bir giriş yaptım? Seçime az bir zaman kaldı ve partiler, hem ekonomik hem sosyal vaatler konusunda adeta birbirleriyle yarışıyor. Ben de merak ettim, sigorta gibi toplumsal bir konuya partiler, seçim beyannamelerinde ne kadar yer vermişler diye. Sizin için her partinin vaatlerini tek tek sıraladım.

SEÇİM BEYANNAMELERİ

Merak edeceksinizdir neden, sadece üç partiye yer verdiğimi? Neredeyse seçim beyannamelerinin tamamını okudum ama AK Parti, CHP ve MHP’den başka; ne HDP’nin, ne Saadet Partisi’nin, ne Vatan Partisi’nin, ne de DSP’nin beyannamelerinde, sigorta konusunda tek bir satır bile bulamadım. Anlayacağınız üç parti dışında bu konuya önem veren başka hiçbir parti yok.
Üç partinin beyannamelerine baktığımda ise, sigortacılıktaki vaatleri benzerlik taşırken; asgari ücret, emekliye ikramiye gibi konularda anlaşamayan AK Parti ile CHP’nin, özellikle Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) anlaştıkları görülüyor. Nitekim AK Parti, seçim beyannamesinde, BES’te kesinti oranlarını uluslararası düzeylere getirip, sisteme katılımı artırmak için ‘otomatik katılım’ı getireceklerinden bahsederken; CHP ise bugün için yüzde 25 olan devlet katkısı oranını yüzde 33’e çıkaracağının sözünü veriyor.

Haberin Devamı

12 YILDA NELER YAPILDI?

Yeri gelmişken AK Parti’nin seçim beyannamesinden, 12 yılda sigortacılık alanında yapılanların kısa bir özetini de paylaşayım. Beyannamede, doğal afet sigorta sisteminin yaygınlaştırılması için Afet Sigortaları Kanunu’nun yürürlüğe konduğu, tapu ve konut kredisi işlemlerine ek olarak elektrik ve su aboneliklerinde de zorunlu deprem sigortasının kontrolüne başlandığı belirtilerek, sigortalılık oranının 1999’da yüzde 4’ten 2015 Ocak ayı itibariyle yüzde 38’e çıktığı kaydediliyor.
Beyannamede, bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sisteminin faaliyete geçirildiğine de değinilerek, “Bireysel emeklilik sisteminde değişiklikler yaptık. Düzenleme ile sisteme ödenen primlerin belli oranda gelir vergisinden düşülmesine dayanan teşvik uygulaması yerine, doğrudan yüzde 25’lik devlet katkısı uygulamasına geçildi. 2015 yılı Nisan ayı itibariyle 5.3 milyon katılımcı, devlet katkısı dahil 40.3 milyar TL’lik fon büyüklüğüne ulaşıldı” deniyor.

Haberin Devamı

SADECE ÜÇ PARTİDE VAR

Sigortacılık alanında yapılanlar AK Parti’nin kendi özetiyle böyle. Açıkça söyleyeyim, bunların dışında; devlet destekli tarım sigortasının uygulamaya geçmesi, tamamlayıcı sağlık sigortasının önünün açılması, sigorta konusunun bir ölçüde de olsa eğitime girebilmesi için Sigortacılık Haftası’nın başlatılması, son olarak da maden işçilerine yönelik zorunlu sigorta uygulamasının başlatılması gibi 12 yılda önemli adımlar atıldı.
Son olarak şunu da belirteyim: Başta da söylediğim gibi sigortacılık sosyal bir olgudur ve başta doğal afetler olmak üzere birçok konuda devletin üzerindeki yükü maddi, manevi ciddi hafifletir. Gelişmiş ülkelerde bu çok uzun yıllardır böyledir. Bizde ise son 10 yılda sigortacılığın önemi anlaşıldı, o nedenle de son yıllarda zorunlu sigortaların sayısı artırıldı. Ancak görünen o ki, üç partinin dışındaki partiler, bu önemi halen idrak edemedikleri gibi sigortacılığın gerçekte ne anlama geldiğini, ne işe yaradığını bile kavrayamamışlar.

Haberin Devamı

PARTİLERİN SİGORTADAKİ VAATLERİ

AK PARTİ

Vatandaşın daha kolay adalet hizmeti alabilmesi için gelişmiş ülkelerde uygulanan Hukuki Yardım (Himaye) Sigortası Sistemini geliştirecek.
Hayat sigortalarını geliştirecek.
Uzun süreli (bir yılı aşan) özel sağlık sigortalarının geliştirilmesini sağlayacak.
Tarım sigortalarının kapsamını genişleterek yaygınlaştıracak.
Doğal afet sigorta sisteminin yaygınlaştırılması çalışmalarına devam edecek.
Bireysel emeklilik sisteminde kesinti oranlarını uluslararası düzeylere yaklaştıracak.
Bireysel emeklilik sisteminde ‘otomatik katılım sistemi’ pilot çalışması yapacak.

CHP

Bireysel emeklilik sigortasında devletin katkısını kadınlar için yüzde 33’e çıkaracak.
Öğrencileri okul kazalarına karşı sigortalatacak.
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Kanunu’nu, yetki karmaşasını önleyecek şekilde yeniden düzenleyecek.
DASK mevzuatını yeniden düzenleyecek ve sistemin riskleri azaltma hedefiyle işletilmesini ve yerel yönetimlerle bağlantılı kılınmasını sağlayacak.

MHP

Haberin Devamı

Hukuki problemlerin önlenmesi, uyuşmazlıkların azaltılarak yargının yükünün hafifletilmesi için hukuki koruma sigorta sistemini yaygınlaştıracak.
Hâkim ve savcıların sigortacılık suçları gibi bazı özel alanlarda uzmanlaşmasını sağlayacak.
Bankacılık, sermaye piyasası, sigortacılık ve diğer mali sektörü kapsayacak Mali Piyasalar Üst Kurumu oluşturacak.
KOBİ’ler için mikro sigorta gibi finansal enstrümanlar geliştirecek.
Tamamlayıcı emeklilik sistemlerinin yaygılaştırılması hem kamu üzerindeki yükün azaltılması hem de kişilerin emeklilik dönemi tasarruflarının artırılması açısından yeni bir politika belirlenecek olarak değerlendirilecek.

Yazarın Tüm Yazıları